JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Jean-Marie Dedecker: ‘Als we opnieuw paars-groen krijgen dan wordt dit een ramp voor ons land’

David Geens20/8/2020
Jean-Marie Dedecker met lood in de benen naar het federaal parlement

Jean-Marie Dedecker met lood in de benen naar het federaal parlement

foto © Belga

Vergaande coronamaatregelen en de vastgelopen coalittievorming. Jean-Marie Dedecker laat zijn licht schijnen op de huidige actualiteit.

De coronacrisis en de politieke stilstand beheersen de huidige actualiteit. In deze aflevering van Doorbraak radio laat Jean-Marie Dedecker, parlementslid en burgemeester van Middelkerke, met een kritische geest en scherpe tong zijn licht schijnen op de huidige situatie.

De wantoestanden in Brussel

Volgens Dedecker is er dringend nood aan een nieuwe en volwaardige regering. De toestand is hopeloos, maar blijkbaar nog niet ernstig genoeg om eindelijk een daadkrachtige regering te vormen. ‘Wanneer politici niet in staat zijn om een regering te vormen, zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen. Maar alle partijen, op het Vlaams Belang, PVDA en LDD na, zijn bang voor de kiezer en angstig om afgestraft te worden voor het wanbeleid dat ze voeren.’ Dat is compleet ondemocratisch en ideologie lijkt geen rol meer te spelen, zegt Dedecker.

Doordat er geen regering is met een parlementaire meerderheid, lijkt het parlement compleet losgeslagen. Wisselende scenario’s, het streven naar de macht en wisselmeerderheden op basis van ideologische uitspattingen is wat het parlement vandaag typeert, zegt Dedecker. ‘Er heerst een soort sinterklaaspolitiek in het parlement.’ Een goed voorbeeld daarvan is het uitkeren van een half miljard euro extra pensioen aan de mijnwerkers die reeds gepensioneerd zijn sinds 1990.

Een regering zonder antwoorden

Dedecker hekelt het feit de regering geen antwoorden lijkt te willen geven op vragen van het parlement. ‘Je krijgt geen antwoorden op je vragen en je krijgt die minachting, want vergeet niet dat premier Wilmès een Vlamingenhater is.’  Een regering die op deze manier werkt, in combinatie met een losgeslagen parlement, dan kan je toch alleen maar denken: waar zijn wij eigenlijk mee bezig? Het gat in de staatskas blijft maar groeien en niemand die zich daar iets van lijkt aan te trekken Het parlement en de regering hebben zich omgevormd tot een echt leugenpaleis, vindt Dedecker.

Vervaagde ideologie bij de liberalen

Het enige doel van politici lijkt het vormen van een nieuwe coalitie om zo aan de macht te blijven, maar ook dat mislukt. Dedecker was verheugd toen Egbert Lachaert de voorzittersverkiezingen van Open Vld won, maar ondertussen lijkt ook dat al een heel ander verhaal. ‘De Vlaamse liberalen zijn bereid om hun ziel en Vlaanderen te verkopen in ruil voor macht.’ Volgens Dedecker zijn ze bereid om hun ideologie aan de kant te zetten in ruil voor een mogelijk premierschap voor Alexander De Croo.

Volgens Dedecker was er wel degelijk een akkoord tussen de N-VA en de PS voor het vormen van een nieuwe regering, maar dit werd uiteindelijk verhinderd door de liberalen. ‘Het gaat niet langer over wat er op tafel ligt of over een programma maar over de postjes.’

De ramp van een paars-groen scenario

Wat er nu op tafel ligt lijkt uit te draaien op een paars-groene regering, wat rampzalig zou zijn voor dit land. ‘Denk maar op vlak van energie. Het sluiten van de kerncentrales om de groenen tevreden te stellen zou financieel een ramp betekenen.’ Maar het verhaal kan binnen een week uiteraard weer helemaal anders zijn. ‘Laten we niet vergeten dat Verhofstadt ook ooit begonnen is met paars-groen en geëindigd is met bont en blauw.’

Een paars-groene regering zou eigenlijk betekenen dat het niet langer over een programma of ideologie gaat. ‘Iedereen zou zijn zin krijgen op basis van postjes.’ Want wat bijvoorbeeld met de abortuswetgeving in dit verhaal?

De oorzaken van de huidige situatie

De huidige politieke situatie is het gevolg van de staatshervormingen van de afgelopen jaren. ‘Het land zit volledig op slot en daarnaast zit je ook met twee verschillende gemeenschappen die totaal andere behoeftes hebben.’ Het is ook om die reden dat de PS instemde met een mogelijke staatshervormingen, omdat ze niet wakker liggen van hoe de zaken lopen in Vlaanderen. In feite heerst er bij de PS ook een grote drang naar verdere regionalisering. Zolang de transfers naar Wallonië en de sociale zekerheid maar overeind blijven.

Herfederaliseren is volgens Dedecker een slecht idee. ‘België zit in de palliatieve zorg en men is met een reden ooit overgegaan tot het regionaliseren van bevoegdheden.’ De huidige problemen zijn eerder veroorzaakt door een regionalisering die niet ver genoeg gaat. Daarnaast is Vlaanderen ziek aan reglementitis en kijken ze nog veel te vaak naar het federale niveau.

De problemen aan de kust

Dedecker zit niet enkel in het parlement, hij is ook burgemeester van Middelkerke. Een job waar hij enorm veel voldoening uit haalt. ‘De kust heeft eigenlijk wat zijn eigen koers gevaren in het nemen van coronamaatregelen en we hebben daarmee geen enkel probleem gehad. Het politiekorps in Middelkerke heft amper elf pv’s moeten opstellen voor het niet dragen van een mondmasker.’ Het is belangrijk om mensen niet voortdurend aan de leiband te houden, ook vrijheid is van belang. Wanneer alles verboden is, creëer je juist problemen, zoals met de jongeren op het strand.

De spanning tussen de coronamaatregelen en vrijheden

Dedecker heeft het moeilijk om bepaalde maatregelen, die genomen zijn in het licht van het indijken van het coronavirus, te begrijpen. ‘Er wordt ook nooit de waarheid gezegd.’ In april en mei keek men nog naar het aantal overlijdens en de ziekenhuisopnames, het aantal besmettingen was van geen belang. Nu gebeurt er exact het omgekeerde en kijkt men juist wel naar het aantal besmettingen. In plaats van de jeugd op te sluiten, zou men nu beter eens beginnen kijken naar wie echt kwetsbaar is, zegt Dedecker. De huidige maatregelen creëren onverdraagzaamheid en zijn moeilijk vol te houden. ‘Er is geen enkel perspectief.’

 

Doorbraak is de uitgever van de boeken van Jean-Marie Dedecker. In onze webwinkel kan je zijn laatste boek Geen blad voor de mond kopen.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.