JavaScript is required for this website to work.

Rik Van Cauwelaert: ‘Waals enthousiasme voor deze regering is volledig weggeëbd’

David Geens14/4/2020
Sophie Wilmes en Maggie De Block verliezen beiden steun in Wallonië

Sophie Wilmes en Maggie De Block verliezen beiden steun in Wallonië

foto © Reporters

Net als Vlaanderen wordt ook Wallonië getroffen door de coronacrisis. De impact verschilt echter. Het gebrek aan leiderschap van de regering Wilmès werpt intussen een schaduw over haar eigen toekomst.

Zoals met alles in België tekenen zich ook met het coronavirus regionale verschillen af tussen Wallonië en Vlaanderen. Ten eerste vanwege verschillen in de gezondheidszorg. ‘Grote ziekenhuizen krijgen er meer aandacht, met als gevolg dat de situatie in de Waalse woonzorgcentra erger is dan Vlaanderen,’ besluiten onze gesprekspartners Rik Van Cauwelaert en Alain Mouton.

Maar ook de Waalse economie staat er anders voor dan de Vlaamse. Door de verschillende economische structuur en de veel grotere publieke sector, zal de crisis er waarschijnlijk zachter aankomen dan in het noorden van het land. Bovendien zullen economische hotspots als de Luikse luchthaven nog belangrijker worden. Daar staat tegenover dat, hoewel Vlaanderen door een economische crisis vaak harder getroffen wordt, het nadien ook sneller weer de draad oppikt en krachtiger herstelt.

Nu de Franse president Macron heeft aangekondigd dat in Frankrijk de maatregelen volgehouden worden tot 11 mei, is er ook aan Franstalige kant geen aanzet tot een exitstrategie. Mouton en Van Cauwelaert zijn dan ook zeer verontrust dat we op nog geen enkele manier bezig zijn met een manier om uit deze crisis te raken.

Totaal niet onder de indruk van deze regering

Intussen smelt het enthousiasme voor de huidige regering als sneeuw voor de zon. Rik Van Cauwelaert is totaal niet onder de indruk en vraagt zich af waarom deze regering zelfs volmachten nodig had. Alain Mouton vraagt zich dan weer af welke richting men nu eigenlijk uit wil.

Ook het enthousiasme aan Waalse kant is volledig weggeëbd. De totale aversie tussen Magnette en Bouchez is alleen nog maar gegroeid. ‘Zeggen dat er nog een sterk draagvlak voor deze regering is aan Waalse kant, is sterk overdreven,’ aldus Van Cauwelaert. Mouton: ‘Het tous ensemble-gevoel is door het narcistische zelf van Bouchez volledig weg.’

Opvallend is de aanzwellende kritiek op Maggie De Block. Die wordt vooral georkestreerd vanuit de Waalse vakbondskringen en mutualiteiten. De MR neemt diens verdediging niet op zich, wat veel zegt over de band tussen MR en Open Vld. Het weinige langetermijndenken dat valt te ontwaren aan Waalse kant richt zich vooral op het in (Franstalige) handen krijgen van de portefeuille Sociale Zaken.

Luister hieronder naar het volledig interview. Omdat Alain Mouton noodgedwongen telefonisch moest deelnemen aan de podcast is de geluidskwaliteit iets minder. De redactie verontschuldigt zich hiervoor.


Beluister ook onze andere podcasts:


 

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties