JavaScript is required for this website to work.
post

Rusland, Trump, Clinton, Mueller, Manafort, wie begrijpt het nog?

David Neyskens1/11/2017Leestijd 4 minuten
President Donald Trump en first lady Melania Trump vierden gewoon Halloween.

President Donald Trump en first lady Melania Trump vierden gewoon Halloween.

foto © Reporters

Wie snapt er nog iets van het verhaal van de Russische inmenging bij de verkiezing van Trump? Manafort zelf misschien?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Bij CNN en de rest van de leden van het status quo, werd er op maandag Champagne gedronken, eindelijk zijn er aanklachten tegen mensen uit het campagneteam van Trump. CNN had er op vrijdag al mee uitgepakt. Er zouden op maandag 30/10 in het kader van het onderzoek naar banden met Rusland, belangrijke mensen verbonden aan de Trump campagne in beschuldiging worden gesteld. CNN had de informatie gekregen via een (illegaal) lek uit het onderzoeksteam van Robert Mueller of uit de Grand Jury, een soort jury die beslist over het in beschuldiging stellen en mee het onderzoek voert.

Paul Manafort en Richard Gates, Manafort was campagneleider van Trump gedurende drie à vier maanden en Gates is Manafort’s naaste medewerker en vertrouweling, werden in beschuldiging gesteld voor zaken die dateren van voor ze bij de campagne betrokken waren, niks gaat over Trump of over 2016. Het gaat veelal over het werken voor een buitenlandse mogendheid en het afschermen van inkomsten voor de Amerikaanse fiscus.
Verder is er nog George Papadopoulos, een jongeman die adviseur buitenlands beleid was voor de Trump campagne, een man die al sinds eind juli met Mueller samenwerkt. De man gaf aan dat hij gelogen had over contacten die hij had met een Russische professor. De professor verklaarde ‘dirt’ te bezitten over de Clintons. Het zou best kunnen dat het deze man is die het contact legde voor de vergadering waar Donald Trump jr. en Jared Kushner een Russische advocate ontmoetten. Kushner zei achteraf dat het puur tijdsverlies was. Papadopoulos loog hier trouwens over in januari, de reden waarvoor hij wordt aangeklaagd.

Geen aanklacht noch bewijs voor samenwerking Trump-campagne en Rusland

Het gaat dus niet over ‘samenwerking’ of ‘collusion’ tussen Rusland en de Trump campagne. Mueller heeft met zijn team na zes maand op spokenjacht nog niks gevonden dat de Trump-campagne en de Russische regering met elkaar verbindt. De arrestaties van Manafort en Gates moeten eerder gezien worden als een poging van Mueller om Manafort en Gates te overtuigen om in ruil voor strafvermindering Donald Trump aan het kruis te nagelen. Niet noodzakelijk over ‘collusion’ (er is er namelijk geen geweest), maar eventueel voor iets anders. Het is redelijk onwaarschijnlijk dat Manafort dat zal doen. Trump kan hem pardonneren, Pence kan dat ook mocht hij ooit president worden (het was op Manaforts aandringen dat Trump voor Pence koos).

Manafort is een machtig man. De reden dat Trump hem als campagnemanager koos, was omdat Manafort perfect wist hoe hij de conventie moest aanpakken. De NeverTrumpers van het Republikeins establishment wilden graag nog een laatste keer proberen om een andere kandidaat naar voor te schuiven tijdens de conventie. Het is Manafort die er in slaagde om Trump zonder problemen door de conventie te loodsen. Hij heeft inderdaad banden met Rusland en heeft nauw samengewerkt met Oekraïne toen de pro-Russische president Yanukovich er aan de macht was, maar wat heeft dat met Trump  en de campagne in 2016 te maken?

Waar begint het Rusland verhaal?

Pat Buchanan, voormalig presidentskandidaat, legde op zijn website de oorsprong van het verhaal uit.

