Van Gompel en Matheeussen: ‘Aanval op Joe Rogan uiting van strijd tussen volk en elite’
Patrick Van Gompel en Winny Matheeussen te gast bij Doorbraak.
foto © Doorbraak
In deze podcast hebben Patrick Van Gompel en Winny Matheeusen het over de journalistieke carrière van Van Gompel en de spraakmakende podcasts van Joe Rogan.
In zijn boek Van onze verslaggever ter plaatse schrijft Patrick Van Gompel op meeslepende wijze over vier decennia journalistiek in Vlaanderen en de wereld. Nu hij 65 is geworden gaat Van Gompel op pensioen, maar dat betekent niet dat hij zal stilzitten. Na dit boek zullen er nog enkele boeken volgen. In deze aflevering van Doorbraak Radio blikt Van Gompel terug op zijn spraakmakende journalistieke carrière. Ook is Winny Matheeussen te gast om dieper in te gaan op de heisa rond de podcasts van de Amerikaanse progressief Joe Rogan.
Ingrijpende verhalen
In zijn boek blikt Van Gompel terug op ingrijpende gebeurtenissen tijdens zijn carrière. De burgeroorlog in Somalië, begin jaren ‘90 ten tijde van de hongersnood, was een van die gebeurtenissen. Verslaggeving was moeilijk omdat je in een burgeroorlog nooit weet welke partij het op dat moment in handen heeft, zegt Van Gompel.
‘Kinderen zien sterven van de honger is het meest dramatische dat ik heb meegemaakt.’ In moeilijke omstandigheden heeft Van Gompel altijd goed voor ogen blijven houden dat verslaggeving zijn job is. Het doel is om iets uit te leggen aan de mensen thuis. Er is niet veel tijd om stil te staan bij emoties en werken aan een reportage houdt je emoties bij elkaar, vindt Van Gompel.
Journalistiek door de jaren heen
Door de digitalisering gebeurt verslaggeving anno 2022 sneller dan pakweg dertig jaar geleden. Vroeger kon je nieuws bijhouden tot het uitzenduur, die tijden zijn voorbij. Mensen zijn nu sneller geïnformeerd en de consument zit daar ook op te wachten, zegt Van Gompel. De verschillende kanalen worden goed op elkaar afgestemd. Daarnaast merkt Van Gompel ook weinig verschil tussen de commerciële en openbare omroep. Het doel om nieuws tot bij de kijkers te brengen blijft immers hetzelfde.
Sinds de coronacrisis komt er heel wat kritiek op de klassieke media. In zijn boek wijdt Van Gompel ook daar een passage aan. Hij vindt het ondenkbaar om in een wereld te leven zonder de klassieke media. Daarnaast vindt hij de verwijzing naar mainstream media ook een heel beladen betekenis hebben. ‘Er zijn mensen die geloven dat er burgerjournalisten bestaan. Maar dat zijn geen journalisten maar burgers, omdat zij niet gebonden zijn aan bijvoorbeeld deontologische regels.’ ‘Dit soort journalistiek komt vaak vanuit een groep met een achterliggende gedachte en agenda’, zegt Van Gompel.
De podcast van Joe Rogan onder vuur
Kan een podcast concurrentie vormen voor de klassieke media? Van Gompel denkt van niet. ‘Als burger kan je alleen maar blij zijn dat er aanvullende informatie komt.’ Toch komt er vanuit verschillende hoeken kritiek op de podcasts van Joe Rogan, een van de bekendste podcastmakers ter wereld. Het bereik van Joe Rogan met zijn no-nonsense podcasts is zodanig groot dat mensen van de klassieke media hier bijzonder geïrriteerd door zijn, zegt Matheeussen. Het bereik van Joe Rogan ligt vele malen hoger dan dat van de klassieke media.
Daarnaast wil Neil Young zijn muziek weghalen van Spotify, als reactie op de vaccindesinformatie van podcaster Joe Rogan. De Zweedse streamingdienst moet van hem kiezen: ofwel Neil Young ofwel Joe Rogan. Neil Young heeft vooral problemen met Spotify en zichzelf en niet zo zeer met Joe Rogan, denkt Matheeussen. ‘Neil Young is blijkbaar niet de makkelijkste persoon ter wereld en hij had al eerder kritiek op Spotify omwille van de geluidskwaliteit van de streamingdienst.’
Volgens Van Gompel vormen podcasts zoals die van Joe Rogan geen probleem zolang er geen verborgen agenda achter zit. Volgens Matheeussen is dit niet het geval en schuilt er eerder een verborgen agenda achter de aanval die nu op hem is ingezet. In de aanval op Joe Rogan zijn ook Amerikaanse democratische super-PAC’s (machtige politieke actiecomités, db) betrokken. Via het ongelimiteerd inzamelen van geld ondersteunen zij mediacampagnes van Democraten of Republikeinen.
In principe is Rogan nu een progressieve Amerikaan die door andere progressieven openlijk wordt aangevallen. ‘Er is een culturele strijd aan de gang in de VS waarbij extreme linkse strekkingen alles wat niet binnen hun gedachtengoed past, meteen wegzetten als rechts‘, benadrukt Matheeussen.
Strijd tussen de elite en het volk
Van Gompel denkt dat er in de hele heisa rond Joe Rogan iets speelt dat ook in Europa steeds openlijker aan bod komt, namelijk de strijd tussen de elite en het volk. Het volk voelt zich in de steek gelaten en de elite, die bestaat uit rijken van wie het kapitaal alleen maar groeit, wordt alleen maar machtiger. Joe Rogan staat in die zin dan symbool voor het volk, ondanks het feit dat hij zelf ongelooflijk rijk is.
Om dit te verklaren moeten we volgens Matheeussen kijken naar de context van de American dream, waarbij men gelooft dat iedereen kan slagen in het leven, ondanks zijn afkomst. Joe Rogan is zelf van bescheiden afkomst en heeft iets bereikt door hard te werken. ‘Dat zorgt ervoor dat Joe Rogan financieel onafhankelijk is en dus zijn zin kan doen.’ Joe Rogan wordt daardoor een interessant doelwit voor de culturele strijd die in de VS is losgebarsten.
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
We konden de voorbije week kennismaken met de PS-staat in al zijn glorie: failliete Waalse steden, cliëntelisme en uitdeelpolitiek in Anderlecht.
Rani De Leeneer (N-VA): ‘De groeiende spanningen tonen aan dat traditionele partijen aan macht verliezen.’