JavaScript is required for this website to work.

Geen hattrick par Hazard, wel par Trossard

Leandro Trossard.

Leandro Trossard.

foto © Wikipedia

Leandro Trossard scoorde afgelopen weekend een hattrick tegen Liverpool. Geen toeval. Wel een wake up call voor Roberto Martinez.

Een hattrick bezorgde de Engelse voetbalclub Brighton afgelopen weekend een gelijkspel met de euforie van een overwinning. De tegenstander was een thuisspelend Liverpool. Liverpool, de club van voetballers die het nooit alleen moeten rooien. ‘You’ll never walk alone‘, weet u wel.

Slechts de derde keer in de clubgeschiedenis

Uit Liverpool vertrekken met één punt op zak, daar tekent menig club voor. Uit Liverpool vertrekken met een hattrick… dat moet een droom zijn. Liverpool gunt zijn tegenstanders geen hattricks en het gebeurt dan ook haast nooit: slechts twee keer in de clubgeschiedenis (in 1995 en in 2009).

Sinds afgelopen weekend mogen de geschiedenisboeken worden aangepast. Voor de derde keer neemt een speler een matchbal die hij tot drie keer toe tegen de Liverpoolse netten kon schilderen mee naar huis. Wie is die speler? En is het een toevalstreffer? Drie keer scoren ‘par hazard’?

De speler in kwestie is een gedrongen middenvelder en flankspeler die zijn strepen in de Premier League al flink verdiend heeft. Hij scoort niet aan de lopende band, maar àls hij scoort is dat niet zelden tegen de groten: Liverpool, Tottenham, Chelsea, ManU, Man City en Arsenal. Het is een statistiek om u tegen te zeggen, en één die hem een basisplaats bij zijn club in de Premier League heeft opgeleverd. Geen geval van ‘par hazard’ dus. Wel een ‘par Trossard’.

Hazard of Trossard

Maar hoe mooi de Belgische speler Leandro Trossard het in Brighton ook voor elkaar heeft, bij de Rode Duivels moet hij vooralsnog de duimen leggen tegen die andere gedrongen middenvelder: Eden Hazard. Eden krijgt de voorkeur, zijn snel oplopend aantal zitsessies op de Madrileense bank ten spijt.

In interlands heeft Leandro Trossard nog niet bijster veel laten zien, maar hij heeft ook nog niet veel kansen gekregen. En met de statistieken erbij, leer ik dat hij de laatste drie jaar op een twintigtal wedstrijden vijf keer heeft gescoord. Eden Hazard blijft in diezelfde periode steken op drie. Terwijl Hazard bij zijn topclub zelden nog speelminuten versiert, kan Trossard bogen op veel matchritme en de capaciteit om tegen topclubs te scoren. Dat is een kwaliteit die op een WK aardig van pas kan komen.

Soms schudt een speler een froemelgoal uit zijn voeten. Maar een hattrick, die scoor je niet per toeval. Leandro Trossard zit in de vorm van zijn leven. Als Roberto Martinez op het WK in Qatar de euforie van de overwinning wil smaken, wordt het eens tijd dat hij zijn geliefde middenvelder Hazard links laat liggen en Trossard in het centrum zet.

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen