Bert Moyaers: ‘Ik hoop enkele kiezeltjes te kunnen verleggen’
foto ©
Bert Moyaers, burgemeester vna Herk-De-Stad, is als opvolger in het federaal parlement komen te zitten. In deze podcast kijkt hij terug op zijn carrière en naar wat hij nog wil bereiken.
De sp.a zette in mei 2019 de slechtste verkiezingsuitslag neer sinds het bestaan van de partij in Vlaanderen. Ondanks deze resultaten maakt de partij sinds oktober 2020 wel deel uit van de federale regering De Croo I. In deze regering werd Meryame Kitir minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid. Daardoor kreeg Bert Moyaers, burgemeester van Herk-De-Stad, de kans om als eerste opvolger in de Kamer te zetelen. Hij gaat in deze aflevering van Doorbraak Radio dieper in op zijn carrière en de nieuwe wind die er binnen de sp.a waait.
Socialisme zoals de natuur
Moyaers is sinds 2019 burgemeester in Herk-De-Stad. Een stad in Limburg met ongeveer 12 000 inwoners. Hij kwam voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Zijn interesse voor de socialistische beweging werd al vanaf een jonge leeftijd aangewakkerd door een figuur als Daens of de arbeidersbeweging, zegt Moyaers. ‘Daar kwam dan een heel sterke lokale afdeling met zeer charismatische figuren bij’. Dan is de keuze snel gemaakt. Het socialisme is voor hem zoals beschreven in een gedicht Herman De Coninck dat aan zijn koelkast hangt. ‘Een socialisme zoals de natuur’.
Iedereen moet even veel kansen krijgen om zich te ontplooien zegt Moyaers. ‘Maar niet iedereen zal hetzelfde bereiken en dat levert een prachtige ongelijkheid op’. Nu zien we nog te vaak dat er oneerlijk wordt gediscrimineerd, zegt Moyaers. Bij sollicitaties kan het al gewoon door hun naam zijn dat mensen niet worden uitgenodigd. Dus niet iedereen wordt gelijk behandeld. ‘Ongelijkheid zou er moeten komen op basis van gelijke kansen en de natuur, niet door het redeneren van de mens’.
Kennis van de eigen taal
Voor Moyaers als opvolger in het parlement zat, was hij deeltijds leerkracht Nederlands in Hasselt. Vooral de vertrouwensband die hij daar opbouwde met zijn leerlingen maakt dat voor hem een zeer mooi beroep. ‘Je kan jonge mensen helemaal vormen en ze opleiden om zelf kritisch te denken’. Door deze ervaring kan hij natuurlijk getuigen over dit beleidsdomein vanop de werkvloer zelf.
Volgens Moyaers is het onderwijs zich van binnenuit aan het wijzigen en hoeft dit niet per se van bovenaf opgelegd worden. De school waar hij stond, werkt zo al langer aan een brede eerste graad. Waarna leerlingen een betere studiekeuze kunnen maken. Er moet wel zeker genoeg op kennis getest worden in plaats van enkel de vaardigheden, zegt Moyaers. Vooral de kennis van de eigen taal, het Nederlands, wordt niet altijd even goed gevraagd. ‘We mogen streng genoeg zijn en er goed op hameren want goed kunnen schrijven is uiterst belangrijk’.
Tweede keer opvolger
In de periode 2016-2019 zetelde hij in het Vlaams parlement als opvolger van Ingrid Lieten. Aanvankelijk had hij zich voor die lijst opgegeven als steun voor de partij, zegt Moyaers. Hij had in 2014 geen ambitie om effectief te zetelen en het kwam toen dus zeer onverwacht. Ook in oktober kwam het onverwacht. ‘Na de verkiezingsdag had ik helemaal geen ambitie meer, het was dan ook zeer slecht voor de sp.a’. De nieuwe wind die door de partij waait, heeft er dan toch voor gezorgd dat ze mee konden werken aan dit regeerakkoord.
Moyaers is niet tegen het systeem van opvolgers. ‘Het is een zekerheid voor de partijen’. Ze proberen die opvolgersplaatsen te vullen met mensen die waarschijnlijk wel zouden kunnen invallen indien nodig. Anders zou de rangorde van de effectieven gevolgd worden en is die zekerheid er minder. Hij had deze verkiezingen dan ook het voordeel al wat ervaring te hebben, zegt Moyaers. ‘Dan kreeg ik op de opvolgerslijst de eerste plaats en ging het bij mijn aankomst in het parlement veel vlotter’.
Jeugdige wind binnen de partij
Zijn fractie in het federaal parlement is niet groot met slechts negen verkozenen. ‘Dat maakt het wel automatisch een hechtere groep’. Het is een combinatie van jeugdige nieuwkomers en toch een aantal mensen met al wat ervaring. Dat is iets wat je nu over heel de sp.a kan zeggen met hun nieuwe voorzitter, Conner Rousseau, en zijn aanpak. ‘Zijn jeugdig enthousiasme werkt op de mensen rondom hem en niet enkel binnen de partij’. Ondanks hun stijlverschil in taalgebruik doet hij dat bijzonder goed, zegt Moyaers.
De socialistische partij heeft zeer hard gewerkt aan het regeerakkoord en de samenstelling van de regeringsploeg. Zeker binnen de klassieke socialistische thema’s moeten er wel wat stenen verlegd worden, zegt Moyaers. Maar hij zal zich niet specialiseren in de sociale zekerheid, de volksgezondheid of de pensioenen. ‘Ik neem de functies van Meryame Kitir over binnen de commissies Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Comité P en Comité I’. Ook in deze thema’s is er een duidelijke klemtoon gelegd door de partij. Moyaers hamert hier vooral op een nultolerantie op vlak van geweld tegenover de politie en andere hulpdiensten. Maar ook misbruik van het geweldsmonopolie door de politie heeft geen plaats. Hij hoopt toch minsten enkele kiezeltjes of zelfs stenen in de rivier te kunnen verleggen.
Redacteur: Pieter-Jan Volkaert
Beluister ook onze andere podcasts:
Categorieën |
---|
Tags |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Bij de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie heeft de EVP de meeste winst behaald. Zij zal vlot akkoorden kunnen afsluiten op rechts.