Sam van Rooy: ‘De actie op de Heizel was de grootste Vlaams Belang-betoging ooit’
Sam Van Rooy, op de betoging #NietMijnRegering op de Heizel
foto ©
Sam Van Rooy praat over de protestrit naar Brussel, de actie van Vlaams Belang tegen de nakende Vivaldi-regering.
Afgelopen zondag hield het Vlaams Belang een actie op de Heizel, uit protest tegen de huidige federale regeringsvorming. Ruim 5000 wagens reden van overal in Vlaanderen naar de Heizel om hun ongenoegen te uiten over de Vivaldi-coalitie. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Sam van Rooy, Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang, dieper in op de bedoeling van deze actie en op het succes van het Vlaams Belang.
Protestrit naar Brussel
‘Wij wilden onze stem zeer luid laten horen tegen de nakende Vivaldi-coalitie die er nu echt zit aan te komen’, zegt van Rooy. De slagzin was dan ook ‘Niet mijn regering’ om te laten horen dat dit niet onze regering is. Voor van Rooy is dit niet de regering van alle hardwerkende Vlamingen omdat het een regering is met een Vlaamse minderheid. ‘Het is een echte anti-Vlaamse regering, we weten nu al wat er in het regeerakkoord zal staan. Het wordt een “eigen volk laatst”-beleid.’
Vanuit alle provincies in Vlaanderen zijn militanten met zoveel mogelijk auto’s naar Brussel gereden, wat een gigantisch succes was. Volgens de officiële telling waren er 5300 wagens, wat neerkomt op ongeveer 15 000 deelnemers. Deze actie is daardoor de grootste Vlaams Belang betoging ooit. Er waren niet enkel VB-militanten aanwezig, maar ook N-VA’ers, CD&V’ers en Open Vld’ers die misnoegd zijn over de huidige federale regeringsvorming. Verder benadrukt van Rooy dat het Vlaams Belang er alles aan gedaan heeft om de betoging conform de coronamaatregelen te laten verlopen.
Druk op de regeringsvorming
De bedoeling van de actie was om druk te zetten op de onderhandelaars, en volgens van Rooy lukt dit zeker. ‘De reacties in de kranten en op sociale media zijn duidelijk. Vriend en vijand zijn het erover eens dat het ongelofelijk is wat het Vlaams Belang realiseert met deze massabetoging’. Het Vlaams Belang zet dus voortdurend druk op de regeringsvorming, wat broodnodig is, zegt van Rooy.
Mensen komen er ook openlijk voor uit dat ze aanwezig waren op die betoging, wat toch wel een verandering is ten opzichte van vroeger. ‘Ik hoor ook van mensen dat ze bijvoorbeeld op de werkvloer er openlijk voor uit komen dat ze Vlaams Belang stemmen’.
De uitgestoken hand naar de N-VA
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stak de hand uit naar N-VA door Theo Francken uit te nodigen op de betoging en door in zijn toespraak uitdrukkelijk te verwijzen naar de nood om samen te werken op rechts. Voor van Rooy is dit ook logisch. ‘Als wij echt iets willen veranderen dan zullen wij moeten samenwerken om een coalitie te vormen’. De partner die voor het Vlaams Belang dan het meest in het oog springt en het meest voor de hand ligt, zowel electoraal als ideologisch, is de N-VA.
Domper op de feestvreugde
Van Rooy spreekt van een uitgelaten sfeer gisteren op de Heizel. ‘Het was alsof er een festivalsfeer heerste’. De domper op de feestvreugde is natuurlijk de mainstream media, en dan vooral de zogenaamde kwaliteitskranten, zegt van Rooy. ‘Je ziet dat die het heel moeilijk hebben met ons succes en dan vooral met zo een massademonstratie. Iedereen weet dat er geen enkele andere partij zo een massa volk op de been kan brengen en dat zie je natuurlijk aan de toon in de kranten. Alles wordt afgebeeld alsof het grimmig en ranzig was. De mainstream media heeft het moeilijk om toe te geven dat het Vlaams Belang succes heeft een probeert dan iets anders te laten zien’. Mensen die dan wel verkeerde bedoelingen hebben die hebben bij ons geen plek, dat is ook duidelijk gemaakt door Tom Van Grieken, zegt van Rooy. ‘Onze demonstratie is vreedzaam verlopen, er was geen enkele melding van agressie’.
De toon in de oppositie
Is met deze actie de toon van de oppositie gezet? Van Rooy meent van wel. ‘We gaan ze politiek bestrijden vanuit de oppositie’. In de peilingen halen de traditionele partijen nog rond de 11%. Het Vlaams Belang wil deze partijen naar de kiesdrempel brengen en het liefst er zelfs nog onder. Van Rooy verwijst naar de woorden van Bart De Wever in Gert Late Night, waar hij zei dat de N-VA de Vivaldi-coalitie zou kapotmaken. Dit was natuurlijk niet letterlijk maar figuurlijk bedoeld en voor van Rooy heeft het Vlaams Belang hetzelfde doel. ‘De traditionele partijen beseffen maar al te goed dat het Vlaams Belang een groot kiespotentieel heeft, mede dankzij ons succes op sociale media’. Van Rooy spreekt dan ook over een vorm van censuur wanneer de traditionele partijen er willen voor zorgen dat het Vlaams Belang geen boodschappen meer kan verspreiden via sociale media.
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Categorieën |
---|
Personen |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.