JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Moslims voorgesteld als de nieuwe Joden – Rondas’ Woord van de Foor

Moslims voorgesteld als de nieuwe Joden

Moslims voorgesteld als de nieuwe Joden

foto © Masjid Pogung Dalangan on Unsplash

75 jaar Bevrijding inspireerde Arnon Grunberg om te stellen dat moslims vandaag behandeld worden als de Joden vanaf 1933. Rondas vindt dat een gotspe.

Bij zijn herdenking van de Jodenvervolging riep Nederlands beroemdste auteur Arnon Grunberg zichzelf uit tot Marokkaan: de vervolging van Joden toen was immers dezelfde als de discriminatie van Marokkanen en moslims vandaag. Hij vergeleek dus de Holocaust met de Europese reserves tegenover ongelimiteerde migratie en asiel. Rondas maakt de echte vergelijking en stelt dat het zinnetje ‘Moslims zijn de nieuwe joden’ een bliksemafleider is om het debat te beletten over antisemitisme in de islam, over culturele apartheid, en over terrorisme. Het zinnetje maakt van Joden, Israëli’s en zionisten ook nazi’s. Grunberg inspireerde zich op Tariq Ramadan, en wordt gevolgd door Othman el Hammouchi en Rachid Aziz.


Beluister ook onze andere podcasts:

Jean-Pierre Rondas was tot 2011 radiomaker bij Klara (VRT) met de interviewprogramma’s Wereldbeeld en Rondas. Publiceerde 'Rondas’ Wereldbeeldenboek' (2006). Als stichtend lid van de Gravensteengroep redigeerde hij 'Land op de tweesprong. Manifesten ter ontgrendeling van Vlaanderen' (2012). In 2014 verscheen 'De hulpelozen van de macht'.

Commentaren en reacties