fbpx


Politiek
Tineke Van Hooland

Tineke Van Hooland: ‘Open Vld Vrouwen is geen soft vrouwenclubje’
Tineke Van Hooland werd recent verkozen als nieuwe voorzitter van Open Vld Vrouwen. Ze is actief als politica en onderneemster en wil met de organisatie meer naambekendheid krijgen. Waar staat Open Vld Vrouwen voor en wat is het doel van de organisatie? In deze aflevering van Doorbraak Radio legt Tineke Van Hooland het voor ons uit.

Open Vld Vrouwen

Open Vld Vrouwen is een politieke organisatie gelinkt aan Open Vld. Als nationaal voorzitster heeft Van Hooland drie prioriteiten. Ten eerste is pit belangrijk voor Van Hooland. ‘Dat wil zeggen dat we zullen kijken of het beleid rond gendergelijkheid voldoende ambitieus is’. Ten tweede wil Van Hooland inzetten op professionaliteit waardoor de organisatie meer bekendheid krijgt. Tot slot is talent management belangrijk voor Van Hooland. ‘Vrouwen en meisjes sterker en weerbaar maken’. Eigenlijk is Open Vld vrouwen dus een organisatie die inzet op vrouwelijk leiderschap en die dat op alle mogelijke manieren probeert duidelijk te maken, zegt Van Hooland.

De nood aan een aparte organisatie

Er is nog geen sprake van gendergelijkheid, benadrukt Van Hooland. ‘Ook de Verenigde Naties heeft een specifieke organisatie, UN Women, die zich daarmee bezighoudt’. Volgens Van Hooland kunnen vrouwen zich perfect inbeelden waar de moeilijkheden zitten en daarom vindt ze het belangrijk dat er een organisatie is die deze pijnpunten kan blootleggen. ‘Maar we zijn zeker geen soft vrouwenclubje’. Het is de bedoeling om ook mannen uit te nodigen tijdens de activiteiten. Het doel van Open Vld Vrouwen is om vanuit het perspectief van vrouwen weer te geven wat er nog beter kan, zegt Van Hooland.

Meer pit

Pit heeft niet enkel te maken met vrouwelijk leiderschap, maar ook met geven van constructieve voorstellen voor het beleid rond gendergelijkheid, zegt Van Hooland. Volgens Van Hooland is het beleid rond het dichtwerken van de loonkloof te voorzichtig. ‘Ik had liever gezien dat er uitdrukkelijk werd gezegd dat de loonkloof moet stoppen in plaats van te spreken over aanvullende maatregelen’. Voor Open Vld Vrouwen is het dus belangrijk om die boodschap te blijven brengen en herhalen tot er verandering komt.

Wat betreft gendergelijkheid zou Van Hooland rond drie thema’s werken, waardoor de gendergelijkheid breder wordt getrokken dan de loonkloof. Het eerste punt is het voorkomen door het weerbaar maken van vrouwen. ‘Dat kan door in te zetten op onderwijs en bijvoorbeeld een cursus zelfverdediging in te voeren’. Daarnaast wil Van Hooland inzetten op het verlagen van de drempel voor het aangeven van geweld tegen vrouwen. Tot slot vindt Van Hooland het verhogen van de awareness bij vrouwen belangrijk. ’Er zijn heel weinig vrouwen die kiezen voor een studierichting in bijvoorbeeld IT of de wetenschap‘. De overheid heeft een rol om hier promotie voor te maken, zegt Van Hooland.

Vrouwelijk leiderschap

Het feit dat er minder topfuncties in de politiek en het bedrijfsleven bekleed worden door vrouwen heeft met verschillende factoren te maken, zegt Van Hooland. ‘Eén van de factoren waar we op moeten inzetten is de structuur rond de vrouw zodat ze die kansen ook sneller gaat grijpen’. Er moet door de overheid worden nagedacht hoe het plateau tussen het verkrijgen van een diploma en een topjob kan worden aangepakt. Van Hooland is wel geen voorstander van quota, maar ze ontkent ook niet dat quota wel voor verandering kunnen zorgen. ‘Het blijft wel belangrijk dat de juiste persoon op de juiste plek terechtkomt’.

De eeuw van de vrouw

De huidige premier, Alexander De Croo, schreef een boek over de rol van vrouwen in de maatschappij getiteld De eeuw van de vrouw. Ook als je kijkt naar de samenstelling van zijn regering is die historisch te noemen door de gendergelijkheid, benadrukt Van Hooland. ‘In zijn boek geeft hij ook aan dat mannen een belangrijke rol spelen in de gendergelijkheid’. Zowel mannen als vrouwen kunnen dus rolmodellen zijn.

redacteur artikel: Rani De Leeneer

Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.