JavaScript is required for this website to work.
Communautair

Tom Zwaenepoel: ‘Verspilling Franstalige gezondheidscenten verhinderen door herfederalisering’

David Geens17/3/2022
Bplus ijvert voor de herfederalisering voor de gezondheidszorg

Bplus ijvert voor de herfederalisering voor de gezondheidszorg

foto © Unsplash

Bplus ijvert voor een betere Belgische federatie met behoud van solidariteit. Daarom pleit Tom Zwaenepoel voor een herfederalisering van de gezondheidszorg.

Bplus ijvert voor een beter federaal België. In dit gesprek met Tom Zwaenepoel, reumatoloog en lid van de directie bij Bplus, blijkt dat men Bplus niet unitaristisch mag noemen. Hun voornaamste streven is een beter functionerende federatie.

Tussen hun argumenten vind je een sterk pleidooi voor minstens een federale kieskring en een hiërarchie van de normen. ‘De federale overheid moet kunnen ingrijpen wanneer de gewesten tegen elkaars belang ingaan,’ zegt Zwaenepoel.

Solidariteit

Voor Bplus is het behoud van solidariteit een speerpunt. Dat is één van de basisredenen waarom ze pleiten voor een herfederalisering van de gezondheidszorg. ‘Uiteraard zijn er verschillen en moeten die aangepakt worden, maar niet door de gezondheidszorg verder te splitsen, want dan komt meteen ook de vraag om de centen te splitsen’, aldus Zwaenepoel.

Volgens Bplus kan je problemen zoals verantwoordelijk omgaan met de centen, overconsumptie, te veel artsen, enzovoort beter aanpakken door er mee verantwoordelijk voor te blijven, dan door er je handen vanaf te trekken. ‘Nu is het zelfs zo dat als Vlaanderen een goede preventie voert, federaal geld in de zakken steekt.’ Een pleidooi voor herfederalisering om iedereen een betere gezondheidszorg te geven.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties