JavaScript is required for this website to work.
Sport

Indoorrecords gaan door het dak: Femke Bol loopt eerste ‘zuiver’ wereldrecord

foto © Unsplash

Afgelopen weekend sneuvelden diverse indoorrecords. Femke Bol liep een wereldrecord van de omstreden Jarmila Kratochvilova van de tabellen.

De Amerikaanse atlete Aleia Hobbs heeft een 30 jaar oud record van de tabellen geveegd. Ze liep op de 60 meter van de Amerikaanse indoorkampioenschappen 6″94. Daarmee overklast ze haar landgenote Gail Devers met een honderdste.

Een peulschil, maar in sport wegen de grammetjes en de cijfertjes na de komma zwaar door. Het is mààr het Amerikaans indoorrecord, niet het wereldrecord. Dat staat op naam van Irina Privalova. Zij liep in Madrid, ook 30 jaar geleden, 6″92. Twee peulschilletjes minder.

Wereldrecords

Ook de Spanjaard Mohamed Katir heeft een record beet. Op de indoormeeting van Liévin in Frankrijk klokte hij op de 3.000 meter af op 7’24″68. Daarmee deed hij beter dan de Keniaan Daniel Komen. Die hield al een kwarteeuw het wereldrecord. Jammer genoeg voor Katir liep de Ethiopiër Lamecha Girma in Liévin nog een kleine seconde sneller. Zodoende blijft het voor Katir bij een Europees record en loopt Girma weg met het wereldrecord.

De Nederlandse Femke Bol deed eveneens haar duit in het recordzakje: zij scherpte tijdens het Nederlandse kampioenschap het wereldrecord op de 400 meter indoor aan. Dat record hield, hou u vast, maar liefst 41 jaar stand. Het stond al die tijd op naam van de Tsjechische atlete Jarmila Kratochvilova. Die draafde in 1982 de 400 meter zo’n 30 honderdsten trager dan Bol.

Dopingsrecords: Katrochvilova en Koch

De naam Kratochvilova is echter niet helemaal uitgewist. Zij is nog steeds recordhoudster op de 800 meter outdoor. Dat record staat al sinds 1983 op haar naam en daarmee heeft ze het langst staande wereldrecord. De 400 meter outdoor heeft ze ook even gehad, maar daarin werd ze overklast door de Oost-Duitse atlete Marita Koch. Koch en Kratochvilova zijn tot op heden de enige vrouwen die erin geslaagd zijn om op die 400 meter onder de grens van de 48 seconden te blijven. Als Femke Bol van een uitdaging houdt, heeft ze dus nog wel één en ander na te streven voor ze aan uitbollen denkt.

Nu doen de jaren ’80 en achternamen uit Sovjetlanden bij nogal wat mensen alarmbellen afgaan. Terecht. Oostbloklanden namen nogal een loopje met de dopingreglementen. Van Marita Koch is documentatie over jarenlang gebruik van anabole steroïden teruggevonden. Niet van Kratochvilova en die laatste heeft het dopinggebruik dan ook altijd ten stelligste ontkend. Het zou echter nogal naïef zijn om te denken dat één van de hoofdvogels uit de oostbloklanden, die dopingdans zou zijn ontsprongen. Voor Femke Bol is het alvast duidelijk: na haar wedstrijd liet ze optekenen dat er nu een wereldrecord is dat zuiver is gelopen.

Over twee weken vinden de Europese indoorkampioenschappen plaats in Istanbul in Turkije.

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Commentaren en reacties