Heidi Theeten: ’Nog anderhalf jaar wachten op vaccin’
Heidi Theeten, arts en onderzoekster vaccins en infectieziektes
foto © VRT
Enkel een vaccin zal volgens dr. Heidi Theeten van de Universiteit Antwerpen kunnen zorgen voor voldoende groepsimmuniteit. Op dat vaccin is het nog anderhalf jaar wachten.
De lockdownmaatregelen werden verlengd tot 3 mei. Intussen horen we heel weinig over hoe de exit nadien zal verlopen. Het is alsof men schrik heeft van iets dat men niet luidop durft zeggen.
De vraag is natuurlijk hoe het virus zich zal gedragen na een lockdownexit. Er wordt nog steeds niet massaal getest. En onderzoekers geven het niet graag toe, maar er zijn nog veel onbekende variabelen in de kennis over dit virus.
Dokter en onderzoeker Heidi Theeten (Universiteit Antwerpen), gespecialiseerd in vaccinaties en infectieziekten, legt uit wat groepsimmuniteit is. ‘Het percentage van mensen die voldoende antistoffen in hun lichaam moeten hebben om voldoende bescherming te bieden voor de ganse populatie,’ legt dr. Theeten uit, ‘is verschillend per virus afhankelijk van hun besmettingsgraad.’ Voor dit virus schat zij momenteel dit percentage op minimaal 65%.
De paar onderzoeken die al gebeurd zijn, wijzen er op dat we daar nog ver van af zijn. Nederlands onderzoek wees op een besmettingsgraad van 3%. In Oostenrijk, zowat het enige land waar massaal getest wordt, spreekt men van 1%. ‘Het is dus duidelijk dat we de 65% enkel maar kunnen halen met vaccinatie’, aldus dr. Theeten.
Tot die tijd verwachten sommige onderzoekers nog verschillende golven van het virus en zullen de maatregelen mee evolueren met het op en neer gaan van het virus. ‘Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin gemiddeld vijf jaar, maar nu verwacht ik met alle inspanningen dat we over een jaar of anderhalf jaar klaar zullen zijn met een breed te produceren vaccin’, besluit dr. Theeten.
Beluister ook onze andere podcasts:
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.