JavaScript is required for this website to work.
Sport

Een pleister op de wonde: sportwereld omgetoverd tot ziekenhuisboeg

Het Rode Kruis staat altijd paraat voor de gewonden.

Het Rode Kruis staat altijd paraat voor de gewonden.

foto © Rode Kruis

De voorbije week hadden heel wat ploegen en sporters een pleister nodig. Gent en Anderlecht bij uitstek. Gelukkig staat het Rode Kruis paraat.

Meer dan één sportteerling werd de afgelopen week geworpen. Zoals steeds levert een uitslag aan de ene kant gejubel op en aan de andere kant likken de verslagenen hun wonden en moeten de nodige pleisters gekleefd worden.

Hadden vorige week nog drie Belgische ploegen ijzers in het vuur wat betreft Europees voetbal, deze week blijft er niets van over. Zowel Anderlecht als Gent en Union vertrokken nochtans met een gunstige uitgangspositie. Het mocht niet baten. Het Europees voetbalseizoen was mooi en duurde – in tegenstelling tot veel mooie liedjes – behoorlijk lang, maar nu zijn de Belgische ploegen uitgezongen.

Union rechtte de rug

Net op tijd om zich te concentreren op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Een belangrijke speeldag! Union was al lang zeker van een plaats bij de laatste vier. Meer nog: Union maakt, net zoals vorig jaar, een gedegen kans op de landstitel. De Brusselse ploeg had de Europese teleurstelling schijnbaar nog niet helemaal goed weggeslikt. Kortrijk, dat al tijden nipt boven de degradatiegrens zweeft, leek de bovenhand te halen. Na een uurtje had Union genoeg wonden gelikt. Het rechtte de rug en de situatie. Eindscore 2-4, Union begint aan de Champion’s play-offs op een gedeelde leidersplaats met Racing Genk.

Gent en Anderlecht op zoek naar pleisters

Anders verging het Gent en Anderlecht. Gent was enkele weken terug bijna zeker van een plaats in diezelfde Champion’s play-offs. Die kaas lieten ze zich in extremis, na verlies tegen een degraderend Oostende, nog van het brood eten. Gent moet zich tevredenstellen met de Europe play-offs. Een magere troost. Een pleister op een houten been, al geeft die wel uitzicht op Europees voetbal volgend seizoen. Anderlecht daarentegen heeft helemaal geen pleisters. Het kreeg een 2-3 om de oren van KV Mechelen en strandt roemloos in de tweede tabelhelft. Dat ze al met vakantie mogen, stemt de supporters geenszins vrolijk. Een groepje verbitterde hooligans vergrootte de geslagen wonden en vocht zich een weg naar de VIP- en persruimtes.

Evenepoel met de pleister op de wonde

Ook een ferme wonde bij wielrenner Tadej Pogacar. Die verliet na een val de koers in Luik-Bastenaken-Luik en rolde daarmee de rode loper uit voor Remco Evenepoel. Remco glorieerde, in regenboogtrui en veelbesproken witte broek, op natte Waalse wegen. Hij bezorgde de Vlaming, die aan de pech van Wout van Aert in Parijs-Roubaix een pijntje overhield, een pleister op de wonde.

Voor alle wondjes en andere medische interventies, kunnen we in België trouwens op een massa vrijwilligers van het Rode Kruis rekenen. Zij staan op evenementen en sportmanifestaties, zoals de populaire Antwerp Ten Miles van afgelopen zondag. Dezer dagen staan ze ook weer op kruispunten en aan winkels. In weer en wind soms, zoals sportmensen. Ze vragen om uw steun en in ruil krijgt u… geen sticker, maar een pleister. Met smurfenprint. Koop die maar. De nationale competitie is niet afgelopen. Er zullen nog verslagenen nood hebben aan een pleister.

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Commentaren en reacties