fbpx


Sport

De hoogmis is begonnen
Het aftellen is voorbij, de hoogmis is begonnen. De vierjaarlijkse kermis van het voetbal. De aftrap bleek meteen een afknapper: gastland Qatar presteerde zo zwak, dat de helft van de supporters al tijdens de match huiswaarts ging. De prestigieuze openingsmatch werd afgefloten in een halfleeg stadion.

Bovendien sijpelden de eerste berichten binnen uit de fandorpen: resorts die speciaal voor het WK zijn opgetrokken, maar in de praktijk containerkampen of festivalterreinen met plastic tenten blijken te zijn. 200 euro per nacht voor een snikheet verblijf, met gedeeld sanitair.

Liters inkt

Over het WK in Qatar zijn al liters inkt gevloeid. Over de sportieve kant, uiteraard, een WK maakt altijd wereldwijd de tongen en de pennen los. Maar nog veel meer over de extra-sportieve kant: de mallemolen van een WK in november die een hertekening van alle nationale voetbalkalenders noopte, de waanzin van een WK in een woestijnklimaat, de bewijzen van corruptie bij de toekenning en bovenal de zware menselijke tol.

Een land dat bulkt van de oliedollars, maar zijn gastarbeiders uitbuit door ze onchristelijk lange werkdagen te laten kloppen tegen een maandloon van 55 euro. Een land dat arbeiders tewerkstelt in onveilige situaties en huisvest in mensonwaardige omstandigheden. Het doet Westerse voetballiefhebbers al maanden hinken op twee gedachten: ijverig verontwaardigd blijven of… gewoon willen genieten van een WK – het is er nu toch – en de focus op Qatar zien als kans om de situatie van die arbeiders daar te verbeteren?

Infantino en de Westerse hypocrisie

Afgelopen weekend gaf FIFA-baas Infantino de criticasters een bolwassing. Hij hekelde de Westerse hypocrisie en de selectieve verontwaardiging. Als u ongelovig uw hoofd stond te schudden omwille van een ‘de pot verwijt de ketel’, dan hebt u daar alle reden toe. Infantino, en met hem heel wat WK-bonzen, zijn zowat de verpersoonlijking van hypocrisie. Maar hoe ergerlijk het ook is: ook een hypocriet, een geblakerde pot als Infantino, kan hier of daar gelijk hebben.

De hoogmis van het voetbal is begonnen en binnenkort komen we, zoals elk jaar, bij de heilige drievuldigheid van het consumentisme: Black Friday, de eindejaarsaankopen en de solden. Nagenoeg al onze kledij en prullaria zijn ‘made in bedenkelijke omstandigheden’. Onderbetaalde arbeiders die ellenlange dagen moeten kloppen, zijn ook in die sectoren eerder de regel dan de uitzondering. Ik ervaar het nogal eens als een Catch-22. Misschien moet mijn verontwaardiging over Qatarese of andere toestanden, hand-in-hand gaan met een spiegel waarmee ik ook mijn eigen gedrag bekijk.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Maarten Hertoghs

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij is masterstudent Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.