fbpx


Communautair, Politiek
De Roover

Peter De Roover: ‘Uitgeloot burgerforum mag parlementaire democratie niet uithollen’
De coronacrisis beheerst al maanden het politieke debat, maar ook andere problemen steken de kop op. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Peter De Roover, fractieleider van de N-VA in de Kamer, zijn visie op de huidige politieke actualiteit en werpt hij een blik op de toekomst.

Regeerakkoord en beleidsverklaringen

Het regeerakkoord staat vol met voluntaristische bewoordingen, zegt De Roover. ‘Het is duidelijk door een marketingmachine gedraaid. Maar achter die mooie woorden staan weinig concrete actieplannen.’ Dat is geen toeval, zegt De Roover. Men had inderdaad over veel zaken geen akkoord. ‘Vervolgens is alles maar onder mooie bewoordingen in een regeerakkoord gestopt waar weinig cijfers achter staan.’ Alles heeft dus heel lang geduurd, maar op het einde van de rit stellen we vast dat men toch heel haastig een regeerakkoord in elkaar heeft gestoken, benadrukt De Roover.

Het grote en opvallende verschil met de voorstelling van de regering-Michel in 2014 is dat bijna alle ministers tijdens de voorstelling van dit regeerakkoord in alle talen zwegen, zegt De Roover. ‘Enkel De Croo heeft af en toe gereageerd. De ministers kwamen niet tussen.’ Normaal gezien moeten de beleidsverklaringen binnen de zes weken worden neergelegd en besproken. Dat is op enkele na echter niet gelukt. ‘We hebben bijna twee maanden moeten wachten tot we sommige ministers leerden kennen.’ Uiteindelijk bleek men zich ook in de beleidsverklaring achter mooie woorden te verstoppen, zegt De Roover. Op het terrein van het communautaire is men zelfs niet verder geraakt dan het kopiëren van het regeerakkoord. ‘Op andere terreinen merk je al meteen de tegenstellingen binnen de regering.’ Zo plaatst de MR-fractie grote vraagtekens bij het terugtrekken van de militairen uit het straatbeeld, zegt De Roover.

Geen cohesie

‘Als er paars-groene vlekken komen op wit brood dan betekent dat dat het bedorven is.’ Met deze uitspraak bedoelt De Roover dat de wittebroodsweken van de regering achter de rug zijn. Er is nog één duidelijke lijn en dat is de N-VA, zegt De Roover. ‘Wij zijn een verbindende partij. Het is namelijk de afkeer bij de andere partijen naar de N-VA toe die hen wel nog bindt.’ Maar als er beslissingen moeten worden genomen dan is die cohesie zeer klein, vindt De Roover. Als voorbeeld haalt De Roover het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 aan. Daarover is er een grote onenigheid binnen de regering. ‘Men heeft dus beslist om niet te beslissen.’

Bouchez vindt dat in het kader van het communautaire opnieuw enkele zaken unitair kunnen gemaakt worden, zegt De Roover. ‘Jarenlang worden dus bevoegdheden dichter bij de burger gebracht. Om daarna het omgekeerde te doen.’ Hier is ook geen eensgezindheid over. CD&V is zeer terughoudend. De oplossing lijkt dan een burgerplatform. Maar we hebben al een parlement dat wordt verkozen door de burgers, zegt De Roover. ‘Gaan ze dan naast het parlement een nieuwe instelling uitvinden die beslissingen maakt?’ We kunnen de parlementaire democratie niet laten uithollen door een uitgeloot burgerforum, vindt De Roover. Men schuift dus de verantwoordelijkheid af op een burgerforum.

Oppositie tegen de meerderheid

Wij voeren geen oppositie tegen de oppositie, zegt De Roover. Wij voeren oppositie tegen de meerderheid. ‘Wij zijn de enige fractie die wanneer dat inhoudelijk gepast is, ook voorstellen van het Vlaams Belang goedkeurt.’ Als dat een goed voorstel is dan steunt de N-VA dat. ‘Wij hebben onze rol en zij hebben hun rol. Maar er is geen wedstrijd tussen ons beide.’

Wat de oppositie in verband met de coronamaatregelen betreft wil De Roover voorzichtig zijn. ‘Tot een jaar geleden kende niemand het coronavirus.’ We focussen ons op twee punten binnen de coronacrisis, zegt De Roover. Het eerste punt is de deugdelijkheid van de techniek waarbinnen de maatregelen worden genomen. ‘Alle vergaande maatregelen worden genomen via een Ministerieel Besluit, wat de laagste drempel van besluitvorming is.’ De vrijheid wordt dus op een ongrondwettelijke manier beknot. Het wordt de hoogste tijd om met een coronawet aan de slag te gaan, vindt De Roover. Het tweede punt is het onderscheid tussen doeltreffende en doelmatige maatregelen. ‘Het teweegbrengen van een schokeffect is niet doelmatig.’

Onafhankelijk Vlaanderen

Wat de toekomst betreft kan ik geen voorspellingen doen, zegt De Roover. ‘Ik kan alleen maar vaststellen dat het systeem van vandaag de dag in België niet werkt en veel te ingewikkeld is.’ Als Vlamingen hebben we een Vlaamse regering die 7 miljoen Vlamingen vertegenwoordigt, en een Belgische regering die 11 miljoen Belgen vertegenwoordigt. ‘Twee volwaardige regeringen op die manier bestaat nergens anders ter wereld.’ Dat leidt ertoe dat er een overtal is aan overheden en een overmaat aan regels, vindt De Roover. ‘We willen tot een sanering en vereenvoudiging komen door het Belgische niveau uit te kleden.’

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.