Tom Van Grieken: ‘We moeten de problemen durven benoemen, het zijn islamitische terreuraanslagen’
Tom Van Grieken: ‘Je kan geen probleem oplossen als je het niet bij naam noemt. Dus hier zeer concreet: islamitische terreurdaden.’
foto © Vlaams Belang (CC BY 2.0)
Tom Van Grieken kijkt terug op de recente islamitische terreurgolf in Europa en gaat dieper in op de radicale islam en het veiligheidsbeleid.
Helaas waren er de laatste weken heel wat terreurdaden te zien in Europa. Er waren aanslagen in Parijs, Nice en het meest recent in Wenen. In het tijdperk van de ongebreidelde sociale media werden de beelden van deze aanslagen zeer snel over heel Europa gedeeld. Dit maakte heel wat reacties los in alle geledingen van de samenleving. Zo ook bij Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat hij dieper in op de recente terreurdaden en zijn visie op de strijd hiertegen.
Geen plotse golf van terreur
Volgens Van Grieken kennen we al enkele decennia terreur. ‘Je kan teruggaan tot elf september in de Verenigde Staten.’ Dit zijn ook niet zomaar willekeurige terreurdaden, zegt Van Grieken. Het gaat telkens over islamitisch geïnspireerde terreuraanslagen. Deze beweegreden vergeten de media of politici er zeer vaak bij te vermelden. ‘Ze reageren telkens verbaasd, terwijl de redenen zeer duidelijk zijn. Dat maakt mij iedere keer heel kwaad.’ Wanneer politici aanslagen niet bij naam durven noemen, dan zijn ze deel van het probleem en niet van de oplossing, zegt Van Grieken.
‘Je kan geen probleem oplossen als je het niet bij naam noemt. Dus hier zeer concreet: islamitische terreurdaden.’ Van Grieken vergelijkt dit met de situatie in het Verenigd Koninkrijk met de IRA in Noord-Ierland. In Londen keken ze dan ook niet naar de Schotten en de Welshmen, maar naar waar het probleem effectief lag: bij de Ieren. Anders zou het een verspilling van middelen en manschappen zijn, zegt Van Grieken. Deze oefening moeten ze in België nog durven te maken, maar dit ligt politiek vaak gevoelig.
Strenger en effectiever beleid
De recente aanslagen worden door sommigen als antwoord gezien op de toespraak van de Franse president Macron. Hij is één van die politiek correcte politici die nu even stoer uit de hoek komt, zegt Van Grieken. ‘Hij gaat misschien De Grijze Wolven wel verbieden, maar terreuraanslagen komen niet enkel van zo een staatsgestuurde organisaties.’ Veel geradicaliseerde moslims zijn ‘lone wolves’ en die zijn heel moeilijk om in het oog te houden. Twee fundamentele punten hiervoor zijn het terreurniveau én het budget voor staatsveiligheid verhogen, zegt Van Grieken. Zo kunnen ze de gevaarlijke mensen in kaart brengen en eventueel oppakken of terugsturen.
Het opengrenzenbeleid en de massamigratie zijn volgens Van Grieken ook factoren in die reeds jarenlange terreurgolf. ‘Landen zoals Polen, Hongarije en Tsjechië die hier niet aan meedoen, die hebben geen islamitische aanslagen.’ Daarnaast moeten we stoppen met het naïeve beleid rond teruggekeerde IS-strijders, zegt Van Grieken. ‘Die mensen moeten berecht worden in het land waar ze hun misdaden hebben begaan.’ Het juridische apparaat toont daar iets minder medelijden, waardoor er minder recidive zou voorkomen.
In totaliteit komen er dit en volgend jaar 60 van die geradicaliseerde moslims vrij in België. ‘Ze willen liever naar hier komen, een paar maanden in de cel en dan komen ze vrij.’ Van Grieken gelooft niet dat al deze mensen gederadicaliseerd zijn, ondanks allerlei programma’s die daarvoor werden opgezet. Staatsveiligheid moet deze potentiële gevaren goed opvolgen vanaf het moment waarop ze de gevangenis verlaten. De overheid heeft hier zeker weet van, zegt Van Grieken. ‘Met een eenvoudig mes kunnen er al enorme gruweldaden gepleegd worden, zoals in Parijs en Nice.’
Geen belastinggeld meer voor de islam
Zelfs Vlaanderen kan een rol spelen in het bestrijden van terreur en de radicale islam. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het erkennen en subsidiëren van moskeeën, zegt Van Grieken. Ook federaal moet dit nu opgevolgd worden. Met economische of diplomatieke sancties in de richting van islamitische staten die terreur aandrijven. ‘We moeten stoppen met belastinggeld te verspillen aan organisaties of staten met een ideologie die haaks op de onze staat.’ Op die manier financieren we onze eigen ondergang, met goedkeuring van de overheid, zegt Van Grieken.
Het is heel moeilijk een evenwicht te vinden tussen onze burgerrechten en de strijd tegen terreur. Maar onze vrijheden worden misbruikt om ons maatschappijmodel onderuit te halen, zegt Van Grieken. ‘Ik denk dat we in een staat van oorlog verkeren met de radicale islam, en dan gelden er andere rechtsregels.’ We moeten ons bezinnen om hier op een intelligente manier mee om te gaan. Het is echter een probleem inherent aan de islam zelf, zegt Van Grieken. Moslims zijn immers onderworpen aan het letterlijke woord van Allah. ‘Als je dan gaat lezen wat er in die Koran staat, dat zijn de meest gruwelijke daden tegenover ongelovigen.’ Dit kan je niet incorporeren in onze cultuur. ‘De hervormingen moeten binnen de islam zelf naar boven komen.’
Redacteur: Pieter-Jan Volkaert
Beluister ook onze andere podcasts:
Categorieën |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.