fbpx


Sport

Antwerp sleept landstitel én beker binnen
Stamnummer 1 staat op 1. De landstitel is na 66 jaar eindelijk binnen. De beker was er al, maar in het licht van de landstitel is de beker mààr de beker. En trouwens, die beker was er drie jaar geleden ook al eens.

De vreugde om de landstitel, en in één klap ‘de dubbel’, was verreweg meer dan dubbel zo groot als bij het winnen van de beker. En staat een bekermatch gewoonlijk garant voor spanning tot in de laatste minuut. Wel, dit seizoen waren de play-offs van de Jupiler Pro League een gekkenhuis! Wie had op zo’n ontknoping durven gokken?

Voetbal en gokken

Bwin is ‘exclusieve betting partner’ van de Jupiler Pro League. De shirtsponsor van Antwerp is betFIRST en de hoofdaandeelhouder van Union een sportgokker en pokerspeler. Het gokken en de sport zijn, triest genoeg, diep verweven. Maar wie durfde afgelopen zondag tijdens de match geld zetten op wie kampioen zou worden? Ik hoop dat ze de helikopter met de trofee aan de grond hebben gehouden tot na het laatste fluitsignaal, want anders zal die piloot nogal rondjes hebben mogen draaien: naar Antwerp, nee, naar Genk, nee, naar Union.

Union was tegen Brugge op voorsprong gekomen. Het afgelopen seizoen heeft Union niet één match waarin ze op voorsprong kwamen, verloren. Het leek met andere woorden zowat vast te liggen: het zou Union worden, de ploeg van gokmiljardair Tony Bloom. Een Brit die tijdens zijn leven dus vaak goed gegokt heeft. Ook nu leek het weer van dat: na 88 jaar zou Sint-Gillis nog eens dé ploeg van de hoofdstad zijn. Maar toen gooide zowaar Brugge – de ploeg voor wie er niets meer toe deed – roet in het eten.

Shion Homma, een jongeman die vorig weekend zijn eerste minuten maakte in de Jupiler Pro League, werd pas in minuut 88 op het veld gebracht. 88 bleek dan toch geen geluksgetal voor Union. Homma knalde eerst met een goal en daarna met een cruciale voorzet de hoop van Union aan diggelen. 88 jaar zal minstens 89 jaar worden.

Helikopter

De helikopter kon weer richting Genk vliegen. Daar was ondertussen ook de extra tijd ingegaan. De Genkse spelers hadden hun publiek horen juichen en beseften: ‘Union heeft het laten liggen: wij hebben nu de kaarten in handen.’ Maar ze pokerden niet op niveau.

Het juiste nummertje bleek, bingo!, nummertje 23 van Antwerp, Toby Alderweireld. De man die begon bij Germinal Ekeren en via de grote Antwerpse concurrent Beerschot bij Ajax belandde. De verdediger die bij Atletico Madrid en Tottenham speelde, 127 interlands op zijn naam heeft, aantrad in 3 WK’s en 2 EK’s en die sinds dit seizoen weer ‘thuis’ speelt. Voor zìjn stad. Nummer 23 schudde een wereldgoal uit zijn voeten. Na alle faam die hij internationaal mocht smaken alsnog ‘de mooiste goal uit zijn carrière’.

Mooier kon het bijna niet: zo spannend. Alle fans en de helikopter helemaal tureluurs gedraaid. En bij affluiten bleek dat 1 plus 1, 1 is. 1 in de beker én 1 in de Jupiler Pro League voor de Great Old, stamnummer 1. Wie daarop gegokt heeft, kan nu misschien wel een voetbalploeg kopen.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Maarten Hertoghs

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier