fbpx


Buitenland, Politiek

Sigrid Kaag moet in de spiegel kijken

De maatschappelijke woede tegen haar, veroorzaakte ze zélfDe Nederlandse D66-bazin Sigrid Kaag is een uitgesproken elitair figuur – mij is bekend dat er mensen zijn die zich schamen omdat hun kinderen erop gestemd hebben. De zweem van corruptie omringt haar. Wat te denken van de NPO documentaire? Haar assistenten en de programmaredactie voerden een innige correspondentie over hoe zij haar zouden portretteren, terwijl minister Slob dit eerder in reactie op Kamervragen had ontkend. Er was een verkrachter actief binnen de D66-toplaag – Kaag wist ervan en hield…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Nederlandse D66-bazin Sigrid Kaag is een uitgesproken elitair figuur – mij is bekend dat er mensen zijn die zich schamen omdat hun kinderen erop gestemd hebben. De zweem van corruptie omringt haar. Wat te denken van de NPO documentaire? Haar assistenten en de programmaredactie voerden een innige correspondentie over hoe zij haar zouden portretteren, terwijl minister Slob dit eerder in reactie op Kamervragen had ontkend. Er was een verkrachter actief binnen de D66-toplaag – Kaag wist ervan en hield die persoon de hand boven het hoofd. Eerder beschuldigde Geert Wilders haar van corruptie, vanwege de omstreden wijze waarop coalitie-politica Bergkamp tot voorzitter van de Tweede Kamer was gemaakt, een functie die normaal aan de oppositie toebehoort. Kaag is dan wel VN-diplomaat, maar de terugtrekking uit Afghanistan was een regelrechte ramp. Wat vindt u van haar leugenachtige ‘hier scheiden onze wegen’, tegenover Rutte, toen de ‘functie elders’ notitie uitlekte?

Oneigenlijke toekenning van subsidies

We kunnen graven in beleidsdocumenten en allerlei subsidies die onder haar ministerschap zijn verleend. Zo ontving Oeganda vorig jaar 2,4 miljoen euro van Nederland, ondanks dat financiële ontwikkelingssteun door ernstige misstanden aldaar zou worden opgeschort. Bovenstaand lijstje maakt duidelijk: Kaag heeft bataljons aan burgers – zowel nationaal als internationaal – ontgoocheld, misleid, teleurgesteld, verraden en keihard laten vallen. Een zinnig mens zou concluderen dat haar politiek blazoen inmiddels volkomen besmeurd en onhoudbaar is: de coalitiepartijen houden Kaag echter met een angstomhelzing in het zadel. Immers, bij verkiezingen zouden de ‘populistische’ partijen wel eens fors kunnen winnen.

Kortom waar haalt Kaag het gore lef vandaan, om te beweren dat zij vanwege Forum voor Democratie beveiliging moet krijgen? Dit is een kop in De Gelderlander: ‘Kaag haalt uit: Mijn gezin en ik moeten beveiligd worden wegens haat die Forum aanjaagt’. Deze vrouw moet dringend in de spiegel kijken. Zij staat totáál buiten de belevingswereld van het volk, zelfs Carola Schoor, die het in het aangehaalde krantenartikel nog enigszins voor Kaags elitaire persoonlijkheid probeerde op te nemen, moest dit concluderen. Kaag is vervreemd van alles van wat hardwerkend Nederland in het dagelijks leven bezig houdt. Of het nu gaat om immigratie, energiepolitiek, woningbouw, inflatie – er kookt zoveel woede in de samenleving. Deze woede is niet ‘opgestookt’, maar is het gevoel dat wij burgers overhouden aan de realiteit waarin wij leven!

Kanaliseren en sublimeren

Bovendien hebben politici een kanaliserende functie: zij sublimeren de woede in de samenleving, door deze woede te ventileren en bespreekbaar te maken. Dat weet Kaag donders goed. Wilders vervult deze ventielfunctie bijvoorbeeld: hij blijft rechtsbuiten staan, en houdt de bal vast. We zien een rechte lijn sinds Pim Fortuyn. Of het nu gaat om de EU, afstand en vervreemding tussen burgers en bestuurders, om de kille sfeer die in veel buurtjes hangt. De elite heeft niets uitgedaan op het signaal ‘Fortuyn’ en twintig jaar later is de samenleving totaal opgekookt.

Wetten en pacten die niemand wil buiten de kosmopolitische elite – de associatie met Oekraïne, het Marrakesh verdrag, de Klimaatwet, de Sleepwet, Stikstofnormen – zijn door het volk overal weggestemd (zie de vorige Provinciale Staten Verkiezingen) en werden niettemin beleid. Stug doorgeramd dus tegen de volkswil in: de afschaffing van het correctief referendum door D66 was een duidelijk signaal. Bolletjes roodkleuren in kieshokjes komt neer op schreeuwen naar de maan. Kaag is absoluut hypocriet en leugenachtig dat zij de woede over dit alles probeert weg te geleiden naar politici van de oppositie. Kijk eens in de spiegel, mens!

Middenklasse zonder hoop of perspectief

In plaats van rekenschap af te leggen over haar beleid en haar belabberde keuzes qua integriteit, verlegt ze de aandacht naar bedreigingen. Hoe lang wordt Wilders niet bedreigd? En wat hypocriet van Kaag, om de schuld bij rechts te leggen. Als haar werkelijk iets overkomt, zou het dan niet waarschijnlijker zijn dat het om een losgeslagen figuur zal gaan als Gökmen Tanis? De jihadistische schutter die toesloeg in Utrecht? Of één van de vele kansenparels en cultuurverrijkers die ons land rijker werd onder haar bewind?

Het vernietigen van de middenklasse laat veel mensen over zonder perspectief. De radeloosheid rond de Toeslagenaffaire, onbetaalbare energie, en meer dan 200 sluitende zwembaden en bakkerijen, is volgens Kaag ongetwijfeld de schuld van ‘extreemrechts’. Om nog niet te spreken van middenstandswinkeltjes die kapot gingen door lockdownbeleid.

Een aantal jaar geleden klom Kaag op het podium. Zij hield toen een speech tegen populisme, conservatisme en nationalisme. Kortom: alle problemen van Nederland werden op haar politieke tegenstanders afgeschoven. We zijn nu vijf jaar verder, ze maakte er een potje van. Toch probeert ze dezelfde truc opnieuw. Inmiddels heeft ze haar laatste medestanders van zich vervreemd, haar ideologie is totaal failliet en het volk is er klaar mee. En nu is zielig doen de laatste kaart die ze nog kan uitspelen.

Lach het weg!

Kaag moet beseffen dat de mensen die nu nog achter haar staan, dit uitsluitend doen uit eigenbelang, uit angst voor peilingen en liefde voor het pluche. Alle integriteit en oprechtheid is eruit vervlogen. Wat een walgelijk hypocriete politica! Dus als ze weer zegt dat zij door de uitingen van anderen wordt bedreigd, laat het van je afglijden en lach het weg.

Sid Lukkassen

Sid Lukkassen (1987) studeerde geschiedenis en filosofie. Hij is onafhankelijk denker, vrijwillig bestuurslid van de Vlaamse Club Brussel en inspirator van De Nieuwe Zuil. Hij schreef onder andere 'Avondland en identiteit' en 'Levenslust en Doodsdrift'. Hij promoveerde op 'De Democratie en haar Media'.