fbpx


Economie
Ecolo wil geen 5G in België

Wallonië wil 5G in Vlaanderen tegenhouden
5G is een nieuw protocol voor mobiele telefonie en mobiele data. 5G wordt meestal geassocieerd met sneller internet, maar is ook ontworpen om andere toepassingen mogelijk te maken. Want als je enkel naar de theoretische snelheid kijkt, maakt het dan uit dat je een film download op vier minuten of op 20 seconden?

5G is volgens economen en ingenieurs dan ook de technologie van de toekomst die we nodig hebben voor heel wat nieuwe toepassingen. De boot missen betekent volgens de believers dan ook dat ons land een technologische woestijn zou worden.

De non-believers stellen dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen en dat er heel wat toepassingen mogelijk zijn op het huidige 4G-netwerk.

De tegenstanders willen ronduit niet van 5G weten en verwijzen dan steevast naar de gevaren van de straling. Al jaren wordt er gediscussieerd hierover. De Kamer hield hierover recent een debat waar tal van experts de revue passeerden. Zelfs Test-Aankoop stelde dat er geen bewijs is voor gevaar bij het invoeren van 5G.

Geen 5G als het van Ecolo-Groen afhangt

Toch heeft Ecolo nu een resolutie ingediend om de veiling van de 5G-frequenties stop te zetten en opnieuw debatten te organiseren. Ecolo laat zich meeslepen door reeds veelvuldig ontkrachtte complottheorieën over het zogenaamd stralingsgevaar van 5G en wordt daarin bijgetreden door zowat alle Franstalige partijen.

Bijgevolg hebben we wederom een duidelijke grens in het land. De Franstaligen willen van geen vooruitgang weten terwijl Vlaanderen een rol van betekenis wil spelen op het vlak van technologische vernieuwing. Groen, die één fractie vormt met Ecolo, steunt deze resolutie ook.

N-VA roept dan ook op om deze resolutie weg te stemmen en er in de eerste plaats op toe te zien dat Vlaanderen zich niet laten afremmen door partijen of groeperingen die stokken in de wielen proberen te steken van innovatie en vooruitgang.

Doorbraak Radio sprak met enkele betrokkenen. We spraken met Jan Guldentops, IT-specialist van Better Access, over 5G en de pro’s en contra’s en vermeende gevaren. Vervolgens interviewden we Michael Freilich, die voor N-VA telecom opvolgt in de Kamer. We hebben Groen ook om een reactie gevraagd, maar er wilde niemand voor de microfoon reageren. Hun woordvoerder verwees enkel naar hun stand dat ze niet tegen vooruitgang zijn, maar wel tegen de gevaren van de vooruitgang.


Beluister ook onze andere podcasts:

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.