Jongeren in de politiek: Tess Minnens, Jong Vld
Van Tess Minnens moet je geen ‘sorry’ verwachten voor haar overtuigingen.
foto © Tess Minnens
‘Jong Vld probeert echt wel de kritische stem en geweten te zijn van Open Vld. Dat vinden ze niet altijd even leuk’ zegt jongerenvoorzitter Tess Minnens.
Deze podcast van Doorbraak Radio is deel van de reeks ‘Jongeren in de politiek’, waarin David Geens praat met de voorzitters van de jongerenafdelingen van politieke partijen. Hij peilt naar hun persoonlijke motivatie en standpunten maar wil ook weten of jongeren een rol van belang kunnen spelen in de politiek. Vandaag: Jong Vld.
Onze gast deze week is Tess Minnens, voorzitster van Jong Vld. Ze komt uit een liberaal nest. Haar familie was actief in het liberale middenveld. Ze was zelf al snel actief in de speelpleinwerking en de jeugdraad. ‘Ik genoot van mijn maatschappelijk engagement’, vertelt Minnens. Eind 2011 kwam de vraag om lokaal op te komen. Haar eerste campagne voerde ze samen met haar tante, schepen voor Open Vld in de stad Deinze.
Minnens werd in 2012 verkozen tot OCMW-raadslid. In 2018 nam ze opnieuw deel aan de verkiezingen en nu is ze fractieleidster voor de Open Vld in de gemeenteraad van Deinze. In 2019 nam ze deel aan de federale verkiezingen en nu is ze dus voorzitster van Jong Vld.
Maatschappelijke thema’s
Politiek was geen te vermijden onderwerp aan tafel van de familie Minnens. Haar vader bracht maatschappelijke thema’s ter sprake waar iedereen op inpikte. ‘Ik herinner me nog dat ik in het vierde leerjaar met de leerkracht in discussie ging over politieke thema’s. In het zesde had ik les van iemand die lokaal voor Groen opkwam en daar zat ik dan als twaalfjarige mee in de clinch te gaan om liberale thema’s te verdedigen’, herinnert Minnens zich met een lach.
Hoewel het een evidentie leek om aan te sluiten bij Open Vld, zorgde haar kritische blik er toch voor dat ze heel hard heeft nagedacht of ze zichzelf achter het gedachtengoed van Open Vld kon scharen voor ze verdere stappen zette dan de puur lokale politiek. ‘Uiteraard ben ik ook bij andere partijen programmapunten tegen gekomen die mij aanspraken, maar globaal gezien pas ik toch best bij Open Vld.’
‘Ik zie mezelf in de eerste plaats als een economisch liberaal. Ik vind het enorm belangrijk om de vrije markt te stimuleren en die volop te laten bloeien. Tegelijk voel ik me heel progressief’, vertelt ze. ‘Ik heb in Brussel gestudeerd en ik hou van die smeltkroes. Ik beoordeel mensen niet op hun afkomst of dialect’, vertelt Minnens. Dat zorgt er voor dat ze op vlak van het vrije denken gerust progressief mag genoemd worden, terwijl ze op economisch vlak zichzelf centrumliberaal noemt.
Vertrouwen herstellen
Anderen noemen haar een campagnebeest, maar zelf vindt ze het niet de taak van een politica om eetfestijnen af te dweilen. ‘Duidelijke communicatie naar de bevolking en tegelijk de democratie controleren, is het echte werk van iemand die aan politiek doet. Ik geloof niet in aanwezigheidspolitiek’, vertrouwt ze ons toe. ‘Ik zit liever achter mijn bureau om problemen op te lossen.’
Het contact met de burger is voor haar in de eerste plaats bereikbaar te zijn via sociale media. ‘Daar zal ik zeker niet de discussie schuwen’, zegt Minnens. Soms betekent dat ook tegengas durven geven. Zo hoopt ze het vertrouwen in politici, dat ze soms zelf verloren heeft, terug te herstellen.
Geweten van de partij
Jong Vld neemt vaak aparte standpunten in. ‘Wij proberen echt wel de kritische stem en geweten te zijn van Open Vld. Dat vinden ze niet altijd even leuk, maar dat trekken we ons bijzonder weinig aan’, zegt ze ferm. Gelukkig laat de moederpartij dat toe, maar niet altijd zonder blutsen of schrammen. Zo vonden ze het uitstel van de voorzittersverkiezingen not done. Ook bijvoorbeeld de eID met vingerafdrukken is niet aan Jong Vld besteed.
Of Jong Vld voldoende hun stempel kan drukken? ‘Gwendolyn Rutten nam niet zo vaak contact met de jongeren. Als je dan eens tegen de schenen wil schoppen, dan voelen schenen die niet eens in de buurt zijn dat niet zo’, vertelt Minnens eerlijk. Zelf is ze daarin veel proactiever geworden. Inmiddels zijn er meer parlementsleden die haar als jongerenvoorzitster contacteren. ‘Ik hoop dat het met de nieuwe voorzitter zal verbeteren.’
Staatsmanschap
Volgens Minnens ontbreekt er momenteel wel staatsmanschap. Niet alles moet afgewogen worden volgens taalgroep. ‘Soms moeten we eens verder leren kijken dan ons eigen kiesvee’, stelt ze. ‘Mensen hebben geen boodschap aan ruzies, maar willen oplossingen.’ De beslissingen die nu genomen worden, hebben weerslag op de komende generaties. ‘Wat er nu gebeurt, brengt niet op voor de komende generaties. We zijn niet toekomstgericht bezig.’ Ze vindt het dus begrijpelijk dat jongeren zich afkeren van politiek.
Minnens vindt dat deze crisis ons duidelijk leert dat we moeten herfederaliseren. ‘Tien ministers die bevoegd zijn voor hetzelfde werk. In een postcorona-oefening willen wij dat zeker op tafel brengen om heel wat zaken terug op Belgisch niveau te brengen’, besluit ze.
Beluister ons gesprek met Tess Minnens en luister zeker ook naar de andere podcasts in deze reeks. Alle jongerenvoorzitters werden uitgenodigd, maar sommigen hebben de uitnodiging nadrukkelijk afgeslagen.
Beluister ook onze andere podcasts:
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Personen |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.