Trump wil winnen
Trumps toespraak werd goed ontvangen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Republikeinse partij hield de afgelopen week verzamelen geblazen op haar conventie in Cleveland, Ohio. Zo’n conventie is een groot congres waarop de presidentskandidaat officieel wordt aangeduid. Daarnaast vinden er allerlei toespraken plaats van partijprominenten, maar deze bleven deze keer over het algemeen afwezig.
Cruz speelt een valse (voet)noot
Geen oud-presidenten of voormalige presidentskandidaten. Wel Ted Cruz, de conservatieve senator uit Texas en belangrijkste tegenstander van Trump in de voorverkiezingen. Cruz hield een bevlogen speech, maar weigerde zijn steun uit te spreken voor Trump. Het liet alvast een wrange nasmaak na, Cruz werd uitgejouwd, maar sommige van zijn gedelegeerden bleven verveeld achter. Verschillende onder hen waren blij dat ze hun stem hadden kunnen uitbrengen op Cruz tijdens de telling, maar het feit dat Cruz zichzelf belangrijker voelde dan de partij, geeft hem het aura van slechte verliezer zonder klasse. Net zoals de andere kandidaten had Cruz de “pledge” ondertekend, een belofte waarbij men beloofde om de winnaar van de voorverkiezingen te steunen. Ook Jeb Bush en John Kasich hielden zich hier niet aan, maar hadden tenminste de klasse om thuis te blijven. Een supporter van Cruz sprak ontgoocheld: ‘Ted Cruz bewijst waarom hij altijd een werknemer van George W. Bush zal blijven.’
Trump is een ander soort Republikein
De twee grote toespraken zijn traditioneel die van de kandidaat vicepresident en die van de presidentskandidaat en dat was deze keer ongeveer ook zo. Maar de toespraken van Donald Trump jr. en de aankondigingstoespraak van Trump door zijn oudste dochter Ivanka waren toch ook belangrijke hoogtepunten. Alle volwassen kinderen alsook mevrouw Trump, Melania, namen het woord op de conventie.
Mike Pence, die als Trump president wordt een belangrijke rol zal spelen en Donald Trump zijn twee totaal verschillende personen. Dat werd eens te meer duidelijk in hun toespraken. Mike Pence hield een traditionele conservatief-republikeinse toespraak voor de traditionele achterban met een duidelijke boodschap: u kan Donald Trump vertrouwen. Terwijl de toespraak van Trump zijn rol van “outsider” in de verf zette, een man van buiten de politiek die de signalen van de onbegrepen Amerikanen begrepen heeft.
“I’m with you”
Vele Amerikanen voelen zich al jaren verlaten door de politiek, ze hebben het gevoel dat ze er geen grip op hebben, politici niet naar hen luisteren, meer zelf op hen neer kijken … kortom velen voelen zich volledig onbegrepen. Ze hebben al jaren geen loonsverhoging meer gehad of zijn hun job verloren. Het gemiddeld inkomen per huishouden is gedaald en hun kinderen hebben hoge studieschulden. De “American Dream” staat voor velen onder druk. Donald Trump begrijpt deze mensen (of geeft ze toch zeker dat gevoel), hij spreekt met hen en dan nog in een taal die zij verstaan én hij luistert. Meer zelfs, hij spreekt voor hen.
Trump zijn toespraak was voorbereid en uitgeschreven, het was geen typische “Trump Rally”. Trump is Trump natuurlijk, maar hij ging niet improviseren. De boodschap die hij gaf was: niemand kent het oneerlijke systeem beter dan hij en daarom is hij ook de enige die het kan oplossen.
“America First”
“America First” is het centrale principe. “Amerikanisme en geen globalisme” is zijn credo. Trump heeft geen uitsluitingsverhaal. Wanneer hij spreekt over “America First” zegt hij niet: ‘Eigen volk eerst’. Hij bedoelt eerder dat de belangen van de Verenigde Staten en haar bevolking voorop zullen staan. Dat lijkt me geen vreemde boodschap voor iemand die president wil worden.
Handel staat voor een groot stuk centraal, hij haalde daarom vooral uit naar vrijhandelsakkoorden die ervoor gezorgd hebben dat fabrieken in de VS sloten en werden opgebouwd in andere landen. Ondertussen verdwenen de jobs en kwam er niks in de plaats. Met het handelsargument wil hij vooral de kiezers van Bernie Sanders bereiken. Hij wil Amerika weer rijk maken door vrijhandelsakkoorden zoals NAFTA (ondertekend door Bill Clinton, die hiervoor tegen een groot deel van de Democratische partij moest ingaan) te heronderhandelen. Trump breekt hier met de traditionele Republikeinen. Hij wil individuele deals met individuele landen sluiten en handelsovertredingen wil hij bestraffen.
Hij sprak ook lang over het geweld tegen politieagenten van de afgelopen weken en wil dat de orde in het land terug hersteld wordt. Hier maakt hij ook snel de brug naar de problemen waar veel armen mee geconfronteerd worden: problemen in de verarmde steden zoals Ferguson in het binnenland, plaatsen waar Republikeinen normaal gezien nooit komen, laat staan over spreken. Hij breekt opvallend ook een lans voor de veiligheid voor de LGBTQ-gemeenschap. Dit is natuurlijk een hot topic na de aanslag in Orlando, maar het feit dat op een conventie van de Republikeinse partij hier luidop voor geapplaudisseerd wordt, is toch wel zeer opmerkelijk te noemen.
Trump viel ook uit naar het buitenlands beleid van de afgelopen 15 jaar, dus ook dat van G.W. Bush, dat hij een totale mislukking vindt. Hij wil het islamitisch terrorisme aanpakken, samen met de geallieerden. Maar hij heeft wel een duidelijke boodschap voor de geallieerden van de NAVO: hou u bezig met terrorisme en betaal uw deel van de rekening. Ook de veteranen moeten beter behandeld worden.
Op migratievlak blijft hij achter een migratieverbod staan voor mensen die uit landen komen die geaffecteerd zijn door terrorisme. Hij bedoelt hier vooral mee dat er geen Syrische vluchtelingen mogen binnenkomen, omdat hun achtergrond onmogelijk te controleren is. Massa-immigratie heeft ook op arbeidsvlak druk gezet op de onderkant van de arbeidsmarkt en vooral deze lonen laag gehouden. Voorbeelden van illegalen die moorden plegen moeten aantonen dat een muur met Mexico nodig is om illegale migratie, criminele bendes en drugs tegen te houden. Trump heeft ook de publieke steun gekregen van de grenswachters. Geen illegale migratie meer, maar wel blijft legale migratie behouden, dus geen migratiestop.
Verder pleit hij voor een grote belastingverlaging en een gemakkelijkere belastingaanslag. Vreemd is wel dat hij pleit voor een groot investeringsprogramma voor wegen, luchthavens en treinen. Alsook voor een oplossing voor de vele jonge mensen met studentenleningen.
Trump is de ultieme outsider
In tegenstelling tot Hillary Clinton die tonnen politieke ervaring heeft, is Trump haar tegenpool. Hij gebruikt zijn rol als outsider om aan te tonen dat hij helemaal anders is dan de politici die ervoor gezorgd hebben dat de Amerikanen niet langer het gevoel hebben dat ze het rijkste en sterkste land ter wereld zijn.
Trump komt op een moment dat de Amerikaanse droom onder druk staat, op een moment waarop de Amerikanen niet langer meer het gevoel hebben dat ze winnen. Dit doet denken aan Ronald Reagan 36 jaar geleden. Toen zat de Amerikaanse economie in het slop en werd de Amerikaanse ambassade in Teheran bezet. Hij benoemt dat gevoel, spreekt met de bevolking in hun taal en belooft dat hij ervoor zal zorgen dat ze weer gaan winnen en dat het beter zal worden.
In de CNN-peiling na de toespraak bleek alvast dat Trump zijn toespraak goed ontvangen werd. Hij had een positieve respons van 75%, waarvan 56% van de respondenten aangaven dat ze nu meer geneigd waren van op Trump te stemmen.
David Neyskens is bestuurder bij de klassiek-liberale denktank Libera!
Foto: (c) Reporters
David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.
Donald Trump overleeft moordaanslag. De schutter is de dader, maar het klimaat dat de media creëerden is medeverantwoordelijk.
Vandaag 1632: Baruch Spinoza geboren, belangrijk filosoof, maar vooral verketterd door kerk en staat
Baruch Spinoza houdt vast aan zijn ideeën, ook al komt hem dat op verbanning uit de joodse gemeenschap, een plek op de Index en een Nederlands publicatieverbod te staan.