Actualiteit, Buitenland

Trump is de slechtste nog niet

Het grootste onheil is geschied als we de media en de rest van de culturele elite moeten geloven: Donald J. Trump werd verkozen als 45e president van de Verenigde Staten. Maar dat is om meerdere reden een fout besluit. De overwinning van Trump betekent niet het einde van de wereld.

Niet langer meer de politieman van de wereld

Toen Trump zijn grote toespraak over buitenlands beleid hield in mei, dacht ik dat de anti-oorlogsbeweging – meestal te vinden bij de progressief Vlaanderen – blij zou zijn. Want tot nu toe kregen de Amerikaanse presidenten – ook Obama, en dus ook zijn minister van Buitenlandse zaken Hilary Clinton – bakken kritiek van onze “vredesbewging”.

Vooral tijdens de Bush-jaren, waren de “neocons” heer en meester in Washington: Bill Kristol, Paul Wolfowitz, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Richard Perle … De Democraten voerden grotendeels hetzelfde beleid.

Maar wat leert de geschiedenis ons? De anti-oorlogsbeweging komt wel massaal op straat tegen het “desastreuze” buitenlands beleid van GW Bush, maar als Obama en Clinton een gelijkaardig beleid voert – Libië binnen vallen of wapens laten leveren aan allerhande rebellengroeperingen in Syrië – geeft die progressieve goegemeente niet thuis. Integendeel: Obama krijgt de Nobelprijs voor de Vrede.

En als Trump tijdens zijn speech aankondigt dat hij niet langer de politieman van de wereld wil zijn, zou je toch verwachten dat die “progressieven” in de handen klappen? Maar neen, Trump is een republikein en moet verketterd worden.

Democratie verspreiden?

Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen stemde de Republikeinse basis de hofhouding van G.W. Bush, naar huis. Trump op zijn beurt, werd niet gesteund door deze neo-conservatieven. Meer zelfs, Bill Kristol stak hem zelf stokken in de wielen door Evan McMullin in de race te sturen, een mormoonse ex-CIA agent die Trump van de overwinning in Utah moest houden. Trump verpletterde hem in Utah.

Of wat te zeggen van de Republikein Paul Wolfowitz, architect van de Irak-oorlog, die publiekelijk Hillary Clinton steunde en afstand nam van Trump? Is het geen goede zaak – voor onze “progressieven” – dat die oorlogszuchtige raadgevers uit de entourage van Trump zijn verwijderd?

Waarom haat links Trump?

Alle architecten van de oorlog in Irak zijn door het nakende presidentschap van “The Donald” uitgerangeerd. Er komen geen buitenlandse militaire avonturen meer om “democratie” te verspreiden. De grootste winnaars zijn natuurlijk de mensen die geen bom op hun hoofd krijgen en geen familieleden of vrienden verliezen. Velen aan de linkerzijde hebben altijd gevraagd naar het aanpakken van de oorzaken van terrorisme, het interventionistisch buitenlands beleid van de afgelopen 20 jaar is er daar zeker één van, Trump gaat dat doen, toch haten ze hem. Vreemd …

IS en Syrië

Voor IS maakt Trump wel nog een uitzondering, omdat zij de VS de oorlog zelf verklaard hebben, maar ook hier gaat hij dit samen doen met Rusland. Multilateralisme en diplomatie, iedereen heeft er jaren om gevraagd, Trump zal er alvast een eerste aanzet toe geven. Assad in Syrië kan op beide oren slapen. Assad is geen knoorknaap en heeft misdaden op zijn geweten. Maar hij is wie hij is: een seculiere dictator die ervoor zorgt dat er een zekere vorm van individuele vrijheid bestaat in Syrië. Hij staat een gematigde vorm van islam voor, maar daarnaast kunnen andere religies vrij hun erediensten kunnen houden. Toch een verschil met een land als Saoedi-Arabië, waar godsdienstvrijheid onbestaande is en dat daarentegen het Wahabisme naar alle windrichtingen ter wereld exporteert en is het nu niet deze inspiratiebron die jongeren in veel van onze wijken radicaliseert? De Saoedi’s doneerden graag aan de Clintons, maar zijn niet te wild van Trump.

Rusland

“Wouldn’t it be nice if we were friends with Russia?” Trump heeft verschillende keren gesproken over de broodnodige verbetering met de relatie met Rusland. Het werd meer en meer een applauslijn op de befaamde Trump-rally’s. Poetin mag dan ook niet de gezelligste man ter wereld zijn, maar in de wereld heb je wel nood aan stabiliteit en de wereld is meer stabiel als Rusland en de VS elkaar goed verstaan. Ik denk dat dit met het huidig klasje van westerse leiders moeilijker zal zijn dan met een fris, nieuw gezicht, zoals Trump. De huidige westerse leiders hebben toch enkele keren hun woord gebroken tegenover Poetin. Poetin is geen eerste communicant is, maar de woordbreuk zorgt ervoor dat er veel wantrouwen is.

Trump en Poetin zouden elkaar beter kunnen verstaan en daardoor de Russische vrees voor een westerse invasie, wegnemen. De paradox is natuurlijk dat die vrees ook in Europa bestaat, waardoor de NAVO almaar meer troepen stationeert aan de Russische grens, waardoor je in een eeuwigdurende spiraal komt. Trump kan (moet) dit oplossen. Ik denk dat de eerste ontmoeting misschien niet zo historisch zal zijn als die tussen Reagan en Gorbatsjov in Reykjavik, maar het wordt wel belangrijk.

