Dirk Rochtus: ‘Naar de hel met Hitler’
foto ©
Veel is in onze contreien geweten over de weerstand tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel minder is gekend hoe het verzet er uitzag in Duitsland zelf.
Veel is in onze contreien geweten over de weerstand tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel minder is gekend hoe het verzet er uitzag in Duitsland zelf. De kennis daarover is meestal beperkt tot operatie Walkure, de mislukte aanslag op Hitler in juli 1944, ook al omdat die verfilmd werd met Tom Cruise in de rol van de samenzwerende officier Claus von Stauffenberg.
Dirk Rochtus, docent aan de Antwerpse campus van de KUL, gaat in zijn nieuwste boek ‘Naar de Hel met Hitler’ in op de vele aspecten van de binnenlandse oppositie tegen de nazi’s. Hij kadert dat in verschillende fases, die sterk van elkaar verschillen. Tijdens de laatste jaren van de Weimar-republiek maakte de NSDAP, de partij van Hitler, gebruik van de vijandschap die er aan de linkerkant bestond tussen de socialisten en de kommunisten. De rechtse burgerlijke partijen steunden Hitler in zijn streven om de ‘vernedering’ van het Verdrag van Versailles ongedaan te maken.
Te laat zagen de democratische partijen in dat eens aan de macht Hitler een meedogenloze repressie zou beginnen tegen iedereen die niet met hem mee wou marcheren naar een onvermijdelijke oorlog. Het parlement werd geliquideerd; enkel uit kerkelijke kringen klonken nog kritische stemmen, maar die hielden zich ver van oproepen tot verzet. In het leger groeide in beperkte groepen het besef dat Hitlers politiek op termijn tot het einde van het Duitse Reich zo leiden. Hoe die zich organiseerden en hoe succesvol hun inspanningen waren, en over minder gekende aspecten van het inlands verzet, daarover had Luckas Vander Taelen een Boekencast gesprek met auteur Dirk Rochtus.
Dit boek is te koop in de online boekhandel van Doorbraak
Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.
Joanthan Littell vertrok naar Oekraïne om een boek te schrijven over een massamoord op Joden in 1941, maar het heden haalde hem in.
In de nieuwe versie van Emmanuelle gaat een vrouw op zoek naar ultieme seksuele voldoening.