fbpx


Communautair

Tom Zwaenepoel: ‘Verspilling Franstalige gezondheidscenten verhinderen door herfederalisering’
Bplus ijvert voor een beter federaal België. In dit gesprek met Tom Zwaenepoel, reumatoloog en lid van de directie bij Bplus, blijkt dat men Bplus niet unitaristisch mag noemen. Hun voornaamste streven is een beter functionerende federatie.

Tussen hun argumenten vind je een sterk pleidooi voor minstens een federale kieskring en een hiërarchie van de normen. ‘De federale overheid moet kunnen ingrijpen wanneer de gewesten tegen elkaars belang ingaan,’ zegt Zwaenepoel.

Solidariteit

Voor Bplus is het behoud van solidariteit een speerpunt. Dat is één van de basisredenen waarom ze pleiten voor een herfederalisering van de gezondheidszorg. ‘Uiteraard zijn er verschillen en moeten die aangepakt worden, maar niet door de gezondheidszorg verder te splitsen, want dan komt meteen ook de vraag om de centen te splitsen’, aldus Zwaenepoel.

Volgens Bplus kan je problemen zoals verantwoordelijk omgaan met de centen, overconsumptie, te veel artsen, enzovoort beter aanpakken door er mee verantwoordelijk voor te blijven, dan door er je handen vanaf te trekken. ‘Nu is het zelfs zo dat als Vlaanderen een goede preventie voert, federaal geld in de zakken steekt.’ Een pleidooi voor herfederalisering om iedereen een betere gezondheidszorg te geven.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.