Trump stapt zichzelf de geschiedenisboeken in
Trump stapt de Noord-Koreaanse grens over
foto © Reporters / Photoshot
Trump heeft er een goede tien dagen opzitten en schrijft geschiedenis door als eerste zittende VS-president Noord Korea te betreden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet gebeurt niet elke dag dat er geschiedenis wordt geschreven in deze wereld. Maar op 30 juni 2019, konden we zo een historische dag aanschouwen. De Amerikaanse president Donald Trump stapte in het gezelschap van de Noord-Koreaanse dictator vanuit Zuid-Korea eerst op en dan over de grens met Noord-Korea. Hij is daarmee de eerste Amerikaanse president (in functie) die dat doet. Terwijl andere presidenten niet veel verder kwamen dan via de verrekijker Noord-Korea te bekijken.
Kleine stap voor Trump, grote sprong voor vrede?
De uitnodiging aan Kim Jong Un werd zaterdagochtend 29 juni publiek gemaakt via Twitter. De president gaf aan dat hij een bezoek aan Zuid-Korea ging maken na de G20 top in Japan. En omdat hij de gedemilitariseerde zone (DMZ) ging bezoeken vroeg Trump of Kim even wou langskomen om elkaar de hand te schudden en even hallo te zeggen. Trump zei dat hij op zaterdagochtend op het idee kwam, maar er gaan geruchten dat het een ideetje was dat al langer circuleerde in Washington. Trouwens, er zijn ook nog de persoonlijke brieven die beide heren elkaar gestuurd hebben de afgelopen weken, waarvan de inhoud onbekend is.
Uiteindelijk gingen Kim en Trump een klein uurtje samenzitten langs de Zuid-Koreaanse kant van de grens om de gesprekken tussen beide landen, nadat die tijdens de ontmoeting in Hanoi (Vietnam) waren komen vast te zitten, terug vlot te trekken. De Zuid-Koreaanse president Moon, die niet aanwezig was tijdens het gesprek tussen Kim en Trump, zou volgens een commentator bij CNN een nieuw vredesplan op tafel hebben gelegd waarbij men met kleine stapjes naar een vredesakkoord zou komen. De Noord-Koreanen zouden hun goede wil tonen en dan kan de VS de, nog steeds van kracht zijnde, strenge sancties verlichten. Het is echter wel zeer opvallend dat Moon Trump alle krediet blijft geven voor de verbetering in de relaties tussen aan de ene kant Noord-Korea en aan de andere kant Zuid-Korea en de VS.
Een uitnodiging van Trump voor Kim
Trump kreeg van de pers de vraag voorgeschoteld of hij Kim zou uitnodigen naar Washington, Trump antwoordde positief. Mijn vermoeden is dat Trump rekent op de ondertekening van een heus vredesakkoord in Washington in de loop van de zomer van 2020, dat zou mooi op tijd zijn voor de verkiezingen in november 2020. Dan kan hij de verkiezing ingaan als president die de langste oorlog waar de VS ooit in betrokken waren eindelijk tot een einde bracht.
Of Trump dat voor elkaar krijgt, valt nog te bekijken. Maar het lijkt er sterk op dat de onorthodoxe Trump, die minder last heeft van politieke en diplomatieke gewoonten, de Noord-Koreaanse dictator aan het bewegen is om tot een akkoord te komen. Vergeet ook niet dat de Koreaanse oorlog een enorme impact had op Noord-Korea: het land werd zo goed als volledig verwoest door Amerikaanse bombardementen. Het zit er stevig in het collectief geheugen. Combineer dat met de recente geschiedenis van regime change in Afghanistan, Irak en Libië en het is duidelijk dat het regime in Noord-Korea ook niet zomaar eender welk akkoord zal tekenen.
Wat er komt of niet komt, elke (kleine)stap vooruit tussen de VS en Noord-Korea is een stap in de goede richting. Trump herhaalde dit in zijn afsluitende toespraak voor Amerikaanse militairen in Zuid-Korea. Er zijn geen tests met langeafstandsraketten meer, en ook geen kernproeven, het gaat dus de goede richting uit.
Trump kon tevreden naar huis
President Trump heeft er een goede, maar drukke 10 dagen op zitten. Hij behoedde het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en bij uitbreiding de rest van de wereld — maar misschien vooral zichzelf —, voor een nieuwe oorlog door een vergeldingsaanval op Iran op het laatste moment te stoppen.
Hij heeft op de G20 aangekondigd dat de gesprekken voor een nieuwe handelsdeal met China terug hervat worden. Maar zijn economische adviseur Larry Kudlow zei er direct bij dat er geen beloftes of tijdslijnen zijn. De regering Trump heeft ook geen haast. Er komen gewoon geen nieuwe tarieven en Amerikaanse bedrijven mogen terug onbelangrijke computeronderdelen aan het Chinese Huawei verkopen. De Chinezen beloofden van terug landbouwproducten te kopen. Maar het doel van de VS blijft om de relatie met China terug in balans te brengen en het gaat over meer dan handel. Verder was hij op de G20 de belangrijkste man waar iedereen naar (op?)keek. En lijken de anderen, volgens Trump: presidenten, eerste ministers en dictators, de boodschap wel te hebben begrepen. Deze president zal niet meer veranderen, het is America First. En die tweede ambtstermijn is verre van onmogelijk.
Zijn toekomstige Democratische tegenkandidaat, wie dat ook moge zijn, figureerde in een debat met programma’s die doen denken aan het programma van de PS en Ecolo. Denk aan gratis gezondheidszorg voor illegalen, overheidsgezondheidszorg, (de facto) open grenzen, belastingschijf van 70%, catastrofale klimaatvoorspellingen… Maar goed, Trump roept zelf veel negatieve gevoelens op, waardoor het volgend jaar geen gelopen race wordt voor de New Yorker. Maar als de Amerikaanse economie het goed blijft doen met een groei van 3%, is hij de te kloppen man.
En hij heeft geschiedenis geschreven door de ontmoeting met Kim Jong Un….
Trump wordt meer en meer president, een staatsman met zijn eigen stijl. Hij wordt meer en meer een eigenzinnige 21e eeuwse versie van Ronald Reagan.
Tags |
---|
David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.
Donald Trump overleeft moordaanslag. De schutter is de dader, maar het klimaat dat de media creëerden is medeverantwoordelijk.
Ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand zegt dat regeringsdeelname van haar partij erg moeilijk wordt. Maar niet onmogelijk is.