JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Bracke en Degreef: ‘Verkiezing Le Pen zou ook schokgolf voor België zijn’

David Geens20/4/2022

foto © Belga

Een verkiezing van Le Pen zou ook het Vlaams Belang een boost kunnen geven.

Ons nieuw duo politieke analisten Siegfried Bracke en Christophe Degreef kijken terug op een rustige week in de Belgische politiek. Gek genoeg zijn de belangrijkste feiten met invloed op ons politiek systeem terug te vinden in het buitenland.

Eerst en vooral in Frankrijk, waar Marine Le Pen een kans maakt om verkozen te worden als president. Buiten wat er gebeurt in Frankrijk zelf, heeft dit ook voor ons gevolgen.

Vlaams Belang

Volgens Degreef krijgt het Vlaams Belang dan een belangrijke legitimatie. Bracke wijst er dan weer op dat we lessen kunnen trekken uit wat er gebeurt in ons buurland. De verschrompeling van de traditionele partijen gebeurt ook hier. ‘Vooral de snelheid waarmee het in Frankrijk gebeurt, valt me op’, zegt Bracke.

Verenigd Koninkrijk

Een ander buitenlands feit dat ons tot voorbeeld kan strekken, is het akkoord van het Verenigd Koninkrijk met Rwanda om de asielaanvragen van vluchtelingen off shore te behandelen in Rwanda. Los van de morele aspecten en respect voor de mensenrechten, zijn er ook bij ons stemmen zoals die van Theo Francken die meteen omroepen om dit Australisch model ook bij ons op te zetten. De vraag is niet of wij ook met Rwanda moeten samenwerken omwille van onze historische banden, maar wel hoe een degelijk terugkeerbeleid kan op poten gezet worden.

Franstalig België

Het laatste stukje buitenland dat besproken wordt is Franstalig België, waar we verschillen zien in de regionalistische reflexen bij MR en PS. De verschillende standpunten in Brussel en Wallonië doen verschillende vragen rijzen over de Belgicistische reflex die door sommigen in de verf wordt gezet.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties