Frits Bosch: ‘De toekomst is feminien’
foto ©
Feministen beweren dat er nog sprake is van een mannenbolwerk en glazen plafond. Frits Bosch onderzocht het feminisme op de werkvloer.
België was koploper in Europa met vrouwenquota. Sinds de invoering van de ‘pariteitswetten‘ in 2002 moeten onze kieslijsten gelijk verdeeld worden over de geslachten. In 2012 werd ook een vrouwenquotum ingevoerd voor de federale topambtenaren en moet één op drie een vrouw zijn. Beursgenoteerde bedrijven kregen tot 2017 om zich met hetzelfde quotum in regel te stellen: de raad van bestuur moet sinds dan voor minstens een derde uit vrouwen moet bestaan.
Frits Bosch, macro-econoom en socioloog, is auteur van talrijke artikelen en van het boek Feminisme op de werkvloer. Hij onderzocht het onderwerp en schreef een boek op basis van zijn onderzoek.
‘Alleen extreme feministen beweren nog dat er een mannenbolwerk en een glazen plafond zijn’, zegt Bosch. Hij vergelijkt ze met cultuurmarxisten die gelijke kansen verwarren met gelijke uitkomsten. Bosch is blij dat er verschillen zijn en bejubelt het feit dat er zoveel sectoren zijn waar beduidend meer vrouwen dan mannen te vinden zijn.
Dat er minder vrouwen aan de top staan, noemt hij een eigen keuze van de vrouwen. Vrouwenquota zijn volgens hem discriminerend en contraproductief, maar hij wanhoopt niet, want van één ding is hij zeker: ‘De toekomst is feminien.’
Het boek Feminisme op de werkvloer is verkrijgbaar in de online boekhandel van Doorbraak.
Beluister ook onze andere podcasts:
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.