fbpx


Actualiteit, Europa, Multicultuur & samenleven

Schengen en de slaap van de rede

Pierre Joxe wist het al, maar Mitterrand zag het niet


Het Europese project stoot letterlijk en figuurlijk op zijn grenzen. De euro brengt geen welvaart, Schengen faciliteert criminaliteit en terrorisme, en maakt ons weerloos tegen indringers. ‘Europa’ werd gekaapt door een ambitieuze en machtsgeile elite, die gaandeweg het contact met de realiteit verloor. De volkeren van Europa willen niet verdwijnen in een Europees zwart gat, de natiestaten willen niet opgelost worden in een Europees nirwana. Maar kritiek wordt eenvoudig afgedaan als populisme en de Unie zet haar koers richting afgrond verder.

De ‘vluchtelingencrisis’ toont aan hoe hol en ondoordacht het Europees project is. De Europese leiders zijn de pedalen kwijt en reageren als kippen zonder kop. Alle redelijkheid is zoek. Merkel en Juncker willen het lot van Europa in de handen leggen van de islamistische semi-dictator Erdoğan. Het doet me denken aan de bekende ets van Francisco Goya die een man voorstelt, slapend met het hoofd op een tafel, terwijl vleermuizen en uilen rond hem heen cirkelen. De tekst daarbij luidt: El sueño de la razon produce monstruos, de slaap van de rede brengt monsters voort (1799).

De Frans-Algerijnse publiciste Malika Sorel, lid van de Haut Conseil à l’Intégration, heeft een nieuw boek uit: Décomposition Française. Comment en est-on arrivé là? Daarin heeft ze het ook over dat rampzalige Schengen, ‘ces calamiteux accords de Schengen’. Ze vertelt het verhaal van Pierre Joxe, minister van Binnenlandse Zaken onder François Mitterrand, die al in 1985 bij de ondertekening van de akkoorden waarschuwde. Pierre Joxe: ‘Iedereen was in de wolken over Europa en het vrije verkeer van personen. Maar ik was tegen de akkoorden van Schengen. Ik heb dat gezegd tegen François Mitterrand, maar die stuurde me wandelen. Ik heb hem gezegd: “Met Schengen wordt de grens van Frankrijk naar Piraeus verplaatst.” Historisch is dat een dwaasheid geweest en een collectieve verblinding. Men heeft een verschrikkelijke vergissing begaan.’

Soms heeft één man gelijk tegen de meerderheid in. Winston Churchill is daar een frappant voorbeeld van. Pierre Joxe een ander.

Foto (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Miel Swillens

Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij screef ook liedjesteksten, o.a. voor Miek en Roel. Miel overleed in augustus 2017.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.