JavaScript is required for this website to work.
post

Trump uitgesloten van verkiezing

NieuwsRoan A. Asselman20/12/2023Leestijd 2 minuten

foto © Belga/Reuters

Het Hooggerechtshof van Colorado gooit Donald Trump van het stembiljet: een eerste analyse.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het nieuws sloeg in als een bom. Het Hooggerechtshof van Colorado heeft beslist dat Donald Trump, de voormalige president en waarschijnlijke vaandeldrager van zijn partij in 2024, niet mag meedoen aan de verkiezing van de Centennial State. Een kanarie in de koolmijn?

In de Verenigde Staten is elke deelstaat verantwoordelijk voor de organisatie van zijn eigen stembusgang. Volgend jaar vinden er daarom niet één, maar vijftig presidentsverkiezingen plaats. En om mee te mogen dingen naar de stemmen van het volledige land, moet een kandidaat voldoen aan de (inhoudelijke en procedurele) verkiesbaarheidsvereisten van de vijftig staten (+ Washington D.C.)

Beslissing

Het Supreme Court van Colorado, één van de vijftig regionale opperrechtbanken, besloot dat Donald Trump niet in aanmerking komt voor de steun van zijn deelstaat. Dat besloot het niet op basis van de deelstatelijke (grond)wet, maar op basis van de federale. In het veertiende amendement staat immers:

Niemand zal (…) verkozen worden tot president (die) (…) in opstand kwam of rebelleerde tegen de grondwet van de Verenigde Staten.

Deze bepaling werd ingevoerd onmiddellijk na de burgeroorlog (1861-1865) om te voorkomen dat leden van de rebellerende, slavenhoudende confederatie de nieuwe constitutionele orde naar hun hand zouden zetten. Deze rebellen mochten hun politieke macht niet aanwenden om in Washington D.C. de afschaffing van de slavernij en de integratie van zwarte Amerikanen te verhinderen of terug te draaien.

Rebel

Donald Trump is dus, volgens het Hof, een rebel. Al wringt dat met de chronologie. Want de rebel in kwestie wordt momenteel in de federale hoofdstad daarvoor berecht. Daar zal hij in de loop van 2024 door een volksjury, na maandenlange tegenspraak, al dan niet schuldig bevonden worden voor zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

De beslissing om Donald Trump a priori de tien kiesmannen van de State te ontzeggen, werd genomen door zeven rechters benoemd door een Democratische gouverneur, of, beter gezegd, door vier van deze zeven rechters: drie stemden immers tegen:

We komen niet lichtvaardig tot deze conclusies’, schrijft de meerderheid. ‘We zijn ons bewust van de omvang en het gewicht van de vragen die nu voor ons liggen. We zijn ons ook bewust van onze plechtige plicht om de wet toe te passen, zonder angst of gunst, en zonder beïnvloed te worden door de reactie van het publiek op de beslissingen die we volgens de wet moeten nemen.’

En nu?

Het arrest uit Colorado kan impact hebben op de beslissingen van andere regionale Hooggerechtshoven. Aangezien de aangehaalde grondwet niet die van Colorado, maar die van de Verenigde Staten is, kunnen andere rechters, van Californië tot Florida, zich ook op deze bepaling beroepen om Donald Trump nog voor er één stem  is uitgebracht, de sleutels van het Witte Huis te ontzeggen.

Trump was in elk geval niet blij met de beslissing:

De leiders van de Democratische partij zijn in een staat van paranoia over de groeiende, dominante voorsprong van president Trump in de peilingen. Ze hebben het vertrouwen in het mislukte presidentschap van Biden verloren en doen er nu alles aan om te voorkomen dat de Amerikaanse kiezers hem in november uit het ambt zetten,’ aldus de woordvoerder van de Republikeinse voorman.

Colorado is een Democratische deelstaat, al kan een Republikeinse overwinning daar niet op voorhand worden uitgesloten. De beslissing van de magistratuur is dus niet louter symbolisch. Het federale Hooggerechtshof wordt nu gevraagd zich over deze politiek explosieve kwestie te buigen. In dat federale Hooggerechtshof zijn drie van de negen rechters door Donald Trump benoemd…

Roan Asselman (°1996) studeerde rechten (KUL), vermogensbeheer (EMS) en vennootschapsbelasting (FHS). Van 2020 tot 2023 was hij werkzaam als zakenadvocaat aan de Brusselse Balie. Roan werkt sinds 2019 mee aan Doorbraak. Vandaag is hij lid van de redactie verantwoordelijk voor de vrije tribunes (het 'Forum'), verzorgt hij de rubriek 'Amerika in Alle Staten' en is hij samen met David Neyskens te horen in de driewekelijke Amerikapodcast. In 2023 verscheen van zijn hand 'Amerika Ontrafeld. Over de cultuurstrijd die een natie verscheurt', uitgegeven door Doorbraak Uitgeverij. Roan is tevens voorzitter van het Custodes Instituut, een conservatieve denktank actief in de Lage Landen.

Commentaren en reacties