‘Typisch Vlaams smaldenken’
Even Snel
Een kritisch opiniestuk in De Morgen over de geplande nationale voetbaltempel volstond om op het forum een beerput te zien opentrekken. Een inleiding in smaldenken.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementLuc van Doorslaer werkt aan de KU Leuven als onderzoeker ‘journalistiek’ en is voor Telenet tv-sportjournalist. In De Morgen van vrijdag 13 september schreef hij een kritisch opiniestuk over de plannen voor een nieuw nationaal voetbalstadion: ‘Een stadion als verhikel voor nationalisme’. (Zie ook bij Doorbraak voor een overzicht van de problematiek ‘Voetballen op de gewestgrens’.)
Van Doorslaer verbaast er zich over dat het Belgisch nationalisme rond de Rode Duivels veel minder kritisch wordt beoordeeld door de linkerzijde dan het Vlaams-nationalisme.
Hij schrijft onder meer: ‘Kunt u zich het volgende pleidooi van Bart de Wever voor de verzamelde tv-camera’s al voorstellen? “We moeten alle krachten bundelen voor de bouw van een nationaal Vlaams voetbalstadion. Bij voorkeur in Antwerpen, de natuurlijke hoofdstad van Vlaanderen. Zo’n stadion zorgt voor een geweldige nationale uitstraling en dient dus de belangen van het land. Als naam stel ik voor: het Stadion van Vlaanderen.” Hij zou een aanzienlijk deel van datzelfde Vlaanderen over zich heen krijgen, de pers zou erg kritisch reageren, de linkerzijde zou hem beschuldigen van nationalistische grootheidswaan. En niet eens onterecht.’
Maar van Doorslaer hoort dat soort taal als het over het Belgisch nationaal stadion gaat. ‘Het ene nationalisme is duidelijk het andere niet’ en hij besluit – nadat hij bekijkt welke andere landen zo’n nationale voetbaltempels hebben en een link legt met koloniale verledens – met de aanklacht: ‘En als het over Belgisch nationalisme gaat, spelen onze pers en onze linkerzijde niet altijd de kritische rol die je van hen zou mogen verwachten.’
Van Doorslaer is overigens niet tegen de Belgische nationale ploeg, hij hoopt ‘van harte dat de Rode Duivels uitstekend blijven voetballen’, maar zijn stuk is een aantal Morgen-lezers toch zeer in het verkeerde keelgat geschoten.
Enkele mooie:
‘Typisch Vlaams smaldenken: als er een keer iets goed is moeten we het vlug onderuit halen. Zielig, dat Vlaams nationalisme.’ (Vooruit Achteruit heet de auteur)
‘Leren ze aan de journalistenschool al het verschil niet meer tussen patriotisme en nationalisme?’ (AJS)
‘Als krakkemikkig stukje kromme opinie kan dit tellen. De modale Belg en de doorsnee niet- nationalist worden meteen belgicisme verweten omdat ze het leuk vinden dat er eindelijk eens een deftig sportstadion gebouwd wordt, en op de koop toe wordt hij op één hoopje gegooid met een uiterst beperkt kringetje van “brussels-belgicistische” kolonialen. Hoe ver kun je het gaan zoeken om je bekrompenheid te argumenteren? Ik heb mijn buik vol van dit soort pseudo-academische confederale stoerdoenerij.’ (Leonardo Di Cabrio)
‘Hoezo, Antwerpen de natuurlijke hoofdstad van Vlaanderen? Wie zegt dat? De Antwerpenaars zelf misschien, maar als echte Vlaming, nl een Oost-Vlaming, accepteer ik Antwerpen niet als mijn hoofdstad. Ik heb de pest aan het egocentrisme van Antwerpen. En Brussel dan? Hebben de nieuw-vlaamse nationalisten stiekem Brussel al opgegeven als hoofdstad van Vlaanderen?’ (‘Echte Vlaming’ Biefstuk Friet begreep al helemaal niets van de stijlfiguur die van Doorslaer hanteerde.)
‘Van Doorslaer is wel lid vd gravensteengroep, die afstand neemt van extreemrechtse ideologieën, maar onder z’n vrienden vinden we oa wel ene Peter de Roover, we weten dus waar de klepel bij Van Doorslaer hangt’ (Dieter Wachtmeister)
‘zoveel frustratie over het belgische elftal hadden we tot nu toe nog niet publiekelijk gezien en dat dit hier kan en niet in het palieterke spreekt voor de selectieve aandacht die men in De Morgen heeft waardoor echt interessante en intelligente onderwerpen en informatie en analyse niet de nodige (online) plaats krijgen. Cafepraat’ (len lavens)
Tot zover de bloemlezing. Sommigen pleiten voor het afschaffen van de mogelijkheid om op artikels en standpunten te reageren. Ten onrechte, het publiek moet kennis kunnen nemen van dit soort leerrijke oprispingen. Overigens, het is niet allemaal onzin wat op de fora verschijnt, al moest in dit geval ver gezocht worden naar een verstandig weerwoord.
Jawel, sommige Vlaams-nationalisten kennen er ook iets van als het er op aankomt met schuttingstaal en scheve redeneringen de eigen ruiten in te slaan op fora en sociale media. Maar deze reagerende lezers van kwaliteitskrant De Morgen kunnen ook zeker een cursus ‘begrijpend lezen’ en een aanvullende sessie ‘correct debatteren’ gebruiken. Of dat nu best kan voor of na de bijeenkomst van hun zelfhulpgroep ‘zelfbeheersing voor opgewonden stresskippen’ laten we buiten beschouwing.
Meer dan deze citaten is alvast niet nodig om aan te tonen dat van Doorslaer overschot van gelijk had.
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.