Veel Amerikanen zijn oorlogsmoe. Vele mensen hebben veteranen als vrienden of familie. Ze kennen iemand die gesneuveld is of al dan niet levenslang getekend, hetzij fysiek of psychisch. 15 jaar is de VS nu al in oorlog. 20-jarigen hebben nauwelijks anders gekend. Daar moet een einde aan komen. Ook omdat de overheid deze kost niet langer kan dragen. Daarom moet ook de NAVO zich aan de afspraken houden met de VS. Trump zal de VS niet terugtrekken uit de NAVO, daar bestaat nergens een meerderheid voor in de VS. Maar waar er wel veel draagvlak voor bestaat, is voor een eerlijke bijdrage door de bondgenoten inzake defensie. 2% is de afspraak, dat zal Trump ook afdwingen. Als de VS verplicht worden om een NAVO-land te gaan verdedigen, maar dat land zijn deel van de afspraak (2% BBP) niet nakomt, is dat een slechte deal voor de VS. Trump wil enkel goede deals en zal zich zo, zeker internationaal, in de markt zetten.

LGBTQ

In het verleden werd de LGBTQ-gemeenschap – Holebi’s -, ik druk mij mild uit, lauw verwelkomd in de Republikeinse partij. Trump doorbrak dit, na de schietpartij in Orlando. Trump wou absoluut tonen dat hij een vriend is van deze gemeenschap. Hij sprak er lang over in zijn aanvaardingstoespraak op de conventie. Hij kreeg een grote applauslijn, tot zijn eigen verbazing. Hij heeft de sociaal-conservatieven achter zich, maar ook zij moeten meer en meer opschuiven richting aanvaarding van andere geaardheid. Inzake het homo-huwelijk verwacht ik weinig wijzigingen, ook na de benoeming van meer conservatieve rechters die een strikte toepassing van de grondwet voorstaan.

Een herstel van “checks and balances”?

Wat velen in Europa niet weten, is dat de Obama-administratie één van de meest politieke administraties ooit was. Die administratie werkte weinig samen de Republikeinse partij, hoewel die de meerderheid had in het Congres.

Beide treft hier schuld. De president heeft via “executive orders” discretionaire bevoegdheid en Obama heeft daar gebruik van gemaakt. Vele van deze zaken kan Trump ongedaan maken.

Na de zege van Trump hebben de Republikeinen de president, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Er zal dus een einde komen aan de “gridlock” – politieke blokkering – in Washington en er zal terug over begrotingen en wetgeving worden gestemd. Dit zal hard nodig zijn om de staatsschuld – die verdubbeld is onder Obama van 10 naar 20 triljoen, na de eerdere verdubbeling onder Bush – onder controle te krijgen. Hij zal samen met het Congres vooruit moeten. Dit is een belangrijke rol voor de vice-president Mike Pence, die Washington DC door en door kent.

Trump heeft nu de ruimte, maar het Congres zal hem wel de duimschroeven aandraaien mocht hij buiten de lijntjes kleuren. Als het Congres dan ontdekt hoeveel macht het echt heeft (het geld), kan dit misschien een voorbeeld zijn voor België, waar het parlement al lang bijna alle macht heeft overgedragen aan de regering.

Belastingverlaging

Als liberaal word ik altijd warm van een belastingverlaging. Trump verlaagt de belastingen naar 3 tarieven (onder >75 000$: 12%, 75 000$-225000$: 25%, <225 000$: 33%). Een vrijstelling van 15 000$ voor singles en 30 000$ voor gehuwden.

Ik stel voor dat de Belgische regering mee leest. Er worden veel achterpoortjes gesloten. De vennootschapsbelasting gaat van 35% naar 15% en bedrijven die winst buiten het land aanhouden krijgen een soort fiscale amnestie van 10%. Arthur Laffer, de man van de befaamde Laffer-curve, is alvast dolenthousiast en zegt dat hiermee net zoals in de jaren 80 onder Reagan de economie sterk zal groeien en de inkomsten zullen toenemen.

Het Amerikaans belang

Vele mensen maken zich zorgen om de kwaliteiten en de stijl van Donald Trump. Ik denk dat we vooral de persoon gaan zien die we zagen in de nacht van zijn verkiezing. Een man die zich kan beheersen, gedisciplineerd is, een beetje charmant, maar wel met het Amerikaanse belang in zijn hoofd. Het is Kellyanne Conway, zijn campagneleidster, die hem dat allemaal bijbracht. De eerste vrouwelijke campagneleider die een presidentsverkiezing won. Zonder haar zou Trump nooit de eed afleggen in januari 2017. Het zal dus wel meevallen met die verkiezing van Trump. Zoals Obama zei toen de uitslag bekend raakte: “De zon is vandaag ook opgekomen.”

 

David Neyskens is bestuurder bij de klassiek-liberale denktank Libera! Hij heeft net een election road trip achter de rug doorheen de Verenigde Staten die hij samen ondernam met Hasselts Open VLD gemeenteraadslid Laurence Libert.


Foto: (c) Reporters

David Neyskens

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van David Neyskens?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans