fbpx


Sport

Speerwerper Timothy Herman (32) verbreekt Belgisch record en versiert ticket voor WK
Speerwerper Timothy Herman, een atleethobbyist, kan terecht ‘Doe Maar’ nazingen: ’t is wel een beetje raar, 32 jaar, trillend op m’n benen. Hij presteerde wel iets héél opmerkelijks…

32 jaar, de fleur van je leven. Hoewel het geen leeftijd is om te trillen op je benen, is het voor een man als Eden Hazard wel de pensioenleeftijd. Althans voor zover het de nationale ploeg betreft. Ook de wat verder gevorderde dertigers Mignolet, Witsel, Alderweireld en Chadli hangen hun Rode Duivelsshirt aan de wilgen. Het is mooi geweest, maar het beste van hun carrière is er nu wel af.

Timothy Herman

De één gaat met pensioen, voor een ander gaat de wereld nog maar net open. En die plots opengaande wereld, dat is de reden waarom de 32-jarige speerwerper Timothy Herman terecht mag staan trillen op z’n benen. Herman is al lang atleet. Sinds zijn jeugd doet hij beloftevol aan speerwerpen, maar tot nu toe heeft hij het nog nooit echt ver geschopt. Of beter: nog nooit echt ver geworpen. Niet ver genoeg om plaatsen op belangrijke kampioenschappen af te dwingen, laat staan in het oog te lopen. Dat had dikwijls met blessures te maken.

‘Wat je leuk vindt, mag een beetje pijn doen’, vindt Herman. En dus bleef hij jarenlang zijn sport beoefenen. Als hobby, weliswaar, want hij heeft ook een beroep. Buiten zijn werkuren, terwijl anderen Netflixen of een terrasje meepikken, is hij blijven trainen. Ook tijdens de coronalockdown. Hij probeerde toen wie het ook vermocht te overreden om hem te laten trainen op de verlaten atletiekpistes of sporthallen van zijn woonplaats Oudenaarde. Hij kon toch moeilijk gaan speerwerpen in zijn tuin? Dat zouden de buren van tien huizen verder vast niet geapprecieerd hebben. Maar dura lex, sed lex. Hij kreeg geen uitzondering en zette dan maar hordes op zijn oprit. Zo kon hij toch een stukje fitheid blijven trainen. De buren van tien huizen verder konden overigens met deze regeling wél leven.

Belgisch record

De lockdowns liggen ondertussen een poosje achter ons. Timothy Herman bleef zich wijden aan zijn hobby, onder het toeziend oog van Johan Kloeck. Belgisch kampioen en recordhouder in het speerwerpen. ’T is te zeggen: ex-recordhouder. Want op zijn 32ste, op een atletiekmeeting in Nairobi, wierp Herman het record van Kloeck aan diggelen. En niet alleen dat. Met 87,35 meter wierp hij een afstand die meekan met de wereldtop. Hij wierp een meetingrecord, versloeg de huidige wereldkampioen én versierde in één moeite een ticket voor het WK.

Een ticket voor de Olympische Spelen heeft hij nog niet beet. Daarvoor heeft hij te vroeg gepiekt. Maar zo’n worp komt niet uit de lucht vallen. Herman kon het één keer. Hij kan het vast opnieuw, als hij vrij blijft van blessures en als hij het aankan om plots tussen de wereldtoppers te staan zonder te erg te trillen op z’n benen. Want het is leuk, maar wel een beetje raar. 32 jaar.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Maarten Hertoghs

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.