JavaScript is required for this website to work.
Sport

België grijpt tweemaal naast goud, derde poging is voor Wout van Aert

Wout van Aert.

Wout van Aert.

foto © Wikipedia

Afgelopen weekend behaalde België tweemaal ‘géén goud’: in het hockey en in het kunstschaatsen. Nu is het aan Wout van Aert.

Zestien landenteams streden de voorbije weken voor de titel van wereldkampioen in het hockey. Slechts één ploeg behaalde géén goud. De 24 beste kunstsschaatsters van Europa dongen afgelopen zaterdag naar de titel ‘Europees Kampioen’. Slechts één atlete behaalde géén goud.

Géén goud voor België. Niet voor de Red Lions en ook niet voor kunstsschaatster Loena Hendrickx. Beiden waren de gedoodverfde favoriet. Daarmee werd het sportcliché ‘je wint geen zilver, je verliest goud’ nog eens flink onderstreept. Hun waarde was en is Achttienkaraats goud, maar hun medaille kleurt zilver. Geen gouden zon om hun nek. Wel een zilveren maan. La Luna.

Wout van Aert

Volgende week vecht Wout van Aert op het wereldkampioenschap veldrijden voor het goud. Hoeveel deelnemers daar aan de start staan, is niet van tel. Er telt er maar één: Matthieu van der Poel. Het Nederlandse goudhaantje met Vlaamse tongval. Hoe Vlaams hij ook mag klinken, België zal ‘géén goud’ winnen als hij als eerste finisht. Wout van Aert zal op élke plek, behalve de eerste, ‘géén goud’ behalen.

Dat zeg ik niet om streng te zijn. Het weerspiegelt de realiteit. De Red Lions waren zo ontdaan omwille van die zilveren maan om hun nek dat ze die na de ceremonie protocollaire, zo gauw ze maar konden, weer uitdeden. Het gewicht van het zilver woog hen te zwaar. Ze vinden zelf dat ze het goud lieten ontglippen.

De sportverslaggevers publiceren nu lijstjes met het aantal ereplaatsen dat deze gouden generatie al behaald heeft. Leuk, maar in de hoofden blijft ‘acht medailles -goud, zilver, brons- op verschillende kampioenschappen’ toch minder hangen dan ‘Duitsland voor de derde keer wereldkampioen’. Ook Loena Hendrickx beseft dat. Ze heeft een mooie erelijst. Maar als je topfavoriet bent, dan telt enkel de warme, gouden kleur van de zon.

Achttienkaraat

Tweemaal géén goud. Toch is er hoop. De Red Lions zijn en masse van plan om met de huidige equipe door te gaan tot na het komende EK en de Olympische Spelen in Parijs. Loena Hendrickx was pas dit EK de topfavoriet. Ze heeft die rol niet kunnen waarmaken, maar ze is nog lang niet uitgegleden. We hebben dus mooie vooruitzichten: mooie tornooien in het verschiet met gouden plakken die te winnen zijn.

De eerste komt er volgend weekend aan: het WK veldrijden op Nederlandse bodem. Hét terrein van Matthieu van der Poel. Bovendien een thuismatch voor hem, maar Wout is goud. Achttienkaraat. Hopelijk draagt hij die kleur volgend weekend ook om zijn nek.

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

De oorlog tussen Israël en Hamas, islamisme, terreuraanslagen, fake feminisme, westerse zelfhaat, … Het hangt allemaal samen, schrijft Darya Safai in haar boek. Het werk is ons boek van de week.