JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Francesco Vanderjeugd: ‘Open Vld profileert zich als leider in deze crisis’

David Geens7/5/2021
Burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (Open Vld)

Burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (Open Vld)

foto © Belga

In deze podcast vertelt Francesco Vanderjeugd, burgemeester van Staden, meer over zijn politieke ambities en de positie van Open Vld.

Francesco Vanderjeugd, burgemeester van Staden sinds 2013 en met zijn 24 lentes toen de jongste burgemeester van het land, geeft in deze aflevering van Doorbraak Radio meer uitleg over zijn politieke ambities en de positie van zijn partij Open Vld.

Voorzittersverkiezing Open Vld

Vanderjeugd kijkt met gemengde gevoelens terug op de voorzittersverkiezingen van vorig jaar. Enkele maanden voor die verkiezingen trok Vanderjeugd zich terug als kandidaat. ‘In de strijd om het voorzitterschap sta je vaak alleen en door mijn kandidatuur maakte ik het Bart Tommelein ook moeilijk.’ Vanderjeugd vond het beter om de krachten te bundelen samen met Bart Tommelein vanuit West-Vlaanderen in plaats van verdeeld om het voorzitterschap te strijden.

Vanderjeugd zetelt wel in het partijbureau. Daardoor behoudt hij de link met de nationale politiek en heeft hij meer zicht op hoe de coronacrisis in regeringskringen wordt aangepakt.

Kan Open Vld zich nog profileren?

De voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, profileert zich binnen de regering sterk op de liberale waarden, maar je kan je ook profileren als leider, zegt Vanderjeugd: ‘In tijden van onzekerheid hebben mensen een houvast nodig en als partij profileren we ons op die manier.’

Daarnaast is het ook belangrijk om het verschil te maken, benadrukt Vanderjeugd. ‘We moeten groeikansen creëren voor ondernemers en nieuwe belastingen vermijden in de tijd die ons nog rest in deze legislatuur.’ In deze crisis is er geen kant-en-klaar draaiboek voorhanden, maar het is belangrijk om als partij te focussen op hoe we het verschil kunnen maken in de praktijk, vindt Vanderjeugd.

De positie van burgemeesters in het coronadebat

Het is belangrijk dat burgemeesters hun stem laten horen in het debat over de coronamaatregelen. ‘Maar burgemeester moeten handelen binnen hun eigen bevoegdheden en zich neerleggen bij beslissingen die op een ander politiek niveau zijn genomen.’ Als burgemeester kan je dan wel je ongenoegen tonen, maar de beslissingen naast je neerleggen is een vorm van populisme, zegt Vanderjeugd. ‘Iedereen snakt naar perspectief en een normaal leven, maar we moeten realistisch blijven.’

Burgemeesters moeten in deze crisis dicht bij hun burgers blijven staan en op die manier het verschil maken. Om die reden is Vanderjeugd niet overtuigd dat fusies tussen gemeenten altijd een goede zaak zijn. Burgemeesters en lokale besturen zijn een belangrijke schakel in het politieke gebeuren. ‘Communicatie is hierbij cruciaal en die verliep vaak moeilijk het afgelopen jaar.’

Het nut van de nachtklok

Sinds oktober geldt er een nachtklok van middernacht tot vijf uur ’s ochtends. Deze vrijheidsbeperkende maatregel was al vaker voer tot discussie, maar hield toch voor een zeer lange tijd stand. Als liberaal is Vanderjeugd principieel gekant tegen het beperken van onze vrijheden door de ingevoerde nachtklok.

In maart schreef hij hierover dan ook een opiniestuk op zijn website waarin hij pleitte om van de nachtklok een tijdelijke aanbeveling te maken. Toch duurde het nog tot midden april alvorens het overlegcomité besliste om begin mei de nachtklok te vervangen door een samenscholingsverbod.

Sihamegate

De politiek maakt een slechte beurt door Sihamegate, vindt Vanderjeugd. ‘We moeten durven vragen wat de electorale meerwaarde is wanneer we iemand zomaar bij de partij halen.’ Als het partijbestuur ervan overtuigd is dat iemand die zich buiten de rangen bevindt stemmen kan opleveren, moet het zeker mogelijk zijn deze persoon op de lijst te zetten, maar in het geval van Sihame was de meerwaarde niet spectaculair hoog.

Vanderjeugd stelt zich vooral vragen bij de politieke koers van Sihame die vaak niet op de partijlijn zat: ‘Haar politiek functioneren is met deze gebeurtenissen einde verhaal.’ Volgens Vanderjeugd had ze haar mandaat als parlementslid moeten afstaan, als signaal.

auteur artikel: Rani De Leeneer

 

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties