Wereldblik met oud-diplomaat Axel Buyse: wat zijn limieten van het Westerse beleid?
foto ©
In de nieuwe podcast ‘Wereldblik’ neemt voormalig Vlaams topdiplomaat Axel Buyse de internationale politieke ontwikkelingen onder de loep.
Gastheer Harry De Paepe kiest voor elke uitzending van deze nieuwe podcast ‘Wereldblik’ drie artikels uit een selectie van opvallende internationale publicaties. Daarover geeft Axel Buyse meer toelichting. In de eerste aflevering staan we stil bij de limieten van het westerse buitenlandse beleid.
Traditioneel staan er drie grote belangen voorop: handel, veiligheid en de basiswaarden waar een natie of een gemeenschap voor staat. Euro Intelligence schetst hoe de waardendiplomatie van het Westen botst met de economische belangen en de veiligheidsnoden van de westerse democratieën.
Russische politiek
Daaraan wordt meteen het dilemma van de Russische politiek gekoppeld, waar Geopolitics Insider dan weer over schrijft. Op de repressieve acties van gasproducent Azerbeidzjan tegen de Armeense bevolking in Nagorno-Karabach reageert het Westen bijzonder flauw. Maar ook Rusland hoedt zich om daadkrachtig op te treden, ook al heeft het een 2.000 man sterke troepenmacht in het gebied. Het toont een nieuwe machtsdynamiek aan in de Kaukasus waarvan de oorlog in Oekraïne aan de basis ligt.
Het invloedrijke magazine Foreign Affairs bericht ten slotte over de angst die in diplomatieke kringen heerst voor een mogelijke terugkeer van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Die vraag domineert de komende vijftien maanden de Amerikaanse diplomatie. Trumps terugkeer kan bijvoorbeeld gevolgen hebben op de Amerikaanse houding tegenover Oekraïne en de NAVO.
Axel Buyse was tot mei 2022 de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van Vlaanderen bij de Europese Unie. Daarvoor was hij Vlaams diplomaat in Nederland en had hij een carrière als chef-buitenland bij het dagblad De Standaard achter de rug.
Tags |
---|
Personen |
---|
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
In Engeland en Wales wordt er een recordaantal ‘niet misdadige incidenten’ gemeld. De politie verschijnt nu aan de deur voor de meest onnozele zaken.
Schrijfster Henriëtte Roland Holst groeide op als notarisdochter en werd onder invloed van Herman Gorter marxiste. Ze evolueerde van sociaal-democrate tot overtuigd communiste.