fbpx


Politiek
CD&V

Laridon en Desimpel: ‘Stuurboord wil meer bandbreedte voor CD&V’
In 2020 is CD&V na lang twijfelen toegetreden tot de Vivaldiregering. Hierover waren er binnen de partij heel wat verschillende stemmen te horen. Sinds eind januari horen we meer over een beweging die is ontstaan binnen de CD&V. ‘Stuurboord’ werd opgericht om aan te tonen dat er toch wat meer bandbreedte nodig is binnen de partij. Dat de naam ook voor de rechterkant van een boot staat is geen toeval. In deze aflevering van Doorbraak Radio komen Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide, en Emile Desimpel, afdelingsvoorzitter van de CD&V in Kluisbergen, meer uitleg geven over deze beweging en haar doelen.

Uit loyauteit naar de partij

Stuurboord situeert zich binnen CD&V. Het is geen scheurbeweging of groep die wil weg groeien van CD&V. ‘Het is stuurboord en bakboord die een schip in evenwicht houden, en wij willen vooral dat het schip koers kan varen.’ We willen vooral dat de partij vooruit gaat, zegt Laridon. Het is uit loyauteit naar de partij toe en om te zorgen voor dat evenwicht dat ze de beweging hebben opgericht. ‘We willen voeding geven aan het debat in de partij.’ De tegenvallende verkiezingen van 2019 en het debat over het al dan niet toetreden tot de regering hebben ons die stappen doen zetten, zegt Laridon.

Het is een zeer gevarieerde groep van mensen, met lokale mandatarissen, maar ook gewone actieven binnen de partij. ‘Mensen die elkaar herkennen in de bezorgdheden over hoe de CD&V kan en moet zijn.’ Wij hebben vooral de toekomst van partij op het oog, zegt Desimpel. ‘We willen dat ook heel loyaal doen binnen de partij. Zonder ruzie te maken.’ We willen een inhoudelijk aanbod doen, zegt Desimpel. Daar wijden ze avonden van debat aan, zowel in kleine groep als publiekelijk.

De rechterflank

Stuurboord is de rechterkant van een boot. En ook deze beweging situeert zich aan de rechterflank van de partij. ‘Er is een tijd geweest dat we als CD&V zeker niet links of rechts wilden zeggen.’ Het centrum was het enige doel. Maar het is tijd dat we zulke dingen duidelijk mogen zeggen, zegt Desimpel. Voor hem en heel wat leden van Stuurboord is rechts geen lelijke term, maar juist een richting.

De laatste jaren stond de linkerzijde van de CD&V wat duidelijker in de verf. ‘Stuurboord vindt het ondernemingsvriendelijke enorm belangrijk.’ We denken ook dat een vooruitstrevende economie kan gepaard gaan met de fundamentele principes van de christendemocratie, zegt Laridon. ‘Economie, ondernemerschap, creativiteit en innovatie staan centraal voor ons.’ Deze kunnen ook helpen in actuele debatten rond klimaat en duurzaamheid. We vinden dat dat toch zou onderbelicht zijn binnen de partij, zegt Laridon.

Complexloos Vlaams

Binnen de teksten die ze publiceren, wordt vaak de term ‘complexloos Vlaams’ gebruikt. ‘Voor heel wat bestuursleden is er een sterke affiniteit met de Vlaamse vleugel van CD&V.’ We moeten in de 21ste eeuw staan waarin we de Vlaamse regio vooruit helpen, zegt Desimpel. ‘We moeten niet bang zijn omdat andere partijen Vlaamsgezind zijn, om het zelf te zijn.’ CD&V heeft in die Vlaamse ontvoogding zeer veel werk verricht. Op dat pad moeten we verder initiatief nemen, zegt Desimpel. ‘De strijd is voor een groot stuk gestreden, maar we mogen dat natuurlijk niet loslaten.’ Ook daar moeten we weer de koppeling maken met die economische vooruitgang, die in Vlaanderen duidelijk een andere dynamiek heeft, zegt Laridon.

Congres

De nieuwe voorzitter van CD&V, Joachim Coens, heeft al een tijdje geleden aangekondigd dat er in het najaar een congres zal komen. ‘Dus nu is het moment dat wij onze stemmen kunnen laten luiden.’ Wij kunnen met onze groep als een van de kringen binnen de CD&V in dialoog gaan met de voorzitter, zegt Laridon. ‘Die kans moeten we toch zeker nemen.’ Als je je inhoudelijk wilt voorbereiden, moet je dat al jaren op voorhand doen, zegt Desimpel. ‘Dus willen we dat nu doen en ook wel deels publiek.’ Politiek is iets maatschappelijks en ze willen er bredere kringen in betrekken. Dat is het aanbod dat we willen doen, zegt Desimpel.

CD&V is een partij die bij uitstek van onderuit is opgebouwd. De sterkte van CD&V zijn de lokale afdelingen en de lokale besturen waarin zij talrijk zijn vertegenwoordigd. ‘Dus is het wel logisch dat binnen zo een partij een dergelijke beweging als Stuurboord kan ontstaan.’ Andere partijen zijn vaak top-down gericht. Onze partij is eerder bottom-up, zegt Laridon. ‘Dat nabijheidsverhaal verkondigt ook de voorzitter zeer sterk.’ Veel mensen binnen CD&V zien daar de meerwaarde van de partij, zegt Desimpel. Dat geluid willen ze toch nog iets meer naar boven laten komen bij Stuurboord.

Redacteur: Pieter-Jan Volkaert

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.