JavaScript is required for this website to work.

Hoop: broeders zonder liefde

Wannes Bok22/4/2024Leestijd 2 minuten
TitelHoop
SubtitelBroeders zonder liefde
AuteurRudy Van Giel
UitgeverErtsberg
ISBN9789464750683
Onze beoordeling
Aantal bladzijden235
Prijs€ 27,5

Rudy Van Giel was tot voor kort huisarts in de Gentse volkswijken. Met zijn hart op de goede plaats zette hij zich in voor wie het minder goed had, tot de Broeders van Liefde roet in het eten strooiden…

Jaren 90, Gent. Een goedbedoelende vzw opent een opvangtehuis voor zieke en stervende minderbedeelden en aidspatiënten. Tien jaar eerder was aids ‘out of the blue’ opgedoken, en — vooral door de gebrekkige kennis over het virus — stevig aan een opmars bezig.

Goed initiatief?

Een goed initiatief dus dat opvangtehuis, dacht huisarts Rudy Van Giel, nadat een van zijn patiënten hem er in 1994 over vertelde. Er meteen als vrijwilliger instappen deed hij niet, maar op termijn raakte hij wel steeds nauwer betrokken bij de mensen binnen de organisatie.

Maar achter die façade van barmhartigheid school een duistere schaduw, zo bleek toen Van Giel ontdekte dat de Broeders van Liefde de touwtjes in handen hadden

Van Jeroen Vellekoop die plots zelfdoding pleegde door zichzelf een massale dosis insuline in te spuiten en Frédéric die als eerste terminale patiënt de vzw binnenkwam tot de onhandelbare Philippe uit Antwerpen: Van Giels dagen in het opvangcentrum waren altijd goed gevuld. En de arts bespaarde kosten noch moeite om hen te helpen.

Wankelend geloof

Maar achter die façade van barmhartigheid school een duistere schaduw, zo bleek toen Van Giel ontdekte dat de Broeders van Liefde de touwtjes in handen hadden. Wat eerst een verhaal van hoop en naastenliefde leek, werd al snel overschaduwd door hebzucht en manipulatie.

In zijn meeslepende boek Hoop onthult Rudy Van Giel hoe hij verstrikt raakte in een web van uiteenlopende belangen, gemanipuleerd door krachten die de kern van zijn geloof in de mensheid deden wankelen. Dit is geen verhaal van liefdadigheid, maar een van machtsspelletjes en het behoud van controle, ten koste van ethische principes en menselijke waardigheid.

Harde realiteit

Het is een kroniek van moed en doorzettingsvermogen te midden van een onverwachte en onbarmhartige realiteit, geschreven met een beklijvende pen en doordrenkt met een spanningsboog die geen moment verslapt.

Hoop is niet alleen een waargebeurd verhaal, maar een ervaring die je doet nadenken over de complexiteit van goed en kwaad, macht en moraliteit. Een absolute aanrader voor iedereen die houdt van non-fictie, en voor degenen die willen begrijpen wat er schuilt achter de schone schijn van goede bedoelingen.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

De tijd om de klimaatcrisis aan te pakken slinkt snel. De economie moet worden verbouwd om in de toekomst levensvatbaar te kunnen blijven, schrijft Europarlementariër Bas Eickout in ‘Groen realisme’.

Commentaren en reacties