fbpx


Buitenland, Cultuur, Media

Twee culturen, weinig Belgen

Even snel‘Tenzij om langs de Vlaamse kassa te passeren,’ hoor ik velen denken. De Tuy- en Hertmansen in dit ondermaanse zullen zelden – en zelfs dat is vaak – de neus ophalen voor de Vlaamse subsidiekraan. Maar schelden op dat Vlaanderen, u weet wel, die morzel gronds onder uw kerktoren, daar zijn deze -mensen als de beste in. En ze staan niet alleen, daar zijn ook Delvoye of dierenvriend Fabre. Maar of dat van de onderlinge peer pressure afhangt, laten we in het midden. Ooit maakt een politicoloog of socioloog in spe daar wel een masterproef over. Daar ben ik wel gerust in.

Bij het heengaan van Jan Hoet – over wiens kunstkennis en -ontplooiing wij nu eens niét cynisch noch sarcastisch willen doen – past het stil te staan bij de perceptie van de man. Boven én onder de taalgrens. Of neen, schrap dat laatste maar. Amper een Franstalige, Waalse of Picardische haan die er naar kraaide, geen dito kat die er van wakker lag.

Vlaamse kranten – vooral de kranten uit Groot-Bijgaarden en Kobbegem, en veel andere hebben we niet (meer) – beconcurreerden elkaar met grote foto’s, interviews en getuigenissen. Om over de extra bijlagen te zwijgen. De persen draaiden dubbel. De een zijn dood …

En aan de andere kant van de taalgrens? In het zuiden van het land? Hoogstens een klein berichtje in de zijkolommen van papieren en digitale periodieken. Soir, de Libre of RTBf vinden het overlijden van de kunstpaus amper het nieuws waard. De Franstalig(-Brusselse) media beperkten zich tot een Belga-berichtje. 

De taalgrens is dus duidelijk een cultuurgrens, een kunstgrens, een mediagrens. Peter Vandermeersch schreef het al in 2009, en wie zijn wij om de hoofdredacteur van NRC tegen te spreken? Maar laat dat niemand tegenhouden om verder de Belgische loftrompet te schallen. Noch het zonlicht te erkennen.

Foto: © Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Katrien Wolfs

Katrien Wolfs (1986) is historica.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.