fbpx


Fictie

Ex-rechterhand Bart De Wever en kabinetchef van Jan Jambon schreef een boek: ‘Weesland’
Joachim Pohlmann is natuurlijk niet zomaar een auteur. Hij heeft een uitgesproken profiel als voormalig woordvoerder van N-VA, rechterhand van Bart De Wever en huidig kabinetchef Cultuur van Jan Jambon. En een tijdlang schreef hij ook columns voor De Morgen, waar hij met sardonisch plezier de weldenkende linkerzijde op de kast joeg.

Zijn eerste twee romans (Altijd Iets in 2012 en Een Unie van het Eigen in 2016) konden op veel lof konden rekenen. Nu levert hij een nieuw boek af: Weesland.

Stokoude godfather

Het vertelt het verhaal van Victor, de stokoude godfather van een klein Italiaans dorp, die daar al jaren in een imposante burcht woont. Niemand weet waar hij vandaan komt. Dat hij geboren is in Algerije, toen dat nog deel uitmaakte van Frankrijk, en dus een zogenaamde ‘pied-noir’ is, dat is zijn zorgvuldig bewaard geheim. De minzame godfather heeft een bijzonder gewelddadig leven achter de rug, dat in het zicht van de dood zwaar op hem blijft wegen.

Pohlmann heeft een meeslepende roman geschreven die teruggaat op de Algerijnse jaren van zijn hoofdpersonage en de bloedige onafhankelijkheidsoorlog daar, waarmee er een einde kwam aan L’Algérie Française. Wie wil kan in Weesland zelfs een allegorie zien, met thema’s die ook vandaag actueel zijn: dekolonisatie, omvolking, islamisme of rechts extremisme. Een historische roman dus, met een grote actualiteitswaarde.

Luister ook naar onze andere boekencasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.