Alles begint twee jaar geleden in oktober 2015, Trump doet het goed in de peilingen en de Washington Free Beacon, een neo-conservatieve website bestelt een onderzoek bij Fusion GPS om onderzoek te doen naar Trump. Het neo-conservatieve establishment ziet liever andere kandidaten winnen, Jeb Bush, Marco Rubio of John Kasich. Fusion GPS onderzoekt voor The Free Beacon tot mei 2016, wanneer Trump iedereen heeft verslaan. The Free Beacon stopt ermee, maar Fusion GPS vindt twee nieuwe klanten, de Democratische partij (DNC) en de Clinton campagne. De DNC en de Clinton campagne sluizen het geld door via de advocatenfirma Perkins Coie, alles samen een bedrag van 12,4 miljoen euro.

Fusion GPS huurt de diensten in van Christopher Steele, een voormalig Brits geheim agent. Hij gaat te rade bij zijn contacten in de Russische geheime dienst, die hem onwaarschijnlijke verhalen vertellen. Zoals het verhaal over de urinerende prostituees in de hotelkamer waar Obama geslapen heeft, dat Trump gechanteerd werd en dat Rusland samenwerkte met Trump. Ondertussen had het werk van Steele ook de aandacht getrokken van de FBI, die Steele ook betaalden. Dat de FBI dit deed roept belangrijke vragen op. Is de FBI onafhankelijk en aangezien dit gebeurde onder de regering Obama, gebruikte Obama de FBI voor politieke doeleinden? Wat was de relatie van de FBI met Steele, een man met een uitgebreide adresboek in Rusland? Heeft de FBI Steele’s onderzoek gebruikt om hun onderzoek uit te breiden naar het ‘collusion’ verhaal van Trump en Rusland? Werd de info gedeeld met het Witte Huis en de Nationale Veiligheidsraad?

Perkins Coie, Podesta, Clinton

In de Senaat verklaarden John Podesta (campagneleider Hillary Clinton) en Debbie Wasserman Schultz dat ze niet wisten dat Perkins Coie Fusion GPS of Steele hadden ingehuurd. Maar toen Podesta getuigde werd hij geassisteerd door een advocaat van Perkins Coie. De firma die Fusion GPS en Steele hadden ingehuurd.

We gaan dus van het neoconservatieve Free Beacon, de NeverTrump Republikeinen, de Clinton-campagne, DNC, een Britse spion met zijn Russische contacten en misschien ook nog de FBI, die met geheim geld en vreemde individuen een kandidaat proberen vernietigen die ze niet kunnen verslaan in vrije verkiezingen.

Graag voeg ik er nog aan toe dat Manafort in Oekraïne samenwerkte met Tony Podesta, de broer van John Podesta. Ja hoor, diezelfde John Podesta die de campagneleider was van Hillary Clinton.

Buchanan besluit dat de Amerikaanse politiek veel van het wantrouwen aan zichzelf te danken heeft. Het is moeilijk om hem geen gelijk te geven.

Manafort is een goede afleiding voor nog een ander Rusland verhaal

De in beschuldiging stellingen waren trouwens echt nodig om de aandacht weer op Trump te vestigen na de onthullingen van de ‘Uranium One deal’. Waarbij een Russische firma (Uranium One) 20% van het Amerikaanse uranium overkocht. Deze deal werd goedgekeurd door de regering Obama. Wie was er toen minister van Buitenlandse Zaken? Hillary Clinton. Wie ging er een toespraak houden voor 500 000 dollar in Moskou? Bill Clinton. Wie was baas van de FBI op dat moment? Robert Mueller. Het is moeilijk om de beschuldiging hard te maken tegen de Clintons, die een kleine 150 miljoen dollar van mensen gelinkt aan Uranium One naar de bankrekening van de Clinton foundation zagen verdwijnen. Was er een soort van pay-for-play? Vele donaties dateren van voor de deal, men zal het moeten onderzoeken. Zal Mueller dit doen of is hij gewoon een zetbaas van het establishment?

De vraag is echter, mochten we de naam Clinton door Trump vervangen in dit verhaal, zou dit verhaal dan wel de nieuwscyclus beheerst hebben?

David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

Commentaren en reacties