JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Philippe Nys: ‘Jong VLD kan zorgen voor nodige politieke vernieuwingsoperatie’

David Geens22/12/2021
Philippe Nys werd onlangs verkozen tot voorzitter van JongVLD

Philippe Nys werd onlangs verkozen tot voorzitter van JongVLD

foto ©

Philippe Nys volgde Tess Minnens op als voorzitter van Jong VLD. In deze aflevering van Doorbraak Radio komt hij toelichten waar ze als Jongerenpartij naartoe willen gaan.

Bij Jong VLD vonden onlangs voorzittersverkiezingen plaats. Bij deze verkiezingen van de liberale jongerenpartij trok Philippe Nys aan het langste eind en volgde hij Tess Minnens op. Bij deze verkiezingen haalde hij maar liefst 78% van de stemmen. Hij was al vaker te gast bij deze podcast maar nu wordt hij naar gewoonte als voorzitter van een jongerenpartij ook eens op de rooster gelegd. In deze aflevering van Doorbraak Radio komt hij dus toelichten waar ze als Jong VLD naartoe willen gaan.

Campagne voeren

Zelfs bij de voorzittersverkiezingen voor een jongerenpartij is er een campagne nodig voor de kandidaten om de winst te behalen. ‘De bredere onderliggende filosofie van de campagne was dat we moeten proberen Jong VLD inhoudelijker en consistenter in de markt te zetten.’ Dit zowel in het debat in de partij over hoe VLD en het liberalisme zich moeten ontwikkelen, zegt Nys, als breder in het maatschappelijk debat. Jong VLD heeft hierbij een visie over hoe bepaalde thema’s en onderwerpen zich moeten ontwikkelen en wilt deze zeker verspreiden.

Generatie blauw

In deze verkiezing was Nys zijn campagnetitel ‘Generatie Blauw’ en dat had een dubbele finaliteit. ‘Ik vind dat wij als land en regio Vlaanderen niet goed zijn voorbereid op de intergenerationele uitdagingen die voor ons liggen.’ Dit gaat over begrotingspolitiek, over vergrijzing en pensioenen, over de arbeidsmarkt en loopbaantransities of het meest markante voorbeeld de klimaattransitie. Dat zijn allemaal lange termijn-vraagstukken waar men jarenlang over partijgrenzen heen antwoorden op moet formuleren, aldus Nys. ‘We hebben iets te fel de neiging om ons te profileren in de waan van de dag en niet over de politieke golf heen te kijken.’ Daar dreigen jongere generaties het slachtoffer van te worden dus dat was de eerste finaliteit van zijn campagne.

Naast dit gelooft Nys ook dat het politieke veld en zeker de centrumpartijen nood hebben aan een politieke vernieuwingsoperatie. ‘Hiermee bedoel ik hoe zij werken intern en hoe zij communiceren maar vooral bedoel ik hiermee de vernieuwing van het politieke personeel.’ Daar kunnen jongerenpartijen een belangrijke kweekvijver zijn voor mensen die zich op jonge leeftijd vormen. Op die manier komen zij elkaar tegen, doen ze eerste ervaringen op en kunnen ze de schouders zetten onder die vernieuwingsoperatie binnen de geledingen van partijen, aldus Nys.

Lange termijnvisie

Nys wilt geen politieke partijen of figuren specifiek beschuldigen van het gebrek aan lange termijnvisie. ‘Ik denk dat het probleem veel dieperliggend is en deze partijen en figuren overstijgt.’ Dit heeft te maken met beleidscultuur, zegt Nys, wat niet per se een federale gelegenheid is maar kan je ook in Vlaamse politiek terug vinden. ‘We hebben te weinig civiel kapitaal en een cultuur die betrokken is bij het beleid van de overheid.’ We zien hier de overheid als iets extern dat buiten ons staat. Als gevolg daarvan denkt Nys dat zich over de decennia te weinig een beleidscultuur heeft ontwikkeld zoals je die terugvindt in Nederland. Daar wordt er veel meer gekeken over de partijgrenzen en naar toekomstplannen op de lange termijn.

Het gebrek aan die beleidscultuur is dus iets dat dieper zit en het overstijgt ook de politiek. ‘Dit zie je ook bij vakbonden, werkgevers en sociale partners.’ Zij zijn de voorbije decennia ook niet verder gekomen dan incrementele wijzigingen, zegt Nys. Zij wentelen zich maar al te zeer in het status quo met vaak corporatistische wenken. ‘Het is een samenspel van factoren maar cultuur is daar de belangrijkste factor dus moeten we werken aan meer burgerschap en betrokkenheid bij het beleid.’

Kerntakendebat

Volgens deze cultuur die Nys beschrijft kijkt de burger veel te snel naar de overheid om met oplossingen aan de dag te komen. ‘De politiek zou hier toch een kerntakendebat over moeten houden om het vertrouwen bij de burger terug te winnen.’ Zo is bijvoorbeeld het vertrouwen van de burger in Nederland gestegen de afgelopen decennia terwijl het hier is gedaald. ‘Het marktdenken en terugkeren naar de kerntaken dat daar wordt gehanteerd heeft dus gewerkt.’ Hier is een voortdurende dynamiek waarbij hier naar de overheid wordt gekeken en deze uitbreidt in plaats van inkrimpt. Dit geeft juist voeding aan het wantrouwen van een burger die dan weerloos naar de overheid kijkt, zegt Nys. ‘Als je de overheid wilt versterken, moet ze de focus hebben op kerntaken die ze efficiënt uitvoert en op andere vlakken moet ze zich wat terugtrekken en appel doen op de burger en het middenveld.’

Redacteur: Pieter-Jan Volkaert

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties