JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Voka via Doorbraak – 5 VOOR 12: op naar levenslang leren

Wannes Bok15/11/2023

Voka levenslang leren

Voka levenslang leren

foto © Voka

Jobs krijgen steeds meer te maken met verandering. Daarom moet het aantal werkende Vlamingen dat een opleiding volgt meer dan verdubbelen, vindt Voka.

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert voka voorstellen die de Samenleving en de Economie vooruithelpen. In deze aflevering komt het thema werk aan bod. Aan het woord is Sonja Teughels, adviseur arbeidsmarkt bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum.

Podcast 5’vr12: het aantal werkende Vlamingen dat een opleiding volgt moet meer dan verdubbelen

Werkende Vlamingen volgen te weinig opleidingen. Maar aangezien jobs vandaag voortdurend veranderen, hebben we een cultuur waarin mensen levenslang leren meer dan nodig.

We moeten bedrijven en werknemers meer stimuleren om opleidingen aan te bieden en te volgen. Vandaag maken 60.000 mensen elk jaar gebruik van het opleidingsverlof. Dat zouden eigenlijk 200.000 mensen per jaar moeten zijn.

Steeds vaker richten bedrijven eigen academies op. Voor die investeringen in opleidingsacademies en -instituten zou er een investeringsaftrek moeten zijn. Op die manier worden bedrijven beloond die inzetten op levenslang leren. Net daar profiteert de volledige arbeidsmarkt van.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

Mathijs Schiffers beschrijft in ‘Brexit, Brussel, Brabant’ op een verstaanbare manier het reilen en zeilen van de Europese Unie. Het werk is ons boek van de week, verkrijgbaar tegen een voordeelprijs.

Commentaren en reacties