fbpx


Politiek
PVDA jaagt de socialisten op

Drabbe en Devos: ‘Mogelijke staatshervorming zal compromis blijven van handvol politici’
In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Karl Drabbe en prof. Carl Devos de politieke actualiteit. Ze bespreken de loonwet, de afschaffing van de opkomstplicht bij lokale verkiezingen en de plannen voor politieke vernieuwing. Loonoverleg domineert 1 mei-toespraken Het afgesprongen loonoverleg was de rode draad in de traditionele toespraken op de dag van de Arbeid. Enkele dagen voor 1 mei stelde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een veto: ‘Geen loonsverhoging? Dan ook geen dividenden!’ Devos denkt dat deze uitspraak oprecht is en…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Karl Drabbe en prof. Carl Devos de politieke actualiteit. Ze bespreken de loonwet, de afschaffing van de opkomstplicht bij lokale verkiezingen en de plannen voor politieke vernieuwing.

Loonoverleg domineert 1 mei-toespraken

Het afgesprongen loonoverleg was de rode draad in de traditionele toespraken op de dag van de Arbeid. Enkele dagen voor 1 mei stelde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een veto: ‘Geen loonsverhoging? Dan ook geen dividenden!’ Devos denkt dat deze uitspraak oprecht is en dat Rousseau dus meent wat hij zegt, maar dat het ook vooral een uiting van frustratie is. ‘De socialisten hebben bij de regeringsvorming een grote fout gemaakt door niet hard genoeg op tafel te kloppen bij het gesprek over de loonwet.’ De Loonwet van 1996, die door de vorige regering werd verstrengd, zou volgens het huidige regeerakkoord van de regering-De Croo ongewijzigd blijven. ‘Dit is opvallend als je kijkt naar de bijzondere harde acties uit linkse politieke hoek tegen deze wijziging van de loonwet door de regering-Michel.’

Maar de socialisten hebben dit bij de regeringsvorming aan zich voorbij laten gaan onder druk van de liberalen en de christendemocraten die graag deze erfenis van de regering-Michel zagen behouden worden. De socialisten willen deze wet nu omzeilen, maar dat ligt moeilijk omdat er dan nog steeds een akkoord nodig is tussen de sociale partners. De vakbonden willen dit spel niet meespelen en willen de loonwet niet omzeilen maar principieel wijzigen, zegt Devos. ‘De socialisten ergeren zich aan het feit dat de vakbonden niet meegaan in hun verhaal en willen nu verhinderen dat PVDA alle wind in de zeilen krijgt.’

Komt er een oplossing?

Een oplossing moet en zal er ook komen, zegt Drabbe. ‘De toekomst van de huidige regering hangt hier aan vast.’ CD&V-voorzitter Coens, die eerst wat op de achtergrond bleef, stelt nu een compromis voor. Door hogere belastingen te heffen op CO2 of door werknemers een consumptiecheck te geven. Verder zouden de lasten op arbeid verlagen wat in het voordeel speelt van de werkgevers. Dit kan de oplossing zijn voor deze crisis, denkt Drabbe. ‘En mogelijk wordt er dan ook al besproken om de huidige loonwet in de volgende legislatuur in de prullenmand te gooien.’

De socialisten zijn niet uit op een confrontatie, zegt Devos. ‘De ruimte voor een compromis is zeer groot.’ De druk wordt ook niet meer verder opgedreven, de de-escalatie is reeds begonnen. ‘Er zal een typische Belgische oplossing gevonden worden waar iedereen zich in kan vinden.’

Partijbelang boven algemeen belang

Devos denkt wel dat er nog moeilijkere thema’s aankomen voor deze regering dan de discussie over de loonwet. ‘Als het nu al moeilijk loopt, dan maak ik mij zorgen over wat nog komen zal.’ Een aantal partijen voelt zich misschien toch niet ideaal in deze Vivaldicoalitie, benadrukt Devos.

De discussie over de loonwet werd vooral gevoerd door de partijvoorzitters, zegt Drabbe. De leden van de federale regering onthielden zich van straffe uitspraken. De sfeer in de regering is beter dan de sfeer tussen de partijen, maar op termijn kan dat wel veranderen. ‘Deze regering heeft nog enkele jaren voor de boeg en er liggen nog zware thema’s op tafel die tot discussie kunnen leiden.’ Hij noemt klimaat, CO2-uitstoot en kerncentrales, de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de vergrijzing en de pensioenen.

Afschaffing opkomstplicht

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een grondige hervorming van de lokale democratie. Bij de volgende lokale verkiezingen zal er geen opkomstplicht meer zijn. ‘Vanuit historisch oogpunt is dit fenomenaal, in de praktijk is het moeilijk in te schatten wat de impact zal zijn.’ Het verschil tussen grote en kleine steden kan groot zijn, denkt Devos. Partijen zullen ook campagne voeren om kiezers uit bepaalde wijken naar de stembus te trekken, terwijl ze andere kiezers meer links laten liggen. Wetenschappelijke studies hebben ook geen antwoord op de vraag of de afschaffing van de opkomstplicht in het voordeel is van bepaalde partijen. Het buitenland bewijst wel dat radicale partijen zeker niet de das wordt omgedaan door de opkomstplicht af te schaffen, benadrukt Devos.

Ook de invloed van de lijststem zal verdwijnen. Deze beslissing heeft weinig impact omdat de meeste kiezers kiezen voor een kandidaat bij lokale verkiezingen, zegt Devos. ‘Door het hoge aantal voorkeurstemmen had de lijststem al weinig invloed.’ Deze maatregel wordt verkocht als een meer rechtstreekse verkiezing van de burgemeester, maar in feite is dit een flauw afkooksel van de eerdere voorstellen in de jaren negentig, vindt Devos. ‘De grootste partij kan nog steeds richting oppositie geduwd worden, dus er is geen sprake van een rechtstreekse verkiezing van de burgemeester.’ In sommige gemeenten kan dat zelfs tot meer confrontatie leiden, zegt Drabbe.

Een dialoogplatform, een goed idee?

Om de toekomst van België vorm te geven richt de federale overheid een digitaal dialoogplatform op waar burgers hun mening kunnen geven. Drabbe juicht het toe dat burgers hun opinie mogen geven, maar vraagt zich wel af wat hiermee gedaan zal worden. ‘Het zullen nog altijd de politici zijn die beslissen en voor een grondwetswijziging blijft er nog altijd een tweederdemeerderheid nodig.’ Als er na de verkiezingen van 2024 een staatshervorming komt, dan zal dit een compromis blijven van een handvol politici, benadrukt Devos.

Auteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.