JavaScript is required for this website to work.
Politiek

‘Hedebouw en PVDA hebben ons gered van een slechte wet’

Pieter Bauwens16/11/2023

De politieke podcast is terug. Deze keer buigen professor Bart Maddens (KULeuven) en Christophe Degreef zich over de politieke actualiteit.

Bart Maddens en Christophe Degreef overlopen de politieke actualiteit.

Hoera, er is een stikstofakkoord, maar is dit het definitieve of werd vooral de discussie over de verkiezingen geheven. Wat betekent dat nu, vooral voor de Vlaamse regering en voor Jan Jambon? Krijgt Jambon II straks het vervolg van de stikstofsaga op zijn bord? Het akkoord straalt vooral voorlopigheid uit, al zeker omdat er nog geen teksten zijn. Nu is er een akkoord, daarna zien we wel.

Waarom trekt Bart Somers naar Mechelen? Is er daar nog iets te redden voor hem? In de peilingen gaat hij er sterk op achteruit. Moeten we het stoppen van een minister, vlak voor het einde zomaar normaal vinden? Er zitten veel losse eindjes aan het verhaal.

En is die ‘anti-casseurwet’ wel een goed idee? Een wet om een betogingsverbod op te leggen aan veroordeelde vandalen. De Brusselse PS burgemeester vroeg om die wet, maar de PS-voorzitter trok voor de goedkeuring aan de noodrem. Onder druk van de vakbond en de PTB/PVDA. De argumenten van de PVDA zijn daarbij zo gek nog niet.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties