fbpx


Binnenland
Sophie Wilmes en Maggie De Block

Rik Van Cauwelaert: ‘Waals enthousiasme voor deze regering is volledig weggeëbd’
Zoals met alles in België tekenen zich ook met het coronavirus regionale verschillen af tussen Wallonië en Vlaanderen. Ten eerste vanwege verschillen in de gezondheidszorg. ‘Grote ziekenhuizen krijgen er meer aandacht, met als gevolg dat de situatie in de Waalse woonzorgcentra erger is dan Vlaanderen,’ besluiten onze gesprekspartners Rik Van Cauwelaert en Alain Mouton.

Maar ook de Waalse economie staat er anders voor dan de Vlaamse. Door de verschillende economische structuur en de veel grotere publieke sector, zal de crisis er waarschijnlijk zachter aankomen dan in het noorden van het land. Bovendien zullen economische hotspots als de Luikse luchthaven nog belangrijker worden. Daar staat tegenover dat, hoewel Vlaanderen door een economische crisis vaak harder getroffen wordt, het nadien ook sneller weer de draad oppikt en krachtiger herstelt.

Nu de Franse president Macron heeft aangekondigd dat in Frankrijk de maatregelen volgehouden worden tot 11 mei, is er ook aan Franstalige kant geen aanzet tot een exitstrategie. Mouton en Van Cauwelaert zijn dan ook zeer verontrust dat we op nog geen enkele manier bezig zijn met een manier om uit deze crisis te raken.

Totaal niet onder de indruk van deze regering

Intussen smelt het enthousiasme voor de huidige regering als sneeuw voor de zon. Rik Van Cauwelaert is totaal niet onder de indruk en vraagt zich af waarom deze regering zelfs volmachten nodig had. Alain Mouton vraagt zich dan weer af welke richting men nu eigenlijk uit wil.

Ook het enthousiasme aan Waalse kant is volledig weggeëbd. De totale aversie tussen Magnette en Bouchez is alleen nog maar gegroeid. ‘Zeggen dat er nog een sterk draagvlak voor deze regering is aan Waalse kant, is sterk overdreven,’ aldus Van Cauwelaert. Mouton: ‘Het tous ensemble-gevoel is door het narcistische zelf van Bouchez volledig weg.’

Opvallend is de aanzwellende kritiek op Maggie De Block. Die wordt vooral georkestreerd vanuit de Waalse vakbondskringen en mutualiteiten. De MR neemt diens verdediging niet op zich, wat veel zegt over de band tussen MR en Open Vld. Het weinige langetermijndenken dat valt te ontwaren aan Waalse kant richt zich vooral op het in (Franstalige) handen krijgen van de portefeuille Sociale Zaken.

Luister hieronder naar het volledig interview. Omdat Alain Mouton noodgedwongen telefonisch moest deelnemen aan de podcast is de geluidskwaliteit iets minder. De redactie verontschuldigt zich hiervoor.


Beluister ook onze andere podcasts:


 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.