Jong Vld: ‘Van staatshervorming naar staatsverbetering’
Liberalen zoeken naar een duidelijkere ideologie
foto © Belga
Jong Vld wil af van complexe staatshervormingen. Een nieuw kiessysteem en tal van andere voorstellen moeten de kloof tussen burger en politiek verkleinen. De veranderingen laten ze in eigen partij beginnen.
Philippe Nys en Brent Usewils van Jong Vld willen het liberaal vuur van moederpartij Open Vld nog verder ideologisch aanwakkeren. Hun actie is samen te vatten als een pleidooi voor meer democratie en minder particratie in een volwassen federaal land. Zo willen ze niet zomaar een staatshervorming die voor de zevende keer geleid wordt door socialisten en christendemocraten, maar een staatsverbetering onder leiding van de liberalen. Daarbij willen ze bottom up werken, zonder taboes. Slagkrachtige lokale besturen, vier volwaardige gewesten en homogene bevoegdheden verdeeld tussen gewesten, het federale niveau en het supranationale niveau. ‘Weg met de complexiteit,’ zeggen ze.
Ranked voting in 100 kiesdistricten
De particratie willen ze wegwerken door een geheel nieuw kiessysteem waarbij ze in honderd kleine kiesdistricten één kandidaat laten verkiezen met ranked voting zoals in Australië en vijftig kamerleden verkozen in een federale kieskring. Verder willen ze sleutelen aan de partijdotaties waarbij het meeste geld niet naar de partij gaat, maar wel naar het parlementslid zelf.
De jonge vld’ers voegen meteen de daad bij het woord. Op het statutaire congres dat onlangs werd gehouden, hebben ze een grondige hervorming van het partijbestuur laten goedkeuren. Voortaan mogen familieleden van eerste en tweede graad niet meer samen zetelen. Gedaan met de aristocratische partijfamilies. Ook moet het bestuur voortaan uit de helft niet-mandatarissen bestaan. ‘Te lang hebben dezelfde gezichten en dezelfde mensen die afhankelijk waren van de partij, de partij vertegenwoordigt,’ is de conclusie.
Categorieën |
---|
Personen |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Ward Hermans sloot zich als soldaat aan bij de Frontbeweging en bleef nadien Vlaams-nationalist bij de Frontpartij, het Verdinaso en het VNV. Hij stond aan de wieg van de Algemeene-SS Vlaanderen