fbpx


Sport

Het ijzer smeden als het heet is: shorttrackers Hanne en Stijn Desmet blinken in edelmetaal
Sven en Thibau Nys, Harry, Stefan en Liam Everts, Lianne en Yuhan Tan, Kim en Hanne Mestdagh, de familie Borlée, de broers Hazard en de broers Lukaku, Dante en Luna Vanzeir, Hanne en Stijn Desmet. De juiste genen plaveien de weg naar sportief succes. Maar, ik trap een open deur in. Het is niet de enige factor. Dat alle atleten uit dat lijstje per familie in dezelfde sport uitblinken, toont wellicht ook een bredere familiale interesse in die specifieke sport.

Dat zie je duidelijk bij de Borlées: papa loopt, mama loopt en als vanzelf ontwikkelen bijna alle kinderen ook een sportieve voorkeur voor loopnummers. Dat hoeft niet als een dwangbuis gezien te worden: kinderen ontwikkelen hun interesses vanzelfsprekend een stuk binnen de terreinen die hen bekend zijn. En dat zijn dus de terreinen waar de ouders zich bewegen. Is die ouder een veldrijder, zoals Sven Nys, dan is het niet gek dat zoonlief ook op een fietsje door de modder gaat trappen: het materiaal is er, de tijd is er en er speelt – niet te vergeten – ook vaak wel een stukje ‘papa, kijk dan’.

Hanne en Stijn Desmet: twee blinkende Belgen

In de lijst van sportieve succesfamilies staan Hanne en Stijn Desmet, shorttrackers van beroep, op dit moment te blinken met elk Europees goud én zilver om de nek. Over twee maanden is het tijd voor het WK en deze twee blinkende Belgen zijn er niet bang voor. Zonder de gebruikelijke Belgische schroom, en gelukkig ook nog steeds zonder de Nederlandse opschepperij, vermelden ze eenvoudig dat medailles niet alleen het doel zijn, maar ook echt mogelijk.

Belgische topsporters in een wintersport. Zo zijn er wel meer tegenwoordig. Zou dat nu allemaal toeval zijn? De juiste genen die allemaal tegelijk op het ijs staan? Uiteraard niet. De weg naar succes is niet enkel geplaveid met de juiste genen en een bemoedigende, supporterende familie. Er is ook geld mee gemoeid.

Oranje Boven

Het BOIC beseft dat België een klein land is met nogal weinig oefenkansen voor alpineskiërs of schansspringers. Dus zet ze daar ook niet op in. Schaatsen, dat is een heel ander verhaal. Je kan zelf voor de infrastructuur zorgen. Of nog beter, je kijkt naar boven. Naar Oranje Boven. Hét schaatsland bij uitstek heeft al lang de juiste infrastructuur. En omdat België toch een klein land is, is een buurland zo bereikt.

De Belgen zijn niet alleen de mosterd gaan halen door Nederlandse coaches aan te trekken. Nee, ze gaan gewoon zelf de mosterd zoeken in Nederland. Daar trainen shorttrackers Hanne en Stijn Desmet, gezegend met gouden genen, met de toppers van het Oranje schaatsland. Met wereldtoppers. Het is een piste, een ijspiste, die duidelijk zijn vruchten afwerpt.

Op naar het WK

De smid weet het: je moet het ijzer smeden als het heet is. Door een verstandige inzet van middelen en met de juiste genen en harde training hebben broer en zus Desmet jaren aan hun succes gesmeed. De eerste grote prijzen zijn al binnen. Op naar het WK, om daar opnieuw te blinken met edelmetaal. Zonder schroom.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Maarten Hertoghs

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij is masterstudent Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.