Shutdown als wapen
Voor de grensmuur draait Trump de rollen om
Vlnr: Nancy Pelosi, Mike Pence, Donald Trump en Chuck Schumer
foto © Reporters / DPA
De Amerikaanse begroting leidt tot hoogoplopende politieke spanningen in Washington. Krijgt Trump zijn grensmuur?
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementTrump vecht voor zijn grensmuur en is bereid om zelf een shutdown van de overheid te organiseren. Dat laat hij zijn kiezers weten live op tv, in debat vanuit ‘The Oval Office’. In de VS moeten de begrotingen van de departementen goedgekeurd worden door het Congres. Het is namelijk het Congres dat verantwoordelijk is voor het budget. De president kan uiteraard zijn veto uitspreken. Trump heeft hier bij vorige budgetbesprekingen al mee gedreigd.
Trump heeft als president al een sluiting of ‘shutdown’ achter de rug begin dit jaar, toen er geen overeenstemming werd gevonden over geld voor de muur en een oplossing voor de ‘Dreamers’ (mensen die als kind de VS binnenkwamen en er illegaal verblijven). Toen werd er een compromis gevonden en begin februari (na een nieuwe shutdown van 9u) werd er een compromis gevonden die de belastingbetaler opzadelde met een extra 1000 miljard dollar nieuwe schuld.
Deze keer is het harder
President Trump heeft op verschillende rally’s gesproken over het feit dat hij absoluut meer geld wilde voor het leger en dat hij daardoor het budget niet kon vetoën. Hij moest instemmen met amper 1,6 miljard dollar voor de grensmuur met Mexico. Het geld werd niet gebruikt voor nieuwe kilometers muur, het geld was bestemd voor renovatie aan de reeds – door Bill Clinton gebouwde – bestaande kilometers muur.
Deze keer wil Trump 5 miljard dollar voor de bouw van de grensmuur. Weet wel dat dit niet het volledige bedrag is, het bedrag dat nu de ronde doet voor de bouw van de volledige muur is 25 miljard dollar. Het is hard tegen hard in Washington DC.
Afgelopen week toonde Trump hoe hard hij het deze keer wil spelen. In een onuitgegeven soort persconferentie in ‘the Oval Office’ (het bureau van de president), ontving hij een aantal journalisten samen met zijn vice-president Mike Pence. Hij had ook Chuck Schumer (de leider van de Democratische minderheid in de Senaat) en Nancy Pelosi (de toekomstige voorzitter van het Huis Van Afgevaardigden – ‘Speaker’) uitgenodigd.
Wat we te zien kregen was onuitgegeven. Er ontspon zich spontaan een discussie tussen Trump, Pelosi en Schumer. De president, in het voordeel want hij weet beter hoe tv werkt, had stevige woorden klaar. Pelosi drong aan om de discussie niet voor de camera’s te houden, maar Trump reageerde snel en zei: ‘It’s called transparency, Nancy’.
Topentertainment
Maar voor wie op zoek was naar politiek topentertainment, moest het beste moment nog komen. Er ontspon zich een discussie tussen Trump en Schumer. Trump kwam zwaar uit de hoek en zei dat hij met veel plezier de verantwoordelijkheid wou nemen voor de shutdown die er zit aan te komen. Trump-supporters zagen hun president vechten voor hun grensmuur. Het gaat voor Trump natuurlijk om de realisatie van dé essentiële verkiezingsbelofte en dat is de bouw van de grensmuur met Mexico.
Dat weten de Democraten natuurlijk ook en zij willen – uiteraard – Trump geen presidentsverkiezing laten ingaan met de verwezenlijking van zijn belangrijkste campagnebelofte. Pelosi reageerde dat Trump maar eerst een wet door het Huis van Afgevaardigden moet laten stemmen, Trump reageerde dat hij dat makkelijk kan doen, de Republikeinen hebben nu nog de meerderheid in het Huis (maar dat is bijna voorbij). Of dat zo makkelijk kan is trouwens nog maar de vraag.
Het probleem stelt zich echter in de Senaat waar er Democraten moeten meestemmen, een wet moet namelijk de steun krijgen van 60 senatoren. Daar hebben de Republikeinen op dit moment 51 zetels, die ze uitbreiden naar 53 vanaf januari. Maar daarmee kom je dus niet aan 60. Dus men zal Democratische stemmen moeten vinden om het budget goedgekeurd te krijgen.
Wie krijgt de schuld?
Traditioneel wil niemand de schuld krijgen van het sluiten van de overheid. Republikeinen hebben al vaak de schuld gekregen en de persoon/partij die de schuld krijgt is altijd benadeeld in de publieke opinie. Deze van begin dit jaar, werd aan Chuck Schumer toebedeeld, maar nu hebben de Democraten te maken met een Republikeins president die spontaan op televisie zegt dat hij de schuld op zich zal nemen. Onuitgegeven.
Traditioneel zou je dus kunnen zeggen dat de Democraten gebeiteld zitten, maar sinds Donald Trump verscheen aan de politieke sterrenhemel stellen tradities niks meer voor. Trump wil die grensmuur absoluut. Het is een belangrijke campagnethema en ‘The Wall’ is superpopulair op de Trumprally’s. Hij kan de sluiting van de overheid ingaan met de volledige steun van zijn achterban. Ook al blijkt uit peilingen dat een meerderheid van Amerikanen vindt dat hij een compromis moet sluiten.
Hoelang zal de ‘shutdown’ duren?
Trumps adviseur Stephen Miller, een hardliner inzake immigratie, zei dat het om een fundamentele zaak gaat. Volgens Miller is de vraag of de VS een soevereine staat blijft, die de toegangsregels tot haar grondgebied kan uitoefenen. Hij ging ver en zei dat de Democratische partij een simpele keuze heeft: ‘Ofwel vechten ze voor de Amerikaanse werkende klasse ofwel promoten ze illegale immigratie, beide kunnen niet!’
Het worden dus interessante dagen in Washington DC. De vraag is niet of de overheid zal sluiten op 21 december, maar hoelang ze gesloten zal zijn. De vraag nadien is, boekt Trump een overwinning en krijgt hij zijn vijf miljard? Of geeft hij toe en kan hij in 2020 geen campagne voeren met het feit dat hij nieuwe kilometers grensmuur heeft gerealiseerd. Ik denk niet dat hij toegeeft.
David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.
Donald Trump overleeft moordaanslag. De schutter is de dader, maar het klimaat dat de media creëerden is medeverantwoordelijk.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.