Luc Rasson, dark tourist over ‘Het lijk van de dictator’
Het lijk van de dictator geschreven door Luc Rasson
foto © Uitgeverij Vrijdag
Luc Rasson is een ‘dark tourist’, iemand die geschiedenis ter plekke beleeft. Vanuit die optiek schreef hij ‘Het lijk van de dictator’ over de symboliek van heropgegraven dictators.
Luc Rasson, een regelmatige auteur voor Doorbraak, is emeritus hoogleraar Franse letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en publiceerde in het verleden veel over Franse letterkunde. Hij doctoreerde in de jaren 80 met een thesis over het literaire oeuvre van de in februari 1945 gefusilleerde Franse collaborateur en schrijver Robert Brasillach. In het Nederlands publiceerde Luc Rasson ook De macht van het woord, over de omgang van Franse staatshoofden en politici met hun literatuur. En hij schreef De kracht van het beeld, over de manier waarop de Groote Oorlog wordt voorgesteld in de Franse en Amerikaanse film.
Maar Rasson is niet zomaar een boekenwurm of bibliotheekstudax. Hij noemt zich graag een ‘dark tourist’, iemand die vanuit een historische belangstelling het terrein opgaat om de plekken te bezoeken waarover hij schrijft en ter plaatse met getuigen te spreken. Het is vanuit die belangstelling dat hij in zijn nieuwste boek, Het lijk van de dictator, nagaat hoe Mussolini, Pétain en Franco aan hun einde kwamen en wat er in de loop der jaren gebeurde met hun stoffelijk overschot. Een boeiende babbel over een macaber onderwerp.
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.