fbpx


Sport

België grijpt tweemaal naast goud, derde poging is voor Wout van Aert
Zestien landenteams streden de voorbije weken voor de titel van wereldkampioen in het hockey. Slechts één ploeg behaalde géén goud. De 24 beste kunstsschaatsters van Europa dongen afgelopen zaterdag naar de titel ‘Europees Kampioen’. Slechts één atlete behaalde géén goud.

Géén goud voor België. Niet voor de Red Lions en ook niet voor kunstsschaatster Loena Hendrickx. Beiden waren de gedoodverfde favoriet. Daarmee werd het sportcliché ‘je wint geen zilver, je verliest goud’ nog eens flink onderstreept. Hun waarde was en is Achttienkaraats goud, maar hun medaille kleurt zilver. Geen gouden zon om hun nek. Wel een zilveren maan. La Luna.

Wout van Aert

Volgende week vecht Wout van Aert op het wereldkampioenschap veldrijden voor het goud. Hoeveel deelnemers daar aan de start staan, is niet van tel. Er telt er maar één: Matthieu van der Poel. Het Nederlandse goudhaantje met Vlaamse tongval. Hoe Vlaams hij ook mag klinken, België zal ‘géén goud’ winnen als hij als eerste finisht. Wout van Aert zal op élke plek, behalve de eerste, ‘géén goud’ behalen.

Dat zeg ik niet om streng te zijn. Het weerspiegelt de realiteit. De Red Lions waren zo ontdaan omwille van die zilveren maan om hun nek dat ze die na de ceremonie protocollaire, zo gauw ze maar konden, weer uitdeden. Het gewicht van het zilver woog hen te zwaar. Ze vinden zelf dat ze het goud lieten ontglippen.

De sportverslaggevers publiceren nu lijstjes met het aantal ereplaatsen dat deze gouden generatie al behaald heeft. Leuk, maar in de hoofden blijft ‘acht medailles -goud, zilver, brons- op verschillende kampioenschappen’ toch minder hangen dan ‘Duitsland voor de derde keer wereldkampioen’. Ook Loena Hendrickx beseft dat. Ze heeft een mooie erelijst. Maar als je topfavoriet bent, dan telt enkel de warme, gouden kleur van de zon.

Achttienkaraat

Tweemaal géén goud. Toch is er hoop. De Red Lions zijn en masse van plan om met de huidige equipe door te gaan tot na het komende EK en de Olympische Spelen in Parijs. Loena Hendrickx was pas dit EK de topfavoriet. Ze heeft die rol niet kunnen waarmaken, maar ze is nog lang niet uitgegleden. We hebben dus mooie vooruitzichten: mooie tornooien in het verschiet met gouden plakken die te winnen zijn.

De eerste komt er volgend weekend aan: het WK veldrijden op Nederlandse bodem. Hét terrein van Matthieu van der Poel. Bovendien een thuismatch voor hem, maar Wout is goud. Achttienkaraat. Hopelijk draagt hij die kleur volgend weekend ook om zijn nek.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Maarten Hertoghs

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.