fbpx


Zonder categorie
Heidi Theeten

Heidi Theeten: ’Nog anderhalf jaar wachten op vaccin’
De lockdownmaatregelen werden verlengd tot 3 mei. Intussen horen we heel weinig over hoe de exit nadien zal verlopen. Het is alsof men schrik heeft van iets dat men niet luidop durft zeggen.

De vraag is natuurlijk hoe het virus zich zal gedragen na een lockdownexit. Er wordt nog steeds niet massaal getest. En onderzoekers geven het niet graag toe, maar er zijn nog veel onbekende variabelen in de kennis over dit virus.

Dokter en onderzoeker Heidi Theeten (Universiteit Antwerpen), gespecialiseerd in vaccinaties en infectieziekten, legt uit wat groepsimmuniteit is. ‘Het percentage van mensen die voldoende antistoffen in hun lichaam moeten hebben om voldoende bescherming te bieden voor de ganse populatie,’ legt dr. Theeten uit, ‘is verschillend per virus afhankelijk van hun besmettingsgraad.’ Voor dit virus schat zij momenteel dit percentage op minimaal 65%.

De paar onderzoeken die al gebeurd zijn, wijzen er op dat we daar nog ver van af zijn. Nederlands onderzoek wees op een besmettingsgraad van 3%. In Oostenrijk, zowat het enige land waar massaal getest wordt, spreekt men van 1%. ‘Het is dus duidelijk dat we de 65% enkel maar kunnen halen met vaccinatie’, aldus dr. Theeten.

Tot die tijd verwachten sommige onderzoekers nog verschillende golven van het virus en zullen de maatregelen mee evolueren met het op en neer gaan van het virus. ‘Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin gemiddeld vijf jaar, maar nu verwacht ik met alle inspanningen dat we over een jaar of anderhalf jaar klaar zullen zijn met een breed te produceren vaccin’, besluit dr. Theeten.


Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.