JavaScript is required for this website to work.
Sport

Zelfs sportief gedrag binnen het eigen team is voor bepaalde grootverdieners een lastige klus

De Nederlandse formule 1-rijder Max Verstappen.

De Nederlandse formule 1-rijder Max Verstappen.

foto © BelgaImage / AFP / Mark Thompson

Het was dit weekend ‘weeral van dat’ met Verstappen, Ronaldo, Nainggolan. Heerlijke sporters, maar voor hen is sportief een bijwoord.

Het was een weekend vol ‘weeral-sport’. Er is wééral een voetbalmatch stilgelegd omdat voetbalsupporters projectielen op het veld gooiden. Niet alleen bij de supporters was er een hoog ‘weeral-gehalte’. Max Verstappen was weeral betrokken in een opstootje, Delphine Persoon voelde zich weeral bestolen na een beslissing van de scheidsrechters in haar nadeel en er was weeral heisa rondom Christiano Ronaldo en Radja Nainggolan.

Het deed me stilstaan bij het woord ‘sportief’. Dat is, volgens Van Dale, een bijvoeglijk naamwoord of een bijwoord: het wordt gebruikt om iets anders in een zin nader te omschrijven. En het heeft verschillende betekenissen. Sportief in de zin van in verband staand met de sport of sportliefhebbend. Alle sportmensen die ik heb opgenoemd, staan in verband met sport en lijken me ook te houden van het spelletje waar ze hun brood mee verdienen.

Verstappen, Ronaldo en Nainggolan

Sportief betekent ook fair, in de zin van bereid een tegenstander fair te behandelen. Lastig en voor sommigen is het zelfs lastig om de mensen in hun eigen team fair te behandelen. Max Verstappen ging tegen een teamorder in en wou zijn teamgenoot Pérez niet laten passeren. Pérez, die door het wisselen van plaats belangrijke punten had kunnen sprokkelen om na Max Verstappen tweede te worden in de eindstand van de Formule 1, reageerde met een ontgoocheld: ‘Bedankt voor dit. Hij laat zien wie hij echt is.’

Christiano Ronaldo, de topvoetballer die onlangs na nukkig gedrag door zijn coach uit de ploeg gehaald werd, haalde in een talkshow zwaar uit naar zijn werkgever, Manchester United. Hij mokte dat hij ‘het zwarte schaap’ was en dat hij geen respect heeft voor zijn coach Erik ten Hag, want ‘hij respecteert me ook niet’, aldus Ronaldo. En Radja Nainggolan, tja, die werd door zijn werkgever, voetbalclub Antwerp, in de uitverkoop gezet na iets teveel incidenten van het genre ‘extra-sportief’.

Voorbeeldfunctie

Het is opmerkelijk. Zelfs sportief gedrag binnen het eigen team is voor deze grootverdieners een lastige klus. Jammer, want ze hebben willens nillens een voorbeeldfunctie, ten opzichte van de supporters en van jonge sporters. Deze grote namen vervullen hun voorbeeldfunctie met sport, maar niet sportief.

En ze hebben zoveel talent, dat ze altijd wel weer ergens met open armen onthaald zullen worden, hoe onfair, oncollegiaal en onsportief ze zich ook gedragen. Ze zijn als kinderen die het een heel jaar uithangen, maar tot hun genoegen de Sint bij zijn intrede horen verklaren: ‘Er zijn dit jaar geen stoute kinderen.’

Verstappen, Ronaldo, Nainggolan. Stuk voor stuk heerlijke sporters, maar spijtig genoeg is sportief voor hen een bijwoord.

Maarten Hertoghs (1979) werkte jarenlang als godsdienstleerkracht en coördinator. Hij haalde een MA in Gender en Diversiteit aan de UGent en schrijft graag over politiek, filosofie, religie en samenleven.

Commentaren en reacties