JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Voka via Doorbraak – 5 VOOR 12: nood aan meer investeringen in onderzoek en ontwikkeling

Wannes Bok22/11/2023

foto © Voka

We moeten de industriële transitie versterken met investeringen in onderzoek en ontwikkeling, meent Johan Guldix, senior adviseur innovatie en ondernemen bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum.

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert Voka voorstellen die de Samenleving en de Economie vooruithelpen. In deze aflevering komen de thema’s onderzoek en ontwikkeling aan bod. Aan het woord is Johan Guldix, senior adviseur innovatie en ondernemen bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum.

Podcast 5’vr12: versterk de industriële transitie met investeringen in onderzoek en ontwikkeling

In het recordjaar 2021 investeerden de Vlaamse bedrijven, kennisinstellingen en overheid samen 3,7 procent van het bbp in onderzoek en ontwikkeling. Maar het aandeel van de overheid is veel kleiner dan dat van de bedrijven. Daarom moet de overheid bijkomende middelen inzetten, zodat Vlaanderen op middellange termijn 5 procent van het bbp aan publieke en private onderzoek-en-ontwikkelingsuitgaven besteedt.

Op dit moment scoort Vlaanderen sterk op vlak van innovatie, maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Om de industriële transitie te versterken is er een bijkomende injectie nodig van 250 miljoen euro voor de ondersteuning van demo- en pilootinstallaties. Een bottom-upbenadering is de beste garantie voor baanbrekende innovaties en de enige manier om internationaal concurrentieel te blijven tegen een achtergrond van duurdere energie, schaarse grondstoffen en stijgende milieukosten.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

Was hij een kloosterbroeder die toevallig schilderde? Of was hij een kunstschilder die toevallig in een klooster woonde? Dit is het verhaal van broeder Luc-Peter Crombé.

Commentaren en reacties