JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Tom Van Grieken: ‘Vrije meningsuiting voor iedereen’

David Geens18/5/2021
Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken over vrijheid van meningsuiting

Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken over vrijheid van meningsuiting

foto © Belga

In deze podcast geeft Tom Van Grieken meer uitleg over waarom hij zich verzet tegen het nieuwe wetsvoorstel inzake hate speech.

De federale regering wil hate speech efficiënter kunnen vervolgen. Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, ziet hier een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting in. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft hij meer uitleg over waarom hij zich verzet tegen dit nieuwe idee van de federale regering en het tegenvoorstel van het Vlaams Belang.

Vervolging bij hate speech

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil de vervolging van hate speech gemakkelijker maken door artikel 150 van de Grondwet aan te passen. Daardoor zou hate speech door een correctionele rechtbank kunnen worden behandeld in plaats van door het Hof van Assisen. In de praktijk zou dit ervoor zorgen dat er meer zaken effectief behandeld worden. Van Grieken vindt dit een gevaarlijke evolutie. ‘Er is een tendens in de samenleving waarbij we evolueren naar het classificeren van meningen als goed of slecht.’ Vroeger waren er meningen en argumenten die sterk of zwak waren zonder waardeoordeel over die mening, zegt Van Grieken. In plaats van te oordelen over de argumenten wordt er nu steeds meer geoordeeld over meningen waarbij zogenaamde foute meningen verbannen moeten worden. Bovendien is het opmerkelijk dat een liberale minister, die normaal gezien de vrijheid van meningsuiting zou moeten verdedigen, deze nieuwe wetgeving wil invoeren, benadrukt Van Grieken.

Invloed van de woke-cultuur

Is deze tendens een gevolg van de woke-cultuur? De vraag is inderdaad wat de oorzaak en het gevolg is, zegt Van Grieken. ‘De woke-cultuur vloeit voort uit het politiek correct denken en het politiek correct denken is het gevolg van het cultuurmarxisme en de linkse maatschappijvisie.’ Andere meningen mogen geen probleem zijn, want die verrijken het debat, maar aan de linkerkant van het politieke spectrum ziet men afwijkende problemen als een gevaar.

Toch lijkt de linkerzijde politiek niet te falen. Van Grieken verwijst naar ons woordgebruik, waarin op korte tijd veel woorden niet meer mogen gebruikt worden omdat dit anderen kan kwetsen. ‘Heel wat woorden die vroeger neutrale termen waren hebben nu een negatieve connotatie gekregen.’

De democratie in gevaar

Door dit soort wetgevende initiatieven waarbij de vervolging van hate speech aangescherpt wordt denken sommige politici de democratie te kunnen redden. Maar er is geen democratie zonder vrijheid van meningsuiting, benadrukt Van Grieken. ‘De linkerzijde lijkt dit absoluut niet te begrijpen.’ Uitingen van meningen zouden niet mogen bestraft worden, zegt Van Grieken. Meningen moeten worden beoordeeld op basis van de argumenten en niet op basis van de classificatie volgens goede en slechte meningen.

Volgens Van Grieken gaan alle partijen mee in het discours om bepaalde meningen aan banden te leggen. ‘Alle partijen zijn schuldig aan zeer strenge racismewetgeving in dit land.’ Je kan discussiëren over racistische handelingen maar meningen mogen niet zomaar verboden worden, vindt Van Grieken. ‘Het is juist het multiculturalisme dat mensen maar blijft opdelen op basis van huidskleur dat racistisch handelt.’ Volgens Van Grieken moet oproepen tot geweld inderdaad verboden worden maar de vrijheid van meningsuiting moet altijd behouden worden. ‘Vrijheid van meningsuiting voor iedereen.’

Censuur door big-Tech

Het Vlaams Belang heeft recent een wetsvoorstel ingediend dat sociale media moet verhinderen om willekeurig gebruikers en inhoud te verwijderen. De partij diende dit voorstel in nadat de twitterpagina van Van Grieken werd geblokkeerd. ‘Sociale media mogen uit zichzelf geen strengere wetgeving opleggen dan de wetgeving die nationaal geldt.’ Big-Tech als Facebook en Twitter hebben een zodanig grote quasi monopolie-marktpositie dat men ze moet gaan beschouwen als openbare nutsbedrijven.

Auteur artikel: Rani De Leeneer

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties