fbpx


Politiek

Drabbe en Devos: ‘De uitspraak over het creëren van een schokeffect leidt niet tot imagoschade voor Vandenbroucke’
De uitspraak van Frank Vandenbroucke en de belgicistische overheidscampagne in de kranten. Stof voor een bewogen periode in de Wetstraat. In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Carl Devos en Karl Drabbe de politieke actualiteit. De geloofwaardigheid van Frank Vandenbroucke Devos en Drabbe twijfelen niet aan de geloofwaardigheid van Vandenbroucke na zijn uitspraak over het creëren van een schokeffect door het sluiten van de niet-essentiële winkels, maar het vertrouwen in hem heeft wel een deuk gekregen. Devos: ‘Rond Vandenbroucke hangt…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De uitspraak van Frank Vandenbroucke en de belgicistische overheidscampagne in de kranten. Stof voor een bewogen periode in de Wetstraat. In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Carl Devos en Karl Drabbe de politieke actualiteit.

De geloofwaardigheid van Frank Vandenbroucke

Devos en Drabbe twijfelen niet aan de geloofwaardigheid van Vandenbroucke na zijn uitspraak over het creëren van een schokeffect door het sluiten van de niet-essentiële winkels, maar het vertrouwen in hem heeft wel een deuk gekregen. Devos: ‘Rond Vandenbroucke hangt een aureool van data en beleid gebaseerd op wetenschap en niet op basis van buikgevoel.’ Hij is binnengehaald op basis van die motivatie en voor veel mensen was het dan een schok dat de professor onder de ministers zich voor een zeer ingrijpende beslissing niet baseerde op wetenschappelijke data, zegt Devos. Vandenbroucke baseerde zich op gezond verstand, maar dat opende het debat over welke opinie er overheerst. ‘Dat botst met zijn imago.’

Mensen kunnen wel niet hun verantwoordelijkheid voor het volgen van de maatregelen zomaar naast zich neerleggen omdat de minister een slippertje heeft gemaakt, vindt Drabbe. ‘Op zich heeft Vandenbroucke nu ook geen heel grote fout gemaakt.’ Devos voegt hier nog aan toe dat de beslissing voor het sluiten van de winkels niet enkel de beslissing van Vandenbroucke was, maar unaniem werd genomen in het Overlegcomité.

De spreidstand van de N-VA

De N-VA heeft de afgelopen weken getoond dat ze niet in de oppositie gaat wanneer het over de coronacrisis gaat, zegt Drabbe. Als partij kan je daar weinig mee winnen als je een beleidspartij wil zijn. Drabbe vindt wel dat De Wever gelijk had met zijn kritiek op Vandenbroucke, want er is inderdaad een fout gemaakt in de communicatie. Maar langs de andere kant lijkt De Wever ook te beseffen dat het sluiten van de winkels misschien wel noodzakelijk was. ‘Het dilemma op welk niveau de N-VA nu het gewicht moet gaan leggen heeft weinig te maken met de coronacrisis.’

Devos vond het opvallend dat in de dagen voorafgaand aan het overlegcomité de N-VA niet te zien of te horen was. ‘De N-VA heeft zich niet geprofileerd en de communicatie van De Wever kwam ook pas na de beslissing van het overlegcomité waar ook Jambon mee aan tafel zat.’ Door de positie van Jambon is de coronacrisis een zeer lastig debat voor de N-VA om zich op te profileren.

11 miljoen, 1 ploeg

De campagne van de federale overheid om ons te profileren als één team tegen het coronavirus lijkt haar doel voorbij te schieten. De schrijvende kwaliteitspers heeft heel sceptisch gereageerd op deze campagne, zegt Drabbe. Hoe kan je één team van 11 miljoen creëren als je als overheid gefaald hebt, luidt de kritiek. ‘De tweede golf was voorspeld, maar dat die zo groot was is deels de fout van de overheid.’ Drabbe voelt tie; op de startnota van De Wever en het Vlaamse regeerakkoord kwam ‘kritiek omdat die te veel aan nation building deed’, denk maar aan de canon.

De federale regering doet nu exact hetzelfde, zegt Drabbe.  Daarnaast oppert Drabbe dat de kranten deze pagina’s voor de campagne in hun krant niet gratis ter beschikking zullen hebben gesteld. Dit is waarschijnlijk gekocht met belastinggeld, zegt Drabbe. Volgens Devos strookt dit helemaal niet met de signalen die vanop het federale niveau verstuurd worden. ‘Een goede strategie wat betreft de vaccinatie en het creëren van perspectief zullen veel functioneler zijn om mensen te motiveren.’

Belgicisme

Toont deze campagne dat de federale regering doordrenkt is van belgicisme? Er werd al eerder naar voorgeschoven dat bij een volgende staathervorming er niet enkel gedefederaliseerd maar ook geherfederaliseerd zou worden, benadrukt Drabbe. ‘Zelfs de CD&V is hier uiteindelijk in meegegaan door er niet expliciet tegen te zijn.’ Herfederaliseren zal zeker op de agenda staan en in de eerste plaats zal er gekeken worden naar gezondheidszorg. ‘Het feit dat er negen ministers zijn komt heel absurd over bij de meeste mensen.’

Devos gelooft niet dat de campagne het bewijs is van een belgicistische houding. ‘Maar het is wel zo dat de grote uitdaging van het Belgische systeem erin bestaat om verdere regionalisering niet enkel af te wijzen maar ook te beargumenteren waarom daar een stop op moet.’ Er is een positief mobiliserend verhaal nodig. Maar daar gaan jaren overheen, zegt Drabbe.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

 

